středa 29. srpna 2012

Sola scriptura (pouze Písmo)?

Sola scriptura (pouze Písmo)?


   V tomto námětu k zamyšlení bychom se rádi nejprve zběžně podívali na jeden z hlavních postojů "protestantismu (lidí pro testament)", totiž (zjednodušeně řečeno) že měřítkem pravdivosti je to, co stojí v Božím slově - Bibli. Tímto přístupem mají být prověřovány myšlenky, jednání, učení i tradice. Od tohoto přístupu se poněkud vzdaluje postoj katolické církve, která tvrdí, že zdrojem poznání je kromě bible i církevní tradice, a která této tradici přisuzuje velkou váhu.

   Nechceme zde rozpoutat válku mezi katolíky a protestanty. Chtěli bych zde nastínit problém týkající se nejen přístupu k přijímání nějakého učení, ale jakéhokoli učení (rozuměj "výkladu bible") obecně.

   Bible sama nám dává odpovědi na otázku, jak máme zacházet s jakýmkoli učením či zjevením. Jsme upozorněni na to, že celé Písmo má "Boží pečeť" (2Tm 3,16-17 "Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu.), že lidé psali a prorokovali pod inspirací Ducha svatého (2P 1,20-21 "Toho si buďte především vědomi, že žádné proroctví v Písmu nevzniká z vlastního pochopení skutečnosti. Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha) a že k tomu, co je v bibli napsáno, nemáme nic přidávat ani z toho nic neubírat (Zj 22,18-19 "Já dosvědčuji každému, kdo slyší slova proroctví této knihy: Kdo k nim něco přidá, tomu přidá Bůh ran popsaných v této knize. A jestliže kdo ubere ze slov knihy tohoto proroctví, tomu Bůh odejme podíl na stromu života a místo ve svatém městě, jak se o nich píše v této knize.") Jsme důrazně varováni, abychom vše rozsuzovali, abychom kontrolovali, zda je dané slovo, zjevení či učení v souladu s tím, co stojí v Bibli (Ga 1,8-9 "Ale i kdybychom my nebo sám anděl z nebe přišel hlásat jiné evangelium než to, které jsme vám zvěstovali, budiž proklet!
9Jak jsem právě řekl, a znovu to opakuji: Jestliže vám někdo hlásá jiné evangelium než to, které jste přijali, budiž proklet! "; 1J 4,1-3 "Milovaní, nevěřte každému vnuknutí, nýbrž zkoumejte duchy, zda jsou z Boha; neboť mnoho falešných proroků vyšlo do světa. Podle toho poznáte Ducha Božího: Každé vnuknutí, které vede k vyznání, že Ježíš Kristus přišel v těle, je z Boha; každé vnuknutí, které nevede k vyznání Ježíše, z Boha není. Naopak, je to duch antikristův, o němž jste slyšeli, že přijde, a který již nyní je na světě."). Z uvedených veršů je myslím zcela zřejmé, že máme odmítnout vše, co je ve zřejmém rozporu s tím, co stojí v Bibli.

   Problém samozřejmě nastává ve chvíli, kdy je výklad daného místa bible sporný. V tom případě se však obvykle nejedná o ta nejzávažnější témata, týkající se záchrany (spasení) člověka.

   Každá církev (myšleno církevní denominace) má "své učení". Je to soubor (ať již oficiální nebo neoficiální) postojů a výkladů jednotlivých témat bible. Toto učení přitom může být "biblické" (v souladu s biblí) nebo i (v některých bodech) "nebiblické". Ať už bude toto učení jakékoli, když začneme navštěvovat nějaký sbor, budeme tímto výkladem bible "syceni". Toto učení na nás bude mít opravdu velký vliv, protože pro nás bude fungovat jako filtr, určující, v jakých mantinelech se máme pohybovat, jednoduše řečeno "co máme v bibli očekávat". Pokud toto učení bude správné, bude pro nás samozřejmě přínosem. V případě, že toto učení bude nesprávné, bude pro nás velkou překážkou, která nás bude doslova svazovat a bránit nám v možnosti nezaujatého pochopení bible.

  
   Je mi jasné, že kdybychom se dostali do jiné církve, přečetli si jiné výklady bible, náš pohled na věci by to ovlivnilo stejně zásadním způsobem. Kdybychom se dostali k metodistům, měli bychom v hlavě hlavně to, jak důležitá je znalost bible. Kdybychom se dostali ke katolíkům, modlili bychom se k Marii, Boží Trojici a celému zástupu svatých, a poslouchali bychom všechno, co nám nějaký představený řekne. Kdybychom se dostali ke Svědkům Jehovovým, věděli bychom, jak důležité je Boží jméno, že Ježíš je jen archanděl a že nemáme přijímat krev ani ve formě transfuze. Kdybychom se dostali k adventistům, věděli bych, že dodržování soboty je odpovědí téměř na vše. V tradičních církvích bychom věděli, že duchovní dary skončily s prvními učedníky. V protestantských církvích bychom naopak dary Ducha svatého vyhlíželi, a očekávali bychom, že Bůh bude vyslýchat modlitby a jednat podobně jako v době první církve.

   Toto nemá být kritika jednotlivých denominací, pouze pokus o vysvětlení závažného principu. Ať už nám bude předloženo jakékoli učení, toto učení velice zásadním způsobem ovlivní to, co budeme v bibli vidět. Pokud se nám učení nějaké církve dostane do rukou dříve než bible, nebudeme již schopni bibli číst bez předsudků, bez mantinelů vytýčených právě tím učením. A to je skutečně problém.

   Např. ve starém katechismu Řimsko-katolické církve můžeme  číst, že nově uvěřivší lidé mají nejprve číst katechismus, a teprve po dlouhé době mohou číst i bibli. Problém je právě v tom, že pokud je nějaká část učení nebiblická, bude takový člověk později číst bibli s "filtrem" odpovídajícím učení, kterým prošel, a prakticky již nebude schopen případné rozpory vidět. To samozřejmě platí pro jakékoli učení a jakoukoli denominaci, nejen pro ŘKC.

   Poprosme Boha, aby nám pomohl, aby nás zbavil každého toho "filtru", každého učení, které jsem si kdy přečetli nebo slyšeli, abychom mohli číst Bibli úplně nově, nezaujatě a bez předsudků a očekávání. Prosím Boha o pomoc, aby mi pomohl všem těm obtížným místům porozumět, protože toužím znát pravdu. A to trvá až do dnešního dne....

   Potřebujeme dobře znát Boží slovo, abychom - jak říká apoštol Pavel - již více nebyli jako děti, zmítáni vlnami a hnáni každým větrem učení v lidské nestálosti... (Ef 4,14).překlad KMS

   Pokud nebudete rozumět nějakému místu Písma, můžete se podívat do jiných překladů, nebo přímo i do originálních textů bible. www.obohu.cz/bible. Zde máte na výběr momentálně cca 140 překladů bible a zdrojových textů, možnost vyhledávání, porovnávání libovolných překladů, poslech namluvených biblí, všechny hlavní řecké zdroje NZ i Septuagintu včetně řecko-českého slovníku a české morfologie, slovníky, konkordance apod.

   Přeji si, aby tento článek byl pro čtenáře impulzem k zamyšlení a k návratu k Božímu slovu (Bibli), nikoli k hněvu způsobeného tím, že je zde snad zmíněna křesťanská denominace, která je jejich duchovním domovem.

 http://www.obohu.cz/uvahy/sola-scriptura-pouze-pismo

2 komentáře:

  1. Sola Scriptura je nonsens. Bible jako každá kniha, potřebuje výklad a to výklad jejího autora. Bible je souborem mnoha knih (Například pasáž ze zjevení říká: "této knihy" a tím myslí knihu zjevení a ne Bibli), ale autorem Bible jako takové je Kristova Církev (Katolická). Církev Bibli sestavila tak, aby odpovídala slovu Božímu tj. tomu co hlásali apoštolové. Vybrala z více než 20 různých evangelií, ty které se tradovali a odpovídali učení Církve. V citacích ani v jednom případě není zmíněna Bible. sv. Petr a ani sv. Pavel neměli Bibli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se omlouvám, ale nemohu souhlasit, protože je psáno: celé Písmo má "Boží pečeť" (2Tm 3,16-17 "Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu.), že lidé psali a prorokovali pod inspirací Ducha svatého (2P 1,20-21 "Toho si buďte především vědomi, že žádné proroctví v Písmu nevzniká z vlastního pochopení skutečnosti. Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha. Tzn. není to výtvor lidí ani círve, ale samotného Boha, protoho kdo ji bere jako Boží Slovo, že promloubá samtný Bůh, nemá problém s její autoritou a pravdivostí všeho co v ní je zapsáno.

      Miluji Ježíše a také miluji Jeho Slovo, jelikož On je Slovo Boží tak vlastně stále miluji Ježíše, je to jeden kruh. Ježíš je církev, církev je společentví lidí s Ježíšem a život v Něm, nejde o instituci, tak jako nejde o knihu. Jde o Boha samotného

      Oba apoštolové měli Slovo Boží v sobě, nejenže Ježíše viděli, ale žili v Něm. Kdo žije v Ježíši má zákon vepsán do srdce, protože tím zákonem, tím Božím Slovem je samotný Ježíš "A toto je smlouva, kterou uzavřu s domem izraelským po oněch dnech, praví Hospodin: Dám své zákony do jejich mysli a napíšu jim je na srdce. Budu jim Bohem a oni budou mým lidem. Pak už nebude učit druh druha a bratr bratra a nebude vybízet: ‚Poznej Pána,‘ protože mě budou znát všichni, od nejmenšího až po největšího. Slituji se nad jejich nepravostmi a na jejich hříchy už nevzpomenu.‘ Židům 8,10-12
      "Odvažujeme se to říci, protože důvěřujeme v Boha skrze Krista.Ne že bychom mohli tuto způsobilost přičítat sami sobě na základě toho, co je v nás; naše způsobilost je od Boha,který nás učinil způsobilými sloužit nové smlouvě, jež není založena na liteře, nýbrž na Duchu. Litera zabíjí, ale Duch dává život." 2. Kor 3,4-6

      Vymazat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)