sobota 11. srpna 2012

Co je záměrem církve?

Co je záměrem církve?




Otázka: Co je záměrem církve?

Odpověď:
Skutky 2:42 by se daly považovat za prohlášení o záměru církve: „Zůstávali v apoštolském učení a ve společenství, v lámání chleba a v modlitbách.“ Podle tohoto písma by tedy záměrem (aktivitami) církve mělo být toto: (1) vyučování biblického učení, (2) být místem společenství pro věřící, (3) dodržovat Večeři Páně, a (4) modlit se.

Církev má vyučovat biblické nauky, abychom byli ve své víře pevně zakotveni. Efezským 4:14 říká: „Nesmíme proto nadále zůstat nemluvňaty zmítanými a unášenými kdejakým poryvem učení, lidskou prohnaností a vychytralým sváděním k bludu.“ Církev má být místem uctívání, kde jsou si křesťané navzájem odevzdaní, kde se vzájemně ctí (Římanům 12:10), napomína (Římanům 15:14), kde jsou k sobě laska a plní slitování (Efezským 4:32), kde se povzbuzují (1. Tesalonickým 5:11) a především místem, kde se navzájem milují (1. Jan 3:11).

Církev je místem, kde se věřící scházejí, aby spolu přijímali Večeři Páně a připomínali si Kristovu smrt a krev, prolitou za nás (1. Korintským 11:23-26). Celý koncept „lámání chleba“ rovněž naznačuje společná jídla. To je dalším příkladem, jak se dá v církvi rozvíjet společenství. A konečně, dalším záměrem církve jsou podle Skutků 2:42 modlitby. Církev má být místem, kde se k modlitbám vybízí, kde se modlitby vyučují a praktikují. Filipským 4:6-7 nás vybízí. O nic nemějte starost, ale za všechno se modlete. O své potřeby proste s vděčností Boha, a Boží pokoj přesahující všechno chápání bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši.“

Další pověření, které církev dostala, je zvěstovat evangelium spasení skrze Ježíše Krista (Matouš 28:18-20; Skutky 1:8). Církev má věrně zvěstovat evangelium, a to slovem i skutkem. Církev má být „maják“ ve společnosti, má lidem ukazovat cestu k našemu Pánu a Spasiteli, Ježíši Kristu. Církev má evangelium jak šířit, tak vyučovat jeho šíření své členy (1. Petrův 3:15).

Něco ze záměrů církve je nám dáno i v Jakubovi 1:27: „Čistá a ryzí zbožnost před Bohem a Otcem je toto: pomáhat sirotkům a vdovám v jejich nouzi a chránit se před špínou světa.“ Církev se má zabývat službou těm, kdo to potřebují. To znamená nejen zvěstování evangelia, ale i zaopatřování fyzických potřeb (jídlo, oděv, přístřeší), podle možností a situace. Církev má rovněž vybavovat věřící v Kristu vším, co potřebují k tomu, aby vítězili nad hříchem a chránili se před špínou světa. To se děje skrze biblické vyučování a společenství s ostatními křesťany.

Jaký je teda smysl a záměr církve? Pavel dal vynikající ilustraci věřícím v Korintu. Církev jsou Boží ruce, jeho ústa a jeho nohy – je Kristovým tělem (1. Korintským 12:12-27). Máme dělat to, co by dělal Ježíš, kdyby byl na téhle zemi fyzicky přítomen. Církev má být „křesťanská“, tj. „jako Kristus“ a „Krista následující“.
  http://www.gotquestions.org/Cesky/zamer-cirkve.html

21 komentářů:

  1. Je to jedna velká pravda.
    Církev má být „maják“ ve společnosti, má lidem ukazovat cestu k našemu Pánu a Spasiteli, Ježíši Kristu. Církev má evangelium jak šířit, tak vyučovat jeho šíření své členy
    Škoda, že se to často neděje, jsou církve o kterých slyšíme v souvislosti s majetkem víc než, že ukazují cestu k Ježíši jako jediné cestě spásy, nekáže evangelium .... není majákem, ale oslňujícím světlometem
    KK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. S tím majetkem to nemělo být tolik slyšet. Komunisti měli v r. 1989 vrátit, co Církvi sprostě ukradli a veřejně se přiznat ke zlu spáchaném na řeholnících a kněžích řím-kat. církve, které nestoudně připravili o životy.
      LL

      Vymazat
    2. No osobně si myslím, že by se církev měla zachovat, tak jak by se zachoval Ježíš, nechal by na sobě křivdu, jen aby ukázal Boží lásku a ještě by investoval čas a lásku do ztracených lidí, nechtěl by ani halíř zpět, ale nabídl by svoji košili, šel o míly déle či nastavil druhou tvář. Tento postoj je ten maják a sůl, být jako On, což mnohé církve nejsou.
      KK

      Vymazat
    3. Osobně si mysli, co chceš. Křesťanství je naštěstí něco úplně jiného.
      LL

      Vymazat
    4. add)Anonymní20. srpna 2012 0:18

      Osobně si mysli, co chceš. Křesťanství je naštěstí něco úplně jiného.
      LL
      ------------
      Pokuje hlavou církve je Ježíš, tak by se měla církev jako Ježíš zachovat!

      Křesťanství je následování Ježíše Krista, není to náboženství je to životní styl, kdy se my menšíme a Ježíš v nás roste, abychom mohli prohlásit "Nežiji už já, žije ve mne Ježíš" Galatským 2,20

      Vymazat
    5. A jak chceš, aby v tobě Ježíš rostl, když Mu to nechceš dovolit a neustále proti Němu bojuješ? To mi nejde na rozum.
      LL

      Vymazat
    6. Kde se zde proti Němu bojuje?A čím?Můžete prosím citovat konkrétní výroky?

      Vymazat
    7. add) Anonymní22. srpna 2012 23:34

      A jak chceš, aby v tobě Ježíš rostl, když Mu to nechceš dovolit a neustále proti Němu bojuješ? To mi nejde na rozum.
      LL
      --------------------
      Právě to, že věřím Jeho Slovu a činím Ho, zvěstuji o Něm radostnou zprávu, plním co nám přikázal v Markovi 16,16-19, tak vím, že ve mne rostě, já tady neurážím Ježíše Božího Syna, ale věrouku, která uráží Jeho, protože Jeho ovečky odvádí od Něj, od středu, srdce a života celehé křesťanského života, odvádí k tradicím a neposlouchání Božího Slova.... Ježíš touží, aby jsi mu odevzdal svůj život a sloužil jeno Jemu, nikomu jinému. Miluje Tě, začni konečně mluvit jenom s Ním a skrze Něho s Bohem Otcem. Popros Ježíše, ať Ti ukáže Pravdu ve svém Slovu. Jde Ti o život, spása je jen v Něm to je ta úzká cesta.

      Vymazat
    8. Tak to by mě také moc zajímalo, jak se zde bojuje proti Ježíši? Že se věří tomu, co v Písmu stojí?
      KK

      Vymazat
  2. Je to pravda, buďme solí a světlem, ať každý v nás vidí Ježíše našeho Pána

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správné rozhodnutí. Zatím se to v diskuzíh moc nepovedlo.
      LL

      Vymazat
    2. Solí a světlem máme být nevěřícím, mezi spolubratry máme ctí Boží SLovo, věřit mu a mít se rádi a nemyslím si že autor někoho nenávidí (teda nepočítám-li lež, která nesedí s Písmem Božím), ale naopak miluje jak píše a já mu věřím, pokud lže tak lže zárověň Duchu svatému, a myslím, že by si to nedovolil, protože je to neodpustitelné a kvůli tomu ztratit spásu to nestojí za to, proto věřím, že co říká i cítí, je-li takový obhájce Ježíše, Jeho Slova, tak Ho jistě zná a uvědomuje si, že nelze mít v srdci něco jiného než říká.

      Diskuze jsou někdy dost ostré, ale nemyslím si, že ze strany autora blogu, naopak to co předvádí ti dva Tomáš s Jirkou je horší než nevěřící, z jejich reakcí lze vidět minimálně pohrdání a přitom mají tak velkou příležitost ukázat tu "Jejich pravou pravdu" a tak přesvědčit, že se mýlíme, ale to oni nevyužívají, a pak přijodu jiní, kteří si přihřejí polévku místo aby začli konečně diskutovat k budování víry...proto smekám před autorem blogu, za jeho trpělivost a odpovědi v biblických pravdách. Modlím se za něj, ať je to kdokoliv, ať mu Bůh žehná, stále dává lásku k nám, kdo zde diskutujeme, a aby se Boží Slovo dotklo všech, kdo ho zde čtou, a v poznání se znovuzrodili a stali se Božími dětmi.
      KK

      Vymazat
    3. Jasně. Autor blogu, to je zářící vzor úcty ke katolíkům a jejich věrouce. A katolíci, kteří jdou proti tak svatému autorovi, jsou špinavci. A na to jsi došel sám nebo ti maminka s tatínkem pomáhali a radili?
      LL

      Vymazat
    4. add) Anonymní20. srpna 2012 0:15

      Jasně. Autor blogu, to je zářící vzor úcty ke katolíkům a jejich věrouce. A katolíci, kteří jdou proti tak svatému autorovi, jsou špinavci. A na to jsi došel sám nebo ti maminka s tatínkem pomáhali a radili?
      LL
      ---------------
      Miluji katolíky, miluji všechny své bližní i nepřátelé a to proto, že to je přikázání našeho Boha a tak ho plním, tu lásku mi dává On. Ale pokud jakákoliv věrouka překrucuje Boží Slovo nebo Ho ruší, budu tvrdě proti ni bojovat a zjevovat Boží pravdu skrze Jeho Slovo.
      "Hlásej slovo, přicházej s ním vhod či nevhod, usvědčuj, domlouvej, napomínej se vší trpělivostí a vyučováním." 2 Timoteova 4,2

      Vymazat
    5. "Ale pokud jakákoliv věrouka překrucuje Boží Slovo nebo Ho ruší, budu tvrdě proti ni bojovat a zjevovat Boží pravdu skrze Jeho Slovo."

      Tak si už konečně stůj za svým daným slovem a začni bojovat proti sobě a tomuto blogu. Většího překrucovače Božího Slova jsem ještě nikdy v životě neviděl.
      LL

      Vymazat
    6. add) Anonymní22. srpna 2012 11:41

      "Ale pokud jakákoliv věrouka překrucuje Boží Slovo nebo Ho ruší, budu tvrdě proti ni bojovat a zjevovat Boží pravdu skrze Jeho Slovo."

      Tak si už konečně stůj za svým daným slovem a začni bojovat proti sobě a tomuto blogu. Většího překrucovače Božího Slova jsem ještě nikdy v životě neviděl.
      LL
      ---------
      Které Boží Slovo bylo překrouceno podle Tebe? Pokud by skutečně bylo hned mne na to upozorníte, ale já cituji verše z Bible jak jsou. A pokud ty citace tvrdí opak toho co učí věrouka jakékoliv církve (denominace), tak ta církev učí lež. Pravda je jen v Písmu

      Vymazat
    7. Překrucuješ tím, že si z veršů Bible děláš svoji vlastní skládanku, puzzle, které mají takové tary, jak ti to vyhovuje. Ale to určitě nečteš poprvé, že ne?
      LL

      Vymazat
    8. add) Anonymní22. srpna 2012 23:31

      Překrucuješ tím, že si z veršů Bible děláš svoji vlastní skládanku, puzzle, které mají takové tary, jak ti to vyhovuje. Ale to určitě nečteš poprvé, že ne?
      LL
      -------------
      Dobře LL, vysvětli mi, co tedy překrucuji na tomto verši: ""A tehdy, řekne-li vám někdo: ‚Hle, tu je Mesiáš, hle tam,‘ nevěřte! Vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět znamení a zázraky, aby svedli vyvolené, kdyby to bylo možné. Vy však se mějte na pozoru! Všecko jsem vám řekl předem. " Mk 13,21-23"

      Pamatuje na slovo z Židům 10,12 "On však přinesl jedinou oběť za hříchy a navždy usedl po pravici Boží"
      Marek 16,19 "Potom, když jim pověděl, byl Pán Ježíš vzat vzhůru do nebe a posadil se po pravici Boží."

      Jak tedy vysvětlíš co řekl Ježíš v Markovi 13,21-23 o těch, kteří budou tvrdit, že někde je "fyzicky" mesiáš?

      Vymazat
    9. Teda LL to je silné slovo: "že si z veršů Bible děláš svoji vlastní skládanku, puzzle, které mají takové tary, jak ti to vyhovuje"

      I mne by zajímalo, jak si udělal skládanku z veršů, tak aby mu to vhovovalo v těchto verších?
      "A tehdy, řekne-li vám někdo: ‚Hle, tu je Mesiáš, hle tam,‘ nevěřte! Vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět znamení a zázraky, aby svedli vyvolené, kdyby to bylo možné. Vy však se mějte na pozoru! Všecko jsem vám řekl předem. " Mk 13,21-23"

      Jsem zvědav na Tvoji odpověď, protože tak je to přesně napsáno v Bibli a já to chápu stejně jako autor blogu, či Veritasin Biblia či Petra atd.

      Vymazat
    10. To stačí, když si přečteš pár komentů po sobě, jak směčně vyvracíš Kristem ustanovené záležitosti. Na to ti nemusím nijak zvlášť odpovídat.
      LL

      Vymazat
    11. Víš LL mám pocit, že nevíš co máš na to odpovědět, jinak by jsi mi dal jednoznačnou odpověď, protože pokud Ježíš něco řekl, nelze to vyvrátit, a kdo to vyvrátí nepúatří Ježíši a mu neslouží.

      Konečně řekni jak se mají chápat slova našeho Pásna Ježíše?
      "A tehdy, řekne-li vám někdo: ‚Hle, tu je Mesiáš, hle tam,‘ nevěřte! Vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět znamení a zázraky, aby svedli vyvolené, kdyby to bylo možné. Vy však se mějte na pozoru! Všecko jsem vám řekl předem. " Mk 13,21-23"

      Jak je možné tvrdit, že v Eucharistii je přítomný fyzicky Mesiáš a přitom Ježíš řekl, že to nebude pravda? Jak to mám pochopit, když mi to nechceš vysvětlit?

      Je nebo není v Eucharistii fyzicky přítomen Mesiáš?
      KK

      Vymazat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)