neděle 8. dubna 2012

OČISTEC - lež nebo pravda? Je toto Boží plán s člověkem?

Byla Ježíšova smrt na kříži dostačující? Umí nás Jeho krev plně očistit od hříchů? Nebo musíme za své vyznané hříchy ještě trpět "mezi nebem a peklem v očistci"? Je Bůh skutečně tak krutý?

Židům 8,12
"Slituji se nad jejich nepravostmi a na jejich hříchy už nevzpomenu.‘"


Židům 10,17-18
"na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘ Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti."


Izajáš  43,25-26
"Já, já sám vymažu kvůli sobě tvoje nevěrnosti, na tvé hříchy nevzpomenu.  Připomeň mi to , můžem se spolu soudit,"

Boží Slovo říká, že Ježíšova oběť je dokonalá, On očistí náš hřích, pokud činíme pokání upřimně a ze srdce, odpustí a už nikdy nám ho nepřipomene, proto není možné za ně dále trpět v nějakém očistci.

Pokud by to tak bylo, tak Ježíšova krev nemá moc nás od těchto hříchů dokonale očistit.
Ale my víme

Židům 10,18

"Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti."

Co vlastně je očistec? 


Wikipedie říká: "Očistec (latinsky purgatorium, z purgo - čistit, očistit) je stavem, během něhož se podle učení některých křesťanských církví očišťují duše zemřelých od méně závažnýh hříchů a nedokonalostí před svým vstupem do nebeského stavu. Ačkoliv takové duše v očistci prožívají jistá utrpení, přesto je naplňuje jistota, že po tomto očistném procesu vstoupí do nebeské blaženosti před Boží tvář. Víru v očistec sdílí katolická církev a ve všeobecnosti i anglikánská církev, podobný koncept je i v pravoslavné církvi, mormonismu i judaismu. Protestantské církve naopak pojem očistce většinou odmítají, protože v protokanonických textech Bible není očistec výslovně zmíněn. 
Teologie
Katolická církev věří, že duším v očistci je možné prospět přímluvnou modlitbou. Tato víra vychází z víry v nesmrtelnost duše a z biblického příkazu ke vzájemné modlitbě. Křesťané, kteří ještě nezemřeli se tedy mají modlit i za ty, kteří už skončili svou pozemskou pouť, a u nichž je důvod se domnívat, že jejich duše jsou v očistci ("církev trpící nebo doufající, ecclesia penitens nebo ecclesia expectans"), a tak jim vyprošovat Boží požehnání (dobro) a útěchu, a tím se snažit uspíšit jejich přechod v "církev vítěznou (ecclesia triuphans)", tedy mezi ty, kteří jsou v nebi. Pro duše v očistci je možno získat jistými náboženskými úkony odpustky.. Starší učení, podle něhož se rozlišovaly odpustky podle množství dnů, o které bude utrpení v očistci duším zkráceno, bylo opuštěno. Někteří je považovali za nesmyslné vzhledem k tomu, že u Boha neexistuje čas."


Katechismus Paragraf 1030:
Ti, kdo umírají v Boží milosti a přátelství, ale nejsou dokonale očištěni, i když jsou si jisti svou věčnou spásou, jsou po smrti podrobeni očišťování, aby dosáhli svatosti nutné ke vstupu do nebeské radosti. 


Písmo o hříchu říká následující a nerozděluje ho na těžký a lehký, každý hřích je odloučení od Boha:
"Mzdou hříchu je smrt, ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu" Římanům 6,23

Ti, kdo nepřijali život věčný, stojí tváří v tvář rozsudku a peklu. Není žádný biblický termín "mezistav", který platí pro duši
"A jako každý člověk jen jednou umírá, a potom bude soud" (Židům 9:27)

Římanům 6,6-11
"Víme přece, že starý člověk v nás byl spolu s ním ukřižován, aby tělo ovládané hříchem bylo zbaveno moci a my už hříchu neotročili. Vždyť ten, kdo zemřel, je vysvobozen z moci hříchu. Jestliže jsme spolu s Kristem zemřeli, věříme, že spolu s ním budeme také žít. Vždyť víme, že Kristus, když byl vzkříšen z mrtvých, už neumírá, smrt nad ním už nepanuje. Když zemřel, zemřel hříchu jednou provždy, když nyní žije, žije Bohu. Tak i vy počítejte s tím, že jste mrtvi hříchu, ale živi Bohu v Kristu Ježíši"


Židům 1,3 
" Když dokonal očištění od hříchů, usedl po pravici Božího majestátu na výsostech"
 

Některá učení se opírá ohledně očistce k následujícím veršům:

"Podle milosti Boží, která mi byla dána, jako rozumný stavitel jsem položil základ a druhý na něm staví. Každý ať dává pozor, jak na něm staví. Nikdo totiž nemůže položit jiný základ než ten, který už je položen, a to je Ježíš Kristus. Zda někdo na tomto základu staví ze zlata, stříbra, drahého kamení, či ze dřeva, trávy, slámy – dílo každého vyjde najevo. Ukáže je onen den, neboť se zjeví v ohni; a oheň vyzkouší, jaké je dílo každého člověka. Když jeho dílo vydrží, dostane odměnu. Když mu dílo shoří, utrpí škodu; sám bude sice zachráněn, ale projde ohněm.Nevíte, že jste Boží chrám a že Duch Boží ve vás přebývá?"
 (1 Kor 3,10-16).

Jak to však můžeme chápat?
Pokud tedy musíme dále trpět za své vyznané hříchy, tak tím tvrdíme, že Boží milost a odpuštění je nedokonalé a co ve svém Slově Bůh tvrdí, není tak úplně pravda, protože my musíme Bohu pomoci odčiněním si svých hříchů k naší spáse, takto se může chápat slovo očistec (jsou po smrti podrobeni očišťování, aby dosáhli svatosti nutné ke vstupu do nebeské radosti.)

Židům 10,17-18
"na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘ Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti."



Pavel zde píše o tom jak budeme v Kristu žít a i když některé naše skutky se budou zdát "dostatečně zbožné" tak před Bohem se mohou zhroutit jako domeček z karet, Bůh vidí do našeho srdce a zná naše úmysly i postoje.


Ježíš ochotně zemřel za hříchy kteří v Něho věří. Umřel namísto nás, aby zaplatil dluh, který bychom sami nemohli nikdy zaplatit. 
"On ‚na svém těle vzal naše hříchy‘ na kříž, abychom zemřeli hříchům a byli živi spravedlnosti. - "‚Jeho rány vás uzdravily.‘"(1.Petrův 2:24-25) 

Jak zničující je, když někteří věří v místo, které není nikde v Písmech zmíněno, a které nazývají Očistec. Jsou vyučováni, aby věřili, že nějakým způsobem mohou být očištěni skrze utrpení, aby dosáhli  potřebný stupeň svatosti k vstupu do nebe.

Pro věřící patřící Ježíši je oběť Ježíše Krista na Golgotě plně dostačující k tomu, aby mohla zaplatit všechny hříchy.  "On se však zjevil jen jednou na konci věků, aby svou obětí sňal hřích.". (Židům 9:26) "Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní smrtí se stal smírnou obětí pro ty, kdo věří. Tak prokázal, že byl spravedlivý, když již dříve trpělivě promíjel hříchy. (Římanům 3:25)

1.Janova 1,7
"Jestliže však chodíme v světle, jako on je v světle, máme společenství mezi sebou a krev Ježíše, jeho Syna, nás očišťuje od každého hříchu." 

1.Janova 4,10
" V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy."

1. Janova 2,1-2
"Toto vám píšu, děti moje, abyste nehřešili. Avšak zhřeší-li kdo, máme u Otce přímluvce, Ježíše Krista spravedlivého. On je smírnou obětí za naše hříchy, a nejenom za naše, ale za hříchy celého světa." 

Katechismus Paragraf 1498:
"Prostřednictvím odpustků mohou věřící získávat pro sebe, ale i pro duše v očistci prominutí časných trestů, následků hříchů".
Skutky 8,20
"Petr mu odpověděl: „Tvé peníze ať jsou zatraceny i s tebou: Myslil sis, že se Boží dar dá získat za peníze
"Mzdou hříchu je smrt, ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu" Římanům 6,23
Jak hrozný je to klam, který je uvalen na věřící.

 Skutečným důvodem a účelem proč Ježíš Kristus se stal člověkem a trpěl bolestivou smrtí bylo, aby odčinil hřích jednou provždy svou vlastní dokonalou obětí.  
Jak může jakákoliv církev, která prohlašuje, že následuje Ježíše Krista, odepřít tuto pravdu  svému lidu!? 
Nejen, odmítání znalosti Kristovy dokončené práce na kříži, šla ještě více do extrému vytvořením neexistujícího místa, zvaného očistec, který podle svého učení ruší Spasitelovu dokončenou práci
"Potom však řekne: ‚Zde jsem, abych konal tvou vůli.‘ Tak ruší prvé, aby ustanovil druhé. Tou vůlí jsme posvěceni, neboť Ježíš Kristus jednou provždy obětoval své tělo.(Židům 10:9-10)  


Radujme se jásejme v našem Bohu Otci, že v Jeho Synu Ježíši máme věčný život a dokonalé odpuštění!!!!!

Jan 3,16-17"
Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět soudil, ale aby skrze něj byl svět spasen."

SPÁSA JE BOŽÍ DAR!!!!!!
Efezským 2,8-9
 "Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit."


Židům 10,17-18
"na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘ Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti.""


 

22 komentářů:

  1. Tohle je jen další křeč. Ale je naprosto jasné, že už nemáte jinou možnost, než cestu křeče. Ovšem křeč není křesťanství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyvrací lži římskokatolické organizace, proč by to byla křeč?

      Vymazat
    2. add)Anonymní26. července 2013 19:51

      Vyvrací lži římskokatolické organizace, proč by to byla křeč?
      ---------------
      Protože se opíráme o Bibli, tedy o Boží Slovo, které se neshoduje s naukou římskokatolické církve, tak to musí být přece křeč :o) není možné uznat, že má Boží Slovo pravdu, to by popřel věrouku, kterou tak hrdě a tvrdě brání, škoda, že tak nebrání učení Ježíše Božího Syna....

      Vymazat
  2. add) Tomáš PavelApr 8, 2012 04:20 PM

    Tohle je jen další křeč. Ale je naprosto jasné, že už nemáte jinou možnost, než cestu křeče. Ovšem křeč není křesťanství.
    -----------------
    Chcete říci, že Boží Slovo lže, když tvrdí, že naše hříchy jsou dokonale odpuštěny?
    Bůh je Boží Slovo, proto by jste Ho měl brát velice vážně.

    "Má na sobě plášť zbrocený krví a jeho jméno je Slovo Boží." Zjevení 19,13

    Židům 10,17-18
    "na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘ Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti.""

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy lžete. Na celém blogu.

      Vymazat
    2. add) Tomáš PavelApr 9, 2012 07:50 AM

      Vy lžete. Na celém blogu.
      -----------------------------------------
      Chcete říci, že Boží Slovo lže, když tvrdí, že naše hříchy jsou dokonale odpuštěny?
      Bůh je Boží Slovo, proto by jste Ho měl brát velice vážně.

      "Má na sobě plášť zbrocený krví a jeho jméno je Slovo Boží." Zjevení 19,13

      Židům 10,17-18
      "na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘ Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti.""

      Vymazat
    3. Až prostudujete komplet celou Bibli, dejte mi vědět, ano? Melete stále dokola tu stejnou pitominu, takže nemá smysl vícekrát opakovat, co jsem již napsal.

      Vymazat
    4. add) Tomáš PavelApr 13, 2012 10:53 AM

      Až prostudujete komplet celou Bibli, dejte mi vědět, ano? Melete stále dokola tu stejnou pitominu, takže nemá smysl vícekrát opakovat, co jsem již napsal.
      ----------------
      dávám vědět, Celou Bibli asi 4x a Nový zákon asi 20x ne-li vícekrát

      Ale Vy v ní tápete,jinak by jste nám Biblí odpovídal, když je tam ta pravda podle řk.

      Vymazat
    5. No, ono je tu dobře vidět, kdo v Písmu tápe a staví proti sobě verše jako vojáky ve válce a kdo ne i bez Vašeho vyjádření…

      Vymazat
    6. add) Tomáš PavelApr 14, 2012 08:36 AM

      No, ono je tu dobře vidět, kdo v Písmu tápe a staví proti sobě verše jako vojáky ve válce a kdo ne i bez Vašeho vyjádření…
      ----------------
      Nikdy nebyl verš postaven proti verši z Písma, Vaše tvrzení není pravdivé, jinak by jste mne citoval a usvědčil mě ...

      Vymazat
  3. Tomáš PavelApr 9, 2012 07:50 AM

    Vy lžete. Na celém blogu.
    ---------------------------------
    Pane Tomáši Pavle,co tím vlastně sledujete,že zde stále útočíte na Boží Slovo?
    Chcete nás tím snad o něčem přesvědčit?O čem?Že Bible Lže?Že Bůh lže?
    Chcete tím ukázat,jaká je římskokatolická církev?
    Tak jen tak dál..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče problematiky útoků na Boží Slovo, tak na to jsou tu 2 odborníci - Vy a autor blogu. Římskokatolická Církev je pravdivá a Kristem ustanovená na rozdíl od Vašich nesmyslů a lží. Byl jsem sem pozván do diskuze. Vadí Vám to? OK - v tom případě sbohem. Nemám tu víc co dělat.

      Vymazat
    2. add)Tomáš PavelApr 9, 2012 11:31 AM

      Co se týče problematiky útoků na Boží Slovo, tak na to jsou tu 2 odborníci - Vy a autor blogu. Římskokatolická Církev je pravdivá a Kristem ustanovená na rozdíl od Vašich nesmyslů a lží. Byl jsem sem pozván do diskuze. Vadí Vám to? OK - v tom případě sbohem. Nemám tu víc co dělat.
      ------------------
      Ježíš neustanovil svoji církev jen tu z Říma, nebo máte v Písmu napsáno, že ano?
      Stavíme na Ježíši, tzn. na Božím SLově a osobním vztahem s Bohem

      "Má na sobě plášť zbrocený krví a jeho jméno je Slovo Boží." Zjevení 19,13

      Vymazat
    3. Jak jsem již několikrát psal: bez darů Ducha Svatého je Písmo pro mnoho lidí mrtvou literou a neuznávat Boží působení mimo Písmo je sebevražda.

      Vymazat
    4. add) Tomáš PavelApr 11, 2012 10:42 PM

      Jak jsem již několikrát psal: bez darů Ducha Svatého je Písmo pro mnoho lidí mrtvou literou a neuznávat Boží působení mimo Písmo je sebevražda.
      ----------------
      Ano jak jste tvrdil, pro Vás je mrtvou literou, proto na ní nemůžete stavět svoji víru, pro mne je velice živým Božím SLovem:

      "Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce.Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat." Židům 4,12-13

      A proto Boží Slovo beru velice vážně, jako Boha samotného.

      Vymazat
    5. "Ano jak jste tvrdil, pro Vás je mrtvou literou, proto na ní nemůžete stavět svoji víru,"
      A kdo potom koho osobně napadá a snaží se soudit a urážet, že…?

      Vymazat
    6. add) Tomáš PavelApr 12, 2012 01:36 PM

      "Ano jak jste tvrdil, pro Vás je mrtvou literou, proto na ní nemůžete stavět svoji víru,"
      A kdo potom koho osobně napadá a snaží se soudit a urážet, že…?
      ----------
      Jsou to Vaše vlastní slova, o tom, že Boží slovo je mrtvá litera, proto je nutné věřit dogmatům přijatými za posledních 2000let....

      Já osobně stavím na živém Božím Slově:
      "Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce.Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat." Židům 4,12-13

      Vymazat
    7. add) Tomáš PavelApr 12, 2012 01:36 PM

      "Ano jak jste tvrdil, pro Vás je mrtvou literou, proto na ní nemůžete stavět svoji víru,"
      A kdo potom koho osobně napadá a snaží se soudit a urážet, že…?
      ------------
      Pokud by Bible pro nás byla mrtvou literou, tak proč by jsme na ni stavěli svůj život v Ježíši, tzn i v Božím Slově? Vždyť si protiřečíte. Mrtvou literou je pro ty, co ji nevěří, neberou ji vážně a staví své učení navdory Písmu, které praví opak nad toto slovo.... tak poté je Písmo jen mrtvou literou.

      Já stále tvrdím, že Písmo je pro nás velice živé: "Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce. Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat." Židům 4,12-13

      Proto je nemožné, aby Písmo bylo pro nás mrtvou literou, když stále tvrdíme, že je pro nás absolutní autoritou... což pro Vás není

      Vymazat
    8. "Proto je nemožné, aby Písmo bylo pro nás mrtvou literou, když stále tvrdíme, že je pro nás absolutní autoritou... což pro Vás není"

      A kdo potom koho osobně napadá a snaží se soudit a urážet, že…?

      Vymazat
    9. add) Tomáš PavelApr 14, 2012 06:51 AM

      "Proto je nemožné, aby Písmo bylo pro nás mrtvou literou, když stále tvrdíme, že je pro nás absolutní autoritou... což pro Vás není"

      A kdo potom koho osobně napadá a snaží se soudit a urážet, že…?
      --------------
      To stále tvrdíte Vy, že Boží SLovo je mrtvou literou... a my tvrdíme opak, proto na Písmu stavíme.

      Židům 10,17-18
      "na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘ Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti.""

      Vymazat
  4. Tak stavte důsledně. Hlavně na tom, že držet se výhradně Bible bez dalších záležitostí potřebných k dobrému křesťanskému životu, které jsou od Boha, je dost špatná cesta.

    OdpovědětVymazat
  5. add)
    Tomáš PavelApr 15, 2012 08:39 AM

    Tak stavte důsledně. Hlavně na tom, že držet se výhradně Bible bez dalších záležitostí potřebných k dobrému křesťanskému životu, které jsou od Boha, je dost špatná cesta.
    ----------------
    To máte pravdu budu stavět na té nejdůležitější skále, což je Ježíš, jelikož je vtělené Slovo a Jeho jméno je Boží Slovo, tak není důvod měnit tento základ. Máte-li jiný, je to Vaše volba.

    "Nikdo totiž nemůže položit jiný základ než ten, který už je položen, a to je Ježíš Kristus." 1.Korintským 3,11

    "Má na sobě plášť zbrocený krví a jeho jméno je Slovo Boží....Na plášti a na boku má napsáno jméno: Král králů a Pán pánů." Zjevení 19,13 a 16

    "Jednou se mí nepřátelé obrátí zpět, v den, kdy provolám: „Teď vím, že Bůh je při mně!“V Boha, jehož slovo chválím, v Hospodina, jehož slovo chválím, v Boha doufám, nebojím se, co mi může udělat člověk?" Žalm 56,10-13

    "O tvých ustanoveních přemýšlím, na zřeteli mám tvé stezky. Nařízení tvá jsou pro mne potěšením, nezapomínám na tvé slovo. Zastávej se svého služebníka a budu žít, chci se držet tvého slova. "
    Žalm 119,15-17

    "A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi." Jan 1,14

    OdpovědětVymazat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)