sobota 1. února 2014

Jak zní desatero moderní doby?

Desatero moderního člověka 21. Století
versus Boží zákon


1) Jsou mnozí bohové uctíváni ve světě a žádné náboženství nesmí být bráno za více významné než ta ostatní.
 

Já Hospodin jsem tvůj Bůh, který jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví.  Nebudeš mít jiné bohy vedle mne.

2) Úcta k předmětům a obrazům, které zobrazují boha, jsou zdravým způsobem jak vyjádřit své náboženské cítění.
 
Neuděláš si tesanou modlu ani jakékoliv zpodobení toho, co je nahoře na nebi nebo dole na zemi či ve vodě pod zemí.  Nebudeš se jim klanět a nebudeš jim otročit, neboť já Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivý, který s trestem navštěvuji vinu otců na synech i na třetí a na čtvrté generaci těch, kdo mě nenávidí,  ale prokazuji milosrdenství tisícům těch, kdo mne milují a zachovávají mé příkazy.

3) Nikdo nesmí mluvit o jiném náboženství s neúctou, aby neurazil ty, kteří jsou součástí toho náboženství

Nebudeš brát jméno Hospodina, svého Boha, nadarmo, protože Hospodin nenechá bez trestu toho, kdo bere jeho jméno nadarmo.

4) Produktivita a zisk je to nejdůležitější, k čemu se musí vše poddat, dividendy akcionářů jsou důležitější než férová mzda nebo rozumná pracovní doba, nebo stabilní doba a odpočinek pracovníků.

Pamatuj na sobotní den, abys ho posvětil.  Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci,  ale sedmý den je sobota patřící Hospodinu, tvému Bohu. Nebudeš dělat žádnou práci ty ani tvůj syn ani tvá dcera, tvůj otrok ani tvá otrokyně, tvé zvíře ani tvůj příchozí, který je ve tvých branách,  protože šest dní Hospodin dělal nebesa a zemi, moře a všechno, co je v nich, a sedmý den odpočinul. Proto Hospodin požehnal sobotní den a posvětil ho.

5) Rodiče by měli ctí své děti tak, že se zdrží jakýchkoliv fyzických trestů a traumatizování dětí vyučováním o tom, že existují nějaké morální a absolutní požadavky na ně, třeba tím, že jim budou říkat, že existuje nějaký Stvořitel, kterému se budou zodpovídat za svůj život, to by mohlo negativně narušit jejich nikým nerušený vývoj a narušit tak jejich emocionální stabilitu….

Cti svého otce a svou matku, aby se prodloužily tvé dny na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh.

6) Práva zločince musí být chráněna za každou cenu. Nikdo nesmí být zbaven života, ať udělal jakoukoliv zvrhlost. Naopak nenarozené děti, ta nemají mít žádná práva a jejich likvidace je záležitostí svobodné volby matky.
 

Nebudeš vraždit!
 
7) Manželství jednoho muže a jedné ženy je pouze jedna z mnoha alternativních možností a není řečeno, že tou nejlepší.  Nikdy se nesmí omezovat svoboda každého z partnerů v manželství zvolit si ještě další vztahy, které by pro ně byly příjemné a daly jim nějaké sebeuspokojení.

Nebudeš cizoložit!
 
8) Je třeba očekávat, že soukromý byznys bude podvádět, s tím je třeba se smířit, akcionáři a zaměstnanci se budou snažit vždycky nějak obohatit (v ČR se tomu říká „tunelování“), aby měli ze své práce tu správnou satisfakci.

Nebudeš krást!  

9) Za účelem zachování vztahů je přijatelné lhát (manželští poradci vám říkají „zatloukat, zatloukat, zatloukat“, to je pravidlo, které vám ochrání manželství). A to že politici vám budou vždy slibovat, co nikdy neplánují splnit, je třeba očekávat.

Nebudeš vydávat proti svému bližnímu falešné svědectví!  

10) Sobecká ctižádost a sebe docenění je velmi potřebné. Touha po tom mít více, je v pořádku, i když je to touha rychle zbohatnout a to ne soustavnou poctivou prací. Být bohatý rychle je vždy potřebné.

Nebudeš dychtit po domě svého bližního. Nebudeš dychtit po ženě svého bližního ani po jeho otroku ani po jeho otrokyni ani po jeho býku ani po jeho oslu, vůbec po ničem, co patří tvému bližnímu.  (Exodus 20,2-14)

A čím se řídíš Ty?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)