pondělí 23. července 2012

Proč nám církev nechala upálit Jana Husa?

Tak nám upálili Jana Husa 6.7. vzpomínáme na tento den, kdy církev ukázala jakou moc má,když někdo věří více Písmu, než její organizaci.

Proč ho nechali upálit? Nechtěl odvolat Boží pravdu, kterou je Písmo svaté!


Podle Mladoňovicových zpráv předsedající koncilu, kardinál Petr z Ailly s Husem jednal poměrně mírně. Přítomní se shodovali na tom, že Husovy předkládané články vyznívaly lépe vytrženy z kontextu než v souvislostech. Hus však po Petrovi z Ailly žádal, aby mu dokázal, že jeho články jsou bludné. To bylo vyloženo jako vzpírání se autoritě koncilu, a proto byla žádost odmítnuta a Jan Hus se měl bludných článků zříci. On však žádal, že chce být poučen o opaku, a pak že odvolá; nakonec odvolat odmítl.

Jan Hus se odmítl podrobit autoritě koncilu, odmítl odvolat ani pomocí zjednodušené a poměrně volné formulace „Tyto články jsem nikdy nedržel ani nekázal a kdybych to byl učinil, zle bych to byl učinil, neboť je prohlašují za mylné a přísahám, že je nechci držet ani kázat.“ Hus nabídl formulaci: "Dosvědčené bludy jsem nikdy nekázal, nedržel a netvrdil. Nebudu je kázat ani držet ani tvrdit". Ta ale nebyla přijata.

Hus odlišuje „věřit v Boha“ a „věřit Bohu“ - věřit v existenci Boha ještě neznamená, že člověk je křesťanem. Být pravým křesťanem znamená věřit Bohu, tzn. Božímu slovu a jednat podle něho. Věřit Bohu znamená také důvěřovat mu a milovat jej.

Dílo Jana Husa

Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem, jasnou kompozicí.
  • O církvi (latinsky, De ecclesia) – Hus pojímá církev jako společenství předurčených ke spáse, předzvědění k zavržení k církvi patří jen vnějškově. Za příslušníka církve považuje toho, kdo žije podle Kristových přikázání, a tím dokazuje opravdovou lásku k Bohu. Kdo svými skutky jedná proti Písmu, není pravým křesťanem a Boha nemiluje. Hlavou církve není papež, ale Kristus, který ji svrchovaně řídí. Pokud papež jedná v rozporu s Božím slovem, pak nemá oprávnění nazývat se zástupcem Kristovým. Věřící pak nejsou povinni jej uznávat. Křesťan nemá poslouchat příkazy, které jsou v rozporu s Biblíí, každý křesťan má právo kontroly náboženského učení. Měřítkem pravosti učení je Bible. Opírá se o Viklefovo učení, často jej opakuje i v jiných česky psaných spisech.
  • Proti bule papežské (latinsky) – vystupuje proti prodávání odpustků, přímo napadá papeže. Tento spis vedl k tomu, že byl Hus vyhoštěn z Prahy a začal působit na venkově, zde pak přizpůsobil jazyk prostému lidu.
  • O českém pravopise – (latinsky, Orthographia Bohemica) – Odstranil  spřežky a zavedl diakritická znaménka, píše o snahách změnit (zjednodušit) jazyk. Měkkost se měla naznačovat tečkou (punctus rotundus), délku měla určovat čárka (virgula) namísto zdvojených hlásek. Nepřesně bývají Husova diakritická znaménka označována za nabodeníčko krátké a nabodeníčko dlúhé. V samotném spisu se tyto pojmy ale neobjevují, s Husovými diakritickými znaménky jsou spojovány omylem. V současnosti se vedou spory o to, zda spis Orthographia Bohemica napsal právě Hus, nebo je mu připisován historickým omylem.
  • Dcerka – navazuje na Štítného, vysvětluje dívkám jak žít v souladu s božím slovem (jedná se o náboženskou výchovu).
  • Výklad Viery, Desatera a Páteře (česky) – Páteř znamená modlitbu Otče náš (z lat. Pater noster), jedná se o výklad víry, desatera Božích přikázání a Otčenáše. Hus odlišuje „věřit v Boha“ a „věřit Bohu“ - věřit v existenci Boha ještě neznamená, že člověk je křesťanem. Být pravým křesťanem znamená věřit Bohu, tzn. Božímu slovu a jednat podle něho. Věřit Bohu znamená také důvěřovat mu a milovat jej.
  • Knížky o svatokupectví – kritika soudobé církve, napsáno po zákazu působení v Betlémské kapli. Za svatokupectví považoval, pokud někdo vymáhal poplatky za církevní obřady (křty, pohřby, mše, modlitby apod.), nehledě na chudobu věřících. Je pro odebrání majetku církevním hodnostářům, neříká však, komu by měl patřit.
  • Postila – (z latinského post illa verba, tj. po oněch slovech – po slovech evangelia) (česky) Soubor kázání, vznikl po jeho nuceném odchodu z Prahy.
  • O šesti bludiech – zamýšlí se nad vztahem mezi církví a světským světem. Je psána ve dvou verzích (latinská byla objevena v roku 1945 na zdech Betlémské kaple).
  • Dopisy – Husova latinská i česká korespondence (Sto listů M. Jana Husi; Praha, Jan Laichter, 1949).


148 komentářů:

  1. Dokonce i papež uznal chybu tohoto koncilu:
    V roce 1999 prohlásil papež Jan Pavel II., že lituje kruté smrti Jana Husa a uznal ho jako reformátora církve
    Boží pravda se vždy zjeví, haleluja
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý článek je heretický blud, církev Husa neupálela. Doporušuji k přečtení, abych to nemusel kopírovat celé, zvláště upozorňuji dějinný fakt, že Husa upálela světská moc, které byl vydán a ne jen za církevní hereze, ale jako veřejný zločinec:
      http://cirkev.wordpress.com/2012/07/04/jak-slavit-jana-husa/
      (Btw: JPII se vůbec rád omlouval za věci, za které neměl, protože sám často také dělal to, co dělat neměl…)

      Vymazat
    2. Papež se omlouvá za něco co církev neudělala? Zvláštní... On ho uznal za reformátora církve a Vy jsdete proti slovu samotnéo papeže?
      K.

      Vymazat
    3. Nejen já. Hlavně ve věcech věrouky, kde šel proti ní. Světců, kteří kritizovali papeže již v minulosti, byl docela slušný počet. A je to správně. Papež si totiž nemůže dělat co chce proti správnému učení církve.

      Vymazat
    4. add)Tomáš Pavel16. července 2012 10:00

      Nejen já. Hlavně ve věcech věrouky, kde šel proti ní. Světců, kteří kritizovali papeže již v minulosti, byl docela slušný počet. A je to správně. Papež si totiž nemůže dělat co chce proti správnému učení církve.
      ----------------
      No nevím, katechismus tvrdí něco jiného, takže papež je opravdu omylný?

      "Kristus vybavil pastýře pro tuto službu charismatem neomylnosti ve věcech víry a mravů. Toto charisma se může vykonávat několikerým způsobem.„Tato neomylnost přísluší římskému biskupovi, hlavě biskupského sboru, z jeho úřadu, když s konečnou platností vyhlašuje nauku o víře a mravech jako nejvyšší pastýř a učitel všech věřících křesťanů, který své bratry utvrzuje ve víře … Církvi přislíbenou neomylnost má také biskupský sbor, když s Petrovým nástupcem vykonává nejvyšší učitelský úřad“ především na ekumenickém koncilu. Když církev prostřednictvím svého nejvyššího učitelského úřadu předkládá něco „k věření jako zjevené od Boha“ a jako Kristovo učení, „jsou věřící povinni … k takovému výroku vnitřně přilnout náboženskou poslušností“. Tato neomylnost sahá tak daleko, jak sahá poklad božského zjevení." Katechismus paragraf 891 a 892

      Vymazat
    5. Jistě - papež má přece neomylnost pouze ve věcech víry - ale to přece také dobře víte, tak si tady nehrajte na naivku. Je to hodně směšné. :-)))

      Vymazat
    6. Nejde tedy o náměstka Krista zde na zemi? Je to stále pouhý člověk, který se může mýlit a to i ve věcech víry, jediný neomylný je náš Bůh Ježíš Kristus. Spadl mi kámez ze srdce, protože tím dokazujete, že nectíte člověka a tak neporušujete Ježíšové přikázání.... Chvála Bohu Otci našeho Pána Ježíše Krista

      Vymazat
    7. Copak apoštolové nebyli "pouhými člověky", které Kristus vyslal do celého světa? :o))) Jste vážně velice legrační spolčo.

      Vymazat
    8. add) Tomáš Pavel20. července 2012 15:13

      Copak apoštolové nebyli "pouhými člověky", které Kristus vyslal do celého světa? :o))) Jste vážně velice legrační spolčo.
      -----------
      Ale oni se nikdy nestavěli na úrověň Krista, byli to jen pouze apoštolové - evangelisté jako stovky a tisíce po nich.... Papež si dělá právo na neomylnost v naukách víry, a přitom Pavel se hádal s Petrem o některých jeho postojích víry a byli rozkmotřeni než došli jednoty v Ježíši, ale nikdo z nich si nedělal patent na víru.....
      Kdohledanalezne

      Vymazat
    9. Zas to máte domotané. Papež si nedělá na nic nároky. Protože tyhle "nároky" vložil na prvního papeže = svatého Petra sám Kristus. Z Vás mluví bledá závist a hluboká nenávist vůči všemu, co je spojeno s řím-kat. Vážně se s Vámi nedá na klidné úrovni diskutovat, když pořád dokola vyskakujete jak papírový čertík. Vůbec tady neděláte prostor pro svobodnou diskuzi, ale pouze pro podujatou z Vaší strany. Nemyslíte, že to je z pohledu spásy duší větší škoda, než "nesvobodná" diskuze v katolickém prostoru, kde jsou zveřejňovány pouze takové komentáře, které mají opravdu co říct a nejsou mlácením prázdné slámy 1000x dokola? Jak pravil kolega - akorát mne tady naháníte a snažíte se mne dostat do kouta. Nevím o důvodu, proč bych Vám měl takové potěšení dělat. :-)))

      Vymazat
  2. Zajímá tu vůbec někoho pravda nebo stačí komunistická propaganda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím pane Tomáši, co je heretického na výrocích Jana Husa? Snad to, že máme věřit Božímu slovu?
      Hus odlišuje „věřit v Boha“ a „věřit Bohu“ - věřit v existenci Boha ještě neznamená, že člověk je křesťanem. Být pravým křesťanem znamená věřit Bohu, tzn. Božímu slovu a jednat podle něho. Věřit Bohu znamená také důvěřovat mu a milovat jej.

      Vymazat
    2. Já jsem jasně napsal, co je heretické a bludné. Nezkoušejte moje výroky zase znova a znova převracet do nemožných kontextů , jak by se Vám to líbilo a nastudujte si dějiny, když o nich chcete psát. Potom přestanete psát takové slátaniny vyčtené v komunistických učebnicích dějepisu, které sloužily jejich propagandě. (Nebo alespoň proklikněte laskavě na ten článek, na který jsem nechal odkaz.) Hus veřejný zločinec. A za veřejný zločin byl veřejně odsouzen. S tím neměla Církev nic společného. Nebo to snad máte z Písma, že Církev upaluje? Potom tu nemáte z Písma uvedené místo.

      (Na absolventa gymplu je celý blog hodně slabá práce. Postrádá podložená fakta, ze kterých by se dalo studovat dále. A prohlubovat víru v Boha? Tak na to už vůbec nestačí. Doufám, že aspoň toho referenta nákupu děláte dobře a přeji Vám to.)

      Vymazat
    3. Pane Tomáši, Římskokatolická církev dle jasné historie nejen upaluje, ale rabuje, zabíjí, znásilňuje - jmenovalo se to křižácké války to nemůžete popřít. Jakákoliv církev, co to dělá, nemá nic společného s Ježíšem Kristem, je to satanova církev, protože on je lhář a vrah, Ježíš je láska a Pravda, nechce, aby Jeho církev porušovala Jeho přikázání i kdyby to skrývali za Boha, proto i navrácení majetku církvi je jasné porušení příkázání Ježíšových slov z kázání na hoře....

      Vymazat
    4. Já chci od Vás důkaz, že církev upálela Mistra Jana Husa. A ten nemáte, protože neexistuje. Vaše tvrzení je pouhá propaganda nijak nesouvisející s křesťanstvím a už vůbec ne s Biblí.

      Vymazat
    5. Tomáš Pavel18. července 2012 19:46

      Já chci od Vás důkaz, že církev upálela Mistra Jana Husa. A ten nemáte, protože neexistuje. Vaše tvrzení je pouhá propaganda nijak nesouvisející s křesťanstvím a už vůbec ne s Biblí.
      --------------
      Církev ho vydala k upálení za hereze Zikmundovi, ale co celá historie je o zvěrstvách římské církve, vraždy, upalování čarodějnic, heretiků, obracení na víru násilím, rabování, znásilňování a podobně. Ještě že náležím církvi živého Boha Ježíše Krista a ne Římu. Ježíš je láska ......

      Vymazat
    6. Fantazírujete jako obvykle.

      Vymazat
    7. add) Tomáš Pavel19. července 2012 0:14

      Fantazírujete jako obvykle.
      -------------
      To je historický fakt podložen v kronikách, proto se mu říkalo liška ryšavá (nedalo se mu věřit)
      Kdohledanalezne

      Vymazat
    8. Církev vydala Husa světské moci. To ostatní máte hodně přibásněno a vyfantazírováno.

      Vymazat
    9. add) Tomáš Pavel24. července 2012 8:07

      Církev vydala Husa světské moci. To ostatní máte hodně přibásněno a vyfantazírováno.
      -------------------
      Židé vydali Ježíše světské moci. To ostatní je hodně přibásněného a vyfantazirováno, podle Vás, protože se něříká, že Ho ukřižovali pohané (světská moc) ale židé. Prostě stejný scénař, jak u Husa.

      Vymazat
    10. Tomáš Pavel24. července 2012 8:07

      Církev vydala Husa světské moci. To ostatní máte hodně přibásněno a vyfantazírováno.
      ------------------
      Jistě a právě proto má na Husově smrti větší vinu..

      Pilát mu řekl: „Nemluvíš se mnou? Nevíš, že mám moc tě propustit, a mám moc tě ukřižovat?“
      11Ježíš odpověděl: „Neměl bys nade mnou žádnou moc, kdyby ti nebyla dána shůry. Proto ten, kdo mě tobě vydal, má větší vinu.“ Jan 19,10-11

      Vymazat
    11. Jejejeje ... Pane Tomasi .... To, ze Husa upalila svetska moc je jen proto, ze cirkev pokrytecky nevynesla rozsudek, protoze rozsudek a trest je prace pro svetskou moc ... kdyz tu tak plamene pisete o studovani historie ... musete prosim nejak zkusit /v kontextu doby církevniho schizmatu kdy se posty & obroci kupovala jako dobra investice/ definovat v cem vidite ten zasadni rozdil mezi cirkevnim & svetskym rozsudkem ... clovece :-)

      Vymazat
    12. Koncil vynesl rozsudek, protože se Hus vyhýbal soudu, nad jeho herezí. Vytknul mu články, které byli v rozporu s církevní naukou, vyzval ho k odvolání a po negativní odpovědi ho vydal světské moci. Nestudujte, nemáte na to orgán.

      Vymazat
    13. Koncil nikdy nedokázal na základě Písma svatého Husa usvědčit z hereze, prostě se jim to jen nehodilo do krámu, říkat Boží Pravdu - Boží Slovo, proto nechala Husa upálit.
      Církevní nauka upálila více lidí, než Boží soud knihách Mojžíšových. Písmo svaté skrze usta Ježíše nás nabádala milovat nepřátele ne je zabíjet i když s nimi nesouhlasíme!!!!

      Vymazat
  3. Tak tohle je ale hodně legrační:
    https://plus.google.com/117954382801771608543/about
    "Jen když mi to dovolí, tak přidám komentář, ale nemají rádi diskuzi pokud je založen ana Božím Slově"
    @ Tak honem, honem, ať tu je doklad z Písma na upalování Husa ze strany Církve!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Legrační to je i kvůli tomu, jak nerespektujete uvedená pravidla diskuze:
      Poskytuji prostor k otevřené diskusi, která povede
      k přijetí a upevnění pravé katolické víry.

      Bludné nekatolické názory se ve velké míře a bez ochoty nápravy projevily např. u článků "Mariánský život"
      a "Démonologie" a nadále nebudou zveřejňovány právě
      z tohoto důvodu.

      Vymazat
    2. Pane Tomáši, nechť Vám Ježíš Kristus dá poznat Jeho pravdu skrze osobní vztah s Ním, nechť Vám žehná svoji láskou a milostí, protože jen On je cesta, pravda i život, mimo Něj není spásy.

      Vymazat
    3. Právě že mi Kristus dává velmi mnoho, proto shledávám Vaše bolestínské reakce velice legračními a humornými.

      Vymazat
    4. AD "proto i navrácení majetku církvi je jasné porušení příkázání Ježíšových slov z kázání na hoře...."
      @ Až Vám někdo ukradne dům, chci Vás vidět, jak ho nebudete hnát policií před soud a chtít ten dům zpátky, abyste neporušilo "příkázání Ježíšových slov z kázání na hoře". Čím dál humornější blog máte. :-))) A nebo snad bydlíte alibisticky v podnájmu? :o)))

      Vymazat
    5. add) Tomáš Pavel18. července 2012 19:47

      Právě že mi Kristus dává velmi mnoho, proto shledávám Vaše bolestínské reakce velice legračními a humornými.
      ----------------
      Kdyby dával neuctíval by jste nikoho jiného než Jeho samotného a v Něm hledal spásu, ale Ježíš je žel Bohu jen podružný pro Vás, toužím, aby jste poznal jak moc Vás miluje, aby jste to cítil celou svou bytostí a začal pro Něj žít a skruze Něj a začal hájit Jeho samotného...Vy Ho neznáte osobně, jak osobního přítele, Spasitele a Boha .... ale nikdo nemůže k Bohu jinak než skrze Něj, nelze to přes svaté ani pře Marii, ale pouze a jen skrze vydání se Ježíši.... pak Vaše ústa budou přetékat tím, co je v srdci a to láskou k Ježíši a zvěstováním Jeho spásy....

      Vymazat
    6. dd) Tomáš Pavel18. července 2012 20:28

      AD "proto i navrácení majetku církvi je jasné porušení příkázání Ježíšových slov z kázání na hoře...."
      @ Až Vám někdo ukradne dům, chci Vás vidět, jak ho nebudete hnát policií před soud a chtít ten dům zpátky, abyste neporušilo "příkázání Ježíšových slov z kázání na hoře". Čím dál humornější blog máte. :-))) A nebo snad bydlíte alibisticky v podnájmu? :o)))

      ---------------
      pokud jde o církev živého Boha, měla by se chovat následovně:
      Matouš 5,38-48
      Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Oko za oko a zub za zub.‘ Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou; a tomu, kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, nech i svůj plášť. Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě. Kdo tě prosí, tomu dej, a kdo si chce od tebe vypůjčit, od toho se neodvracej. Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Milovati budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.‘
      Já však vám pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují, abyste byli syny nebeského Otce; protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé. Budete-li milovat ty, kdo milují vás, jaká vás čeká odměna? Což i celníci nečiní totéž?
      A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž? Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec."

      Spoléhám se na Boha, pevně mu důvěřuji, takže by se o mne postaral a nebudu se soudit, a církev jejíž hlavou je Ježíš Kristus by se zachovala stejně jako On, vždyť je jen o pomíjivé věci, důležité je naše spása a zvěstování evangelia ne naše majetky.... nejde o to kde se scházíme, jak honosně vypadá chrám, ale koho uctíváme a v kom máme svoji důvěru svůj život. Ježíš je tím Bohem, chráme jsou naše těla a my jsme dělníci, kteří mají jít na žeň, jít a zvěstovat evangelium to je naše práce pro Boží království a ne hromadit majetek a být trnem v oku všem nevěřícím, kdeří z e svých kapes paltí duchovní, opravy kostelů apodobně aniž by se je na to někdo ptal, zda chtějí. Co kdyby se oni vzbořili a chtěli zpět své peníze, které stát vložil do platů duchovních, šlo o jejich peníze, peníze daňových poplatníků!!!!

      Každý sbor/církev má platit svého duchovního sám a to z toho jak moc miluje Boha a poslouchá Jeho Písmo, z desátků a darů, takový sbor/církev je závislá na Boží milosti, Jeho vedení a Duchu svatém.... Toto je církev živého Boha Ježíše Krista, plně ve všem závislá jen na Něm.....

      Vymazat
    7. Jistěže - křesťané si v minulosti zaplatili stavby vlastních kostelů a komunisti tento majetek znárodnili.

      Vymazat
    8. Asi to byly vyhozené peníze..neboť..Bůh, který učinil svět a všechno, co je v něm, ten je pánem nebe i země, a nebydlí v chrámech, které lidé vystavěli,
      ani si nedává od lidí sloužit, jako by byl na nich závislý; vždyť je to on sám, který všemu dává život, dech i všechno ostatní. Skutky 17,24-25

      Vymazat
    9. A proč Vy máte majetek? Na co potřebujete třeba počítač a internet, hm?

      Vymazat
    10. Mícháte jablka s hruškama..

      Chci tím říci,že církev nepotřebuje chrámy..neboť je psáno..Matouš 18:20 "Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." a nemusím být proto v kostele..

      A když už jsme u toho..nač církev potřebuje majetek?

      Vymazat
    11. To je pravda - Vy vlastně nejste Církev. To se pozná na první pohled. Takže ten blog je vlastně taková Vaše hra na takové jakoby "biblování". Omlouvám se za míchání jablek s hruškama, rozhodně jsem Vám nechtěl tuhle dětinskou hru kazit. :-)

      Vymazat
    12. "A když už jsme u toho..nač církev potřebuje majetek?"

      Otázce nerozumím. Bylo by dobré nejprve jasně pojmenovat, co myslíte pojmem "majetek církve". Vyjasníte?

      Pokud pozemky či budovy klášterů či kostelů, které jsou výsledkem modliteb a píle křesťanů, kteří stavěli kostely, aby měli kde sloužit mši svatou a modlit se, nevím, co na takovém "vlastnění majetku" je proti Písmu. A pokud se chcete odvolat na Písmo, tak Vám rád pomohu - najděte si místa o Božích chrámech a nevynechejte Krista s bičem v ruce. (Ten verš se totiž týká takových, kteří chtějí Boží církvi škodit. Chci věřit, že mezi takové nepatříte, jinak by Vás od Boha nečekalo nic optimistického.)

      Vymazat
    13. Nevím,proč nejste schopen a ani ochoten napsat odkaz?Vaše slova o křesťanské lásce jsou opravdu jen slova..skutek se někde ztratil..

      1. Korintským 3:16 " Nevíte, že jste Boží chrám a že Duch Boží ve vás přebývá?"
      1. Korintským 3:17 "Kdo ničí chrám Boží, toho zničí Bůh; neboť Boží chrám je svatý, a ten chrám jste vy."--Myslel jste tyto verše? A opět,jestliže ve mně přebývá Duch Boží,jsem Boží chrám..nač tedy potřebuji kostely?Tam Bůh není a nikdy nebude!!- "Bůh, který učinil svět a všechno, co je v něm, ten je pánem nebe i země, a nebydlí v chrámech, které lidé vystavěli,
      ani si nedává od lidí sloužit, jako by byl na nich závislý; vždyť je to on sám, který všemu dává život, dech i všechno ostatní." Skutky 17,24-25

      Nač tedy církev potřebuje majetek?

      Vymazat
    14. Ano, správně, nejsem ochoten uvádět odkazy. Nepodporuji totiž lenochy, kteří si v Písmu vyhledávají jen to, co se jim hodí do jejich soukromého krámečku. A Církev potřebuje majetek (který jí byl svěřen a za který nese před Bohem odpovědnost), aby správně naplňovala Boží Slovo, které zcela jasně a neomylně hovoří o Božích chrámech. Chcete snad Boží Slovo popírat?

      Vymazat
    15. A tím končím ze své strany další diskuzi na tohle "majetkové" téma, protože je naprosto podružné a nepodstatné a odvádí od toho podstatného - totiž od historické skutečnosti, že CÍRKEV MISTR JANA HUSA NEUPÁLELA.

      Vymazat
    16. Jestliže církevní koncil v Kostnici rozhodl o tom,že je Hus kacíř a má být upálen,je v podstatě jedno,kdo ho pak upálil,ať tak či tak to bylo na popud a rozhodnutí římskokatolické církve..ONA ho odsoudila..však i Hus prohlašoval,že církev nemá mít majetek..asi i proto se jí tak nehodil do krámu..

      Ještěže Bůh není omezen římskokatolickou věroukou..

      Vymazat
    17. Pokud chcete někomu a ještě k tomu veřejně kázat dějiny, laskavě je nejprve nastudujte odjinud, než z komunistických propagandistických učebnic. Jinak sloužíte nikoli Bohu, který je Otcem Pravdy, ale ďáblu, který je otcem lži.

      (Btw: jak souvisí události dějin s věroukou ŘKC, je mi skutečně velkou a tajemnou záhadou. Zase Vám došly věcné argumenty? Jak trapně a tristně dětinské, když někdo nedokáže nastudovat ani několik málo historických faktů…)

      Vymazat
    18. P.S. Pozor!
      2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;
      Nemáte šanci! :o)))

      Vymazat
    19. Pane Tomáši,proč zde tedy necitujete Vaše zaručeně správné historické a nekomunistické prameny,abychom se mohli všichni poučit a dát se přesvědčit,že Vy mluvíte pravdu..a pokud možno neřímskokatolické prameny.Děkuji

      Vymazat
    20. Ale já je tu již přece citoval. Za Vaši slepotu opravdu nemohu. :-)))

      Vymazat
    21. VeritasinBiblia: Prosím Vás - máte Vy vůbec alespoň základní školní vzdělání? Já o tom velmi rozhodně pochybuji. O co Vám jde? Já zcela vážně a seriozně pochybuji, že Vám jde o Boží Pravdy. Spíš Vám jde o nahánění diskutéra, který má věcné argumenty, na které Vy se svým plochým vzděláním ani zdaleka nestačíte.

      Vymazat
    22. Jak slavit Jana Husa…

      6. července Česká republika oficiálně slaví státní svátek “Den upálení mistra Jana Husa”. Při něm si četní Češi připomínají památku Jana Husa, kacířského kazatele upáleného v Kostnici 6. července 1415. Co k tomu může katolík dodat?

      Je nutné říct jedno: není správné připomínat Husa jako pozitivní vzor a označovat ho za mučedníka. Jistě, můžeme o něm mluvit jako o reformátorovi, tepateli zlořádů a velkém jazykovědci, tím vším skutečně byl, ale to nic nezmění na tom, že byl kacířem a šiřitelem nebezpečných bludů.

      Proto jej také císař Zikmund nechal upálit, přestože byl původně jeho příznivcem a zaručoval mu bezpečí – neboť teprve na koncilu zjistil, co všechno Hus vlastně učí, a uvědomil si, jak strašlivý dopad by rozšíření jeho myšlenek mělo na fungování společnosti…

      Ale jestliže Husa oslavovat nemůžeme, co s tím svátkem? Samozřejmě můžeme užívat volna a tvářit se, že nás Hus nezajímá. Volného času lze jistě využít ke vzpomínce na některého ze svatých, jejichž památka připadá na tento den. Zvláště bych připomenul mladou mučednici sv. Marii Goretti (+ 1902). Nicméně – proč zůstávat jen u toho?

      Myslím, že den “husovských oslav” je ten pravý den, kdy bychom měli věnovat část získaného volného času vzpomínce na Jana Husa a modlitbám a prosbám, při nichž se omluvíme Bohu za urážku, kterou pro něj bylo Husovo kacířství a která je každoročně opakována a posilována právě husovskými oslavami – oslavami kacíře, jehož lživé učení způsobilo tolik zla. A modleme se i za následovníky a ctitele Jana Husa – aby nalezli Pravdu a přijali ji.

      Tak nějak si představuji správný komplexní katolický přístup.

      Ignác Pospíšil
      Převzato Duše a hvězdy
      -----------------------------------------------------------------------

      Jistě,tento článek znám...vyplývá z něj jediné..Boží Slovo lže.Neboť Hus na něm stavěl a proto byl bludař.Jistěže se ho Zikmund vzdal,dobře věděl,jak je římská církev mocná(a bohatá) a hájil tedy především své mocenské zájmy,věděl,že si ji nesmí znepřátelit..

      Nic proti Vám pane Tomáši,ale nevím,jestli lze tento článek považovat za hodnověrný a nezávislý..

      Vymazat
    23. Rozhodně mnohem víc, než celý tento blog.

      Vymazat
    24. "Jistě,tento článek znám...vyplývá z něj jediné..Boží Slovo lže.Neboť Hus na něm stavěl a proto byl bludař.Jistěže se ho Zikmund vzdal,dobře věděl,jak je římská církev mocná(a bohatá) a hájil tedy především své mocenské zájmy,věděl,že si ji nesmí znepřátelit.."

      Vždyť jsem to říkal dobře, že nemáte ani základní elementární vzdělání, protože něco takového by skutečně erudovaný člověk nemohl slátat dokopy = švestky s cibulí. Jak napsal pan Tomáš Pavel - používáte komunistickou propagandu, která byla namířena proti římskokatolické církvi, a protože Vy jste namířeni stejným směrem, hodí se Vám to do toho Vašeho poťouchlého krámku přesně v duchu přísloví "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.".

      Vymazat
    25. Budu se raději držet Božího SLOVA A TO JEŽÍŠE, tak jako Hus
      P.

      Vymazat
    26. add) Tomáš Pavel24. července 2012 8:18

      P.: Upřímnou soustrast.
      -----------------
      K čemu? Že věříme Božímu Slovu a Ježíši? Tak o čem je teda Vaše víra Tomáši?

      Vymazat
    27. Tomáš Pavel18. července 2012 19:47

      Právě že mi Kristus dává velmi mnoho, proto shledávám Vaše bolestínské reakce velice legračními a humornými

      ---------------------------------------

      A pane Tomáši,kdo že je Váš Mesiáš(Kristus)?

      Vymazat
  4. AD vymazané http://kdohledanalezne.blogspot.cz/2012/07/uplny-seznam-30-takzvanych-herezi.html
    Já Vám trochu pomohu, ano?

    ÚPLNÝ SEZNAM 30 HEREZÍ MISTRA JANA HUSA

    Dle Dr. Sedláka:

    1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;

    2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;

    3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost;

    4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

    5) Kněz žijící ve stavu těžkého hříchu neplatně uděluje svátosti;

    6) Knížata a představení, jsou-li ve stavu těžkého hříchu, neprávem zastávají svůj úřad a poddaní je nesmějí poslouchat;

    7) Institucionální církev v čele s papežem není pravou Církví Kristovou;

    8) Tuto církev není třeba poslouchat;

    9) Institucionální církev má své oprávnění pouze tehdy, když jedná a chová se jako společenství svatých;

    10) Církev má být podřízena světské moci, která má právo ji reformovat;

    11) Kristus neustanovil papežství;
    12) Papežství ustanovil císař Konstantin;

    13) Papež nemá právo Církvi vládnout a nařizovat jí něco z pozice její hlavy;

    14) Hostie a víno se po konsekraci nestávají Tělem a Krví Páně;

    15) Při konsekraci se podstata hostie a vína nemění, nestává se podstatou Těla a Krve Páně;

    16) Hostie a víno se stávají Tělem a Krví Páně pouze v obrazném slova smyslu, latentně;

    17) K obrazné proměně hostie a vína v Tělo a Krev Páně je třeba, aby celebrující kněz nebyl ve stavu těžkého hříchu;

    18) Dobré skutky, vykonané ve stavu těžkého hříchu, jsou hříšné;

    19) Kněz ve zpovědnici neuděluje rozhřešení, pouze ohlašuje Boží odpuštění;

    20) Rozhřešení není platné, pokud zpovědník je ve stavu těžkého hříchu;

    21) Skutečnou hlavou Církve je Kristus, nikoli papež;

    22) Institucionální církev nemá práva vyučovat lid, pokud kněží žijí ve stavu smrtelného hříchu;

    23) Papež nemá právo vládnout světsky, mít svůj stát;

    24) Církev nemá mít žádný majetek;

    25) Papež ani biskup nemají právo hlásat odpustky;

    26) Odpustky nemají moc odpouštět časné tresty za hříchy;

    27) Pravá církev Kristova je neviditelné společenství predestinovaných k věčné spáse a žijících ve stavu milosti;

    28) Pravá Církev Kristova není totožná s církví papeže, biskupů a kněží;

    29) Církev nepotřebuje úctu svatých, jejich obrazy a sochy;

    30) Církvi nemá právo ukládat kanonické tresty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zkuste mi z tohoto za domácí úkol dokázat, jak Hus kázal Písmo, na které se odvoláváte a hlavně - jak tohle jeho učení hovoří o Boží lásce a milosrdenství.

      Vymazat
    2. P.S.
      Pokud dobře čtu, tak dvojka je proti "učení" tohoto blogu. Jak vidno, Hus neuznával "vyznání Ježíše Krista za svého Pána". :o)))

      Vymazat
    3. add) Tomáš Pavel20. července 2012 0:32

      P.S.
      Pokud dobře čtu, tak dvojka je proti "učení" tohoto blogu. Jak vidno, Hus neuznával "vyznání Ježíše Krista za svého Pána". :o)))
      ---------------------
      Nevyvrací to, naopak říká, že jedni jsou předurčení k Boží Spáse a jiní k Božímu zatracení a je to napsáno v Janu 3,16-18
      "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.
      Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět soudil, ale aby skrze něj byl svět spasen.
      Kdo v něho věří, není souzen. Kdo nevěří, již je odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího."

      Vymazat
    4. Katolicka cirkev nese obrouvskou vinu krve pred Bohem Vsemohoucim,vyucuje ohavne lzi o naukach,ktere vyucoval nas Pan Kristus. Jezis rikal-zadarmo jste dostali,zadarmo davejte.Jak muzete vydelavat na zaklade Boha,vy potomstvo zmiji. Jan 3" 16

      Vymazat
  5. Pane Tomáši Pavle, neztrácejte zde, prosím, čas. Pozoruji Vás už dlouho, máte dobré a pevné argumenty, které lze jen těžko vyvrátit. Je smutné, že právě slova o Kristově vtělení skrze Pannu Marii jsou tímto blogem tak těžce profanována a blog tak uvádí mnoho lidí v omyl a odvádí od Božích pravd. S těmi lidmi zde ale nepohnete. Mají svoji víru založenou na mrtvém opakování veršů z Písma stále dokola - a to je cesta do pekel, nikoli k Bohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu. Děkuji Vám za slova povzbuzení. Šlo mi jen o to, aby ti lidé zde ukázali v diskuzi jasně svoji neschopnost žít v Bohu opravdu křesťansky a snad to někomu trošku pomohlo v nasměrování, protože v mých komentářích mohl najít i svoje argumenty. Tímto nepovažuji čas za promarněný, ale proinvestovaný pro méně průrazné v diskuzích podobného druhu, kde se stává méně průbojný člověk, který poctivě a otevřeně hledá, velmi snadným terčem pro silné atakování. V tomto je tenhle blog výtečnou učebnicí, čemu je dobré se v životě křesťana vyhýbat, totiž podobným pofidérním spolkům, které si na křesťany pouze hrají tím, že tvrdí, jak milují Boží Slovo a pak se ukáže, že si z něho pouze vybírají a vybrané vysvětlují naprosto zcestně.

      Vymazat
    2. Rozumím - je to kus poctivé práce, i když některé Vaše odpovědi postrádají úplnost, patrně psaním v rychlosti. Ale myslím, že mi dáte zapravdu, že další setrvávání zde by bylo skutečnu ztrátou času.

      Vymazat
    3. Ano. Dám. Podstatné bylo vykonáno, ostatní je v rukou Božích.

      Vymazat
    4. Vy stavíte na Marii, já stavím svoji víru na Ježíši a to vás katolíky tolik štve, proto nemůžete věřit Božímu Slovu, protože nepodporuje tu vaši věrouku.
      Však se pravda ukáže před tváří Ježíše, až tam budeme všichni sám za sebe stát, ale to bude pro mnohé velmi pekvapivé a už nebude cesty zpět. Jediná cesta k Bohu je Ježíš, On je základem, skálou církve, hlavou církve a máme Ho mít ve svém srdci, milovat Ho nadevše, následovat Ho a žít skrze Něj a pro Něj o tom je celý Nový zákon.
      Ježíš je jedinou cestou, pravdou a životem, mimo Něj je zatracení.

      Vymazat
    5. add) Tomáš Pavel20. července 2012 14:59

      P.S. Pozor!
      2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;
      Nemáte šanci! :o)))
      ------------
      Ten kdo přijal Ježíše dle Římanům 10,8-13 bude spasen, a já toto splňuji a díky tomu nejsem pod trestem srmti, ale převedl mne Ježíš do života jak je to v Písmu, ale jelikož nechci podporovat lenochy, tak si to najděte, kde to přesně je....

      Vymazat
    6. add) Tomáš Pavel19. července 2012 0:20

      A zkuste mi z tohoto za domácí úkol dokázat, jak Hus kázal Písmo, na které se odvoláváte a hlavně - jak tohle jeho učení hovoří o Boží lásce a milosrdenství.
      -----------
      Některé verše jsou přímo uvedené v článku, tak o co Vám jde, milovat Boha nezmamená převracet pravdu Božího SLova jak se komu hodí, kdo vraždil byla ŘK a to v křižáckých válkách, tak prokazovala lásku a milosrdenství a proto v této nádherné lásce a milosrdenství nechala upálit Jana Husa, protože měl jiný názor.... i dnes by jste rádi upalovali, ale toto není cesta Ježíše - řekl nezabiješ, dokonce i nenávist je vražda ....

      Vymazat
    7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    8. Budete se divit, ale mne neštvete. Neuznáváním Panny Marie jen dokazujete svoje těžké nekřesťanství. Nic víc.

      Vymazat
    9. Pravda o křížových výpravách
      Autor: Radomír Malý | Publikováno: 18.2.2011

      http://euportal.parlamentnilisty.cz/PrintArticle/7238-pravda-o-krizovych-vypravach.aspx

      PhDr. Radomír Malý je fundovaný historik, který přednáší studentům. Možná by se to mohlo hodit někomu, kdo chce zvýšit gramotnost, a mohl by se u něj přihlásit do přednášek.

      Kdo nerad čte a raději poslouchá, i tato možnost tu je:
      Pronásledování církve nacistickým režimem (20. 6. 2012)
      http://youtu.be/PxMxyNAKNN0

      Vymazat
    10. Tak o tom velmi silně pochybuji, ale můžu se i splést a někdo takový ochotný se tu třeba i najde.

      Vymazat
    11. A máte také nějakého nekatolického historika, který potvrdí historii, podle které vy učíte historii jinak než je známa? Uveďte - nejlépe nevěřícího. Neexistuje.
      Kdohledanalezne

      Vymazat
    12. Tímto komentem ovšem pouze potvrzujete mnou dříve napsané. Totiž že zde používáte komunistickou propagandu.

      Vymazat
    13. add) Anonymní20. července 2012 0:43

      Pane Tomáši Pavle, neztrácejte zde, prosím, čas. Pozoruji Vás už dlouho, máte dobré a pevné argumenty, které lze jen těžko vyvrátit. Je smutné, že právě slova o Kristově vtělení skrze Pannu Marii jsou tímto blogem tak těžce profanována a blog tak uvádí mnoho lidí v omyl a odvádí od Božích pravd. S těmi lidmi zde ale nepohnete. Mají svoji víru založenou na mrtvém opakování veršů z Písma stále dokola - a to je cesta do pekel, nikoli k Bohu.
      ----------------
      Zatím zde žádný pádný biblický argument od Tomáše nezazněl, dokonce ani to v co on skutečně věří, koho následuje a jak moc miluje Boží Slovo, tak nevím, v čem by mě měl přesvědčit?

      1) Bez Ježíše není spásy, nebo máte jiný názor?

      2) Marie nekraluje s Ježíšem, kde máte v Písmu, že kraluje? Uveďte prosím váš argument v podobě Božího Slova.

      3) Je špatné věřit a následovat Ježíše Krista k poznávání Boha Otce, tak jaká je podle vás skutečná Boží pravda?

      4) Přivádím zde lidi k Ježíši jediné cestě k Bohu, toto snad je lež a ne Boží Pravda?

      5) Naše víra je založená na osobním vztahu s Ježíšem, který jedná v našich životech každý den, který nám odpouští naše hříchy, nejde o opakování veršů, ale o to, že jim skutečně věříme a podle nich žijeme je to špatně? Uveďte tedy tu správnou cestu.

      A možná se nechám na základě vašich biblických veršů přesvědčit, že se mýlíme, ale to tu nikdo, z řad těch co se hlásí k ŘK, v diskuzích nepoužívá. Zkuste prosím tedy začít.

      Vymazat
  6. add) Tomáš Pavel20. července 2012 13:57

    Máte pravdu. Děkuji Vám za slova povzbuzení. Šlo mi jen o to, aby ti lidé zde ukázali v diskuzi jasně svoji neschopnost žít v Bohu opravdu křesťansky a snad to někomu trošku pomohlo v nasměrování, protože v mých komentářích mohl najít i svoje argumenty. Tímto nepovažuji čas za promarněný, ale proinvestovaný pro méně průrazné v diskuzích podobného druhu, kde se stává méně průbojný člověk, který poctivě a otevřeně hledá, velmi snadným terčem pro silné atakování. V tomto je tenhle blog výtečnou učebnicí, čemu je dobré se v životě křesťana vyhýbat, totiž podobným pofidérním spolkům, které si na křesťany pouze hrají tím, že tvrdí, jak milují Boží Slovo a pak se ukáže, že si z něho pouze vybírají a vybrané vysvětlují naprosto zcestně.
    ------------
    Věříme právě celému Slovu a to je ten problém, protože to se nhodí do věrouky ŘK.
    Ježíš je jedeiná cesta k Bohu a to nemůžete popřít a Ježíš je Boží SLovo, jak jste již měl tu čest číst je to v Písmu, A pokud mám věřit JEŽÍŠI musím věřit Jeho SLovu, a proto modlitby jsou vyslýchány ... protože Ježíš je stejný včera dnes a navěky a to s Ním denně prožívám....
    Vy nebojujete za Ježíše, ale za věrouku organizace, sloužíte Římu, já sloužím Ježíši, On je mým jediným Pánem a Králem a pdole toho mu sloužím, můj život pro mne nic neznamená, a proto neupřednosťnuji sebe a své tělesné touhy, ale Jeho a sloužím pro Božé království, ať je zvěstováno všem, vyháním démony, vkládám ruce na nemocné a jsou uzdravovány tak jak nám to nakázal Ježíš. A jediný Boží skutek, který máme dělat, je věřit v Ježíše! To je vše v Písmu,a le to Vy by jste měl vědět.
    Odevzdejte celý svůj žvot Ježíši a budete spasen, mpřejdete ze smrti do života už teď, když to uděláte, neváhejte, nic jiného Vám spásu nezaručí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co Vy všecko ještě nevymyslíte...

      Vymazat
    2. add) Tomáš Pavel20. července 2012 23:22

      Co Vy všecko ještě nevymyslíte...
      -----------------
      Můžete mi tedy Tomáši říci v co či koho věříte, jaká je ta pravá cesta spásy a proč my jsme podle Vás tak mimo, že věříme jen Božímu Slovu?

      Vymazat
  7. Tady nemá jakákoli seriozní diskuze cenu a je to jen ztráta času. Já tu rozhodně končím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. add) Anonymní20. července 2012 23:26

      Tady nemá jakákoli seriozní diskuze cenu a je to jen ztráta času. Já tu rozhodně končím.
      Tomáš Pavel20. července 2012 23:27

      Souhlas.
      ------------------
      Také souhlasím, bez argumentů z Božího Slova je to jen ztráta času, ale když "katolíci" to Boží Slovo nechtějí používat (kromě Pane, Pane... a házet perly sviním...), asi se bojí, že tam nenajdou oporu v to co věří.
      Těším se na dobu, až to Boží Slovo, kterým mne chtějí přesvědčit, že se mýlím začnou používat, protože jen Bůh je pravda a Boží Slovo je Bůh, tak jen na základě Božího Slova uvěřím, že máte pravdu, dříve ne.

      Vymazat
  8. "pátek, 6. července 2012
    Proč nám církev upálila Jana Husa?
    Tak nám upálili Jana Husa 5.7. vzpomínáme na tento den,…"

    5. 7. je katolický svátek sv. Cyrila a Metoděje (či sv. Crhy a Strachoty), ale hlavně, že tu jsou vskutku "věrohodné" historické informace včetně toho nesmyslného upálení MJH církví… Srandis Historis by se to tu mělo správně jmenovat.

    Dá-li Pán, tak 6. 7. 2013 provedeme patřičnou oslavu, jejíž hlavním bodem bude grilování masíčka a opékání špekáčků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cyril a Metoděj nám přinesli Bibli v našem rodném jazyce, což se však Římu moc nelíbilo a vám vlastně také ne, nejlépe by bylo, kdyby se kázalo stále v latině, aby tomu normální člověk nerozuměl.....Díky Bohu za ně....a na špekáčky rádi přijdeme, ale tam hrozí, že nás upálíte co ? :o))))) přesto díky za pozvání a očekávám tedy místo kde se sejdeme

      Kdohledanalezne

      Vymazat
    2. No, s tímto přízemním uvažováním bych se asi taky bál. :o))) Ale je vidět, že můj komentář způsobil datový posun jak opravou, tak posunutím článku do hlavní pozornosti. Děkuji za opravu poměrně dost důležitého data.

      Se svatými C+M máte trochu pravdy, ale zas ne celou. A je to rozhodně škoda. Proč to jednou nezkusíte "naplno" a nenapíšete článek, který stojí od A do Z na faktech a domněnky připouští jen v nejnutnějších případech a to ještě ověřené odborníky, kteří domněnky připouští, až když prozkoumali maximum faktů? Dáváte do blogu opravdu velké úsilí, které velmi oceňuji, ale je ho škoda, když to nedotáhnete do konce a zůstáváte tak pokaždé na půli cesty. Podle mne s tím má hodně společné nějaké trauma z dětství ve spojení s řím-kat. církví (neberte to osobně, ale u někoho to může klidně být tím, že na něj např. zařval za sakristií kostelník). ALE - Ježíš je lékařem těla i duše. Uvidíte, že když Ho budete prosit lépe a otevřeněji, že Vám také dá mnohem víc a i přes nedostatky lidí, kteří jsou součástí řím-kat. církve, uvidíte věci ve správném světle Boží lásky a tak ve správných souvislostech.

      Vymazat
  9. Pokud někoho opravdu zajímá, jak to je skutečně s církevním majetkem:
    Bezdětné manželství a majetek
    http://liturgickeotazky.blogspot.cz/2012/07/bezdetne-manzelstvi-majetek.html

    ____________________________________________________________
    Důležité upozornění pro autory tohoto blogu:
    Blog Liturgické otázky, jejichž autorem je P. Jaroslav Jan,
    podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported .

    Můžete zdarma:

    Šířit - kopírovat, distribuovat a sdělovat dílo Za těchto podmínek:

    - Uveďte autora
    - Máte povinnost uvést dílo způsobem, jakým autor nebo poskytovatel licence (ne však způsobem, který by naznačoval, že podporují vás nebo vaše využití díla).
    - Nekomerční - nesmíte používat tato práce pro komerční účely.
    - Nezasahujte do díla - Je zakázáno měnit, transformovat, nebo stavět na této práci.
    - Od každé z výše uvedených podmínek může být upuštěno, pokud jste k tomu získali souhlas nositele autorských práv.
    VIZ: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Boží Slovo nepodléhá licenci kopírování, ale podlého licenci zasahování do díla a dělat z ní svoji věrouku.
      Na Bibli proto stavím své články a komentuji bludy, které překroutily Boží Slovo a vše staví na světlo, nepodléhám Římu, ale samotnému Bohu, kterého miluji a mám před Ním bázeň, tak si nedovolím překrucovat Boží Slovo, ale mám hlásat Boží Slovo kdykoliv ať je to vhod či nevhod a to činím.
      Sloboda slova je v tomto státě platná a té se držím.... Na mém blogu je dovoleno říci svůj názor a komentovat můj, což na liturgických otázkách není, proto své komentáře publikuji na svém webu, povolte svobodnou diskuzi a já zde nebudu komentovat ve svých článcích článek váš, ale vy máte strach z jiných názorů nebo pohledů na Boží Slovo (které je často špatně citováno v článcích pan Jaroslava Jana, je překrucováno a není možnost ho citovat tak jak ve skutečnosti v Písmu je), já strach z jiných názorů nemám, každý kdo hledá Boha, tak se mu Bůh dá nalézt a každý ať zkoumá s Písme, zda mluvím nebo nemluvím pravdu. Každý je zodpovědný před Bohem sám za sebe....

      Vymazat
    2. K majetku, který chce církev dostat zpět se neřídí, tím co říká Ježíš:
      "Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Oko za oko a zub za zub.‘ Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou; a tomu, kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, nech i svůj plášť. Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě.
      42Kdo tě prosí, tomu dej, a kdo si chce od tebe vypůjčit, od toho se neodvracej. Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Milovati budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.‘ Já však vám pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují, abyste byli syny nebeského Otce; protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé. Budete-li milovat ty, kdo milují vás, jaká vás čeká odměna? Což i celníci nečiní totéž? A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž? Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec."
      Matouš 5,38-48

      Vymazat
    3. "Boží Slovo nepodléhá licenci kopírování, ale podlého licenci zasahování do díla a dělat z ní svoji věrouku."
      @ Proto byste už měli konečně přestat fušovat do Božího Slova a začít za tu fušeřinu dělat pořádné pokání, jinak dost zle skončíte:
      Matouš 3
      Sekera už je na kořeni stromů; a každý strom, který nenese dobré ovoce, bude vyťat a hozen do ohně.
      A můžete se ohánět jménem Ježíše Krista, jak chcete. Brojíte proti Jeho církvi, tak co čekáte za jiný konec…
      Zina

      Vymazat
    4. Vám už není pomoci…

      Vymazat
    5. add) Anonymní6. srpna 2012 7:54

      "Boží Slovo nepodléhá licenci kopírování, ale podlého licenci zasahování do díla a dělat z ní svoji věrouku."
      @ Proto byste už měli konečně přestat fušovat do Božího Slova a začít za tu fušeřinu dělat pořádné pokání, jinak dost zle skončíte:
      Matouš 3
      Sekera už je na kořeni stromů; a každý strom, který nenese dobré ovoce, bude vyťat a hozen do ohně.
      A můžete se ohánět jménem Ježíše Krista, jak chcete. Brojíte proti Jeho církvi, tak co čekáte za jiný konec…
      Zina
      ---------------
      Citování Božího slova není fušování ala víra v Jeho autoritu, kterou nemáte, jinak by vás to tak neštvalo.
      Nebrojím proti Ježíši a ten je hlavou církve a skálou, a pokud nebrojím proti Němu nebrojím ani proti Jeho tělu, Boží živé církvi, která nemá jiné jméno než církev živého Boha .... následovníků Ježíše Krista.

      Dotýkám-li se Římu, tak budu činit pokání z toho, že je pravda Božího Slova nepřesvědčila.

      Neboj Zino, denně vyznávám své hříchy Bohu a skrze krev Ježíše je mi odpouštěno a On mne sám usvědčuje z toho co je hřích, nenachází tam však nenávist vůči vám zde na webu, zášť či zlost, ale naplňuje mne láskou k vám a tak vám všem žehnám ve jménu Ježíše Jeho pokojem a pravdou Božího Slova.

      Zkuste začít semnou diskutovat nad Božím Slovem, proč by to mělo být jinak, která pasáž Bible ukazuje, že se mýlím, místo vyhrožování, zastrašování či urážení, já uvádím, co je jen v Písmu. Prosím o tuto zdravou diskuzi nad Božím Slovem a Vašim názorem o tuto diskuzi tu stojím nejvíce.

      Vymazat
    6. "Zkuste začít semnou diskutovat nad Božím Slovem, proč by to mělo být jinak, která pasáž Bible ukazuje, že se mýlím, místo vyhrožování, zastrašování či urážení, já uvádím, co je jen v Písmu. Prosím o tuto zdravou diskuzi nad Božím Slovem a Vašim názorem o tuto diskuzi tu stojím nejvíce."

      Pokud považujete věroučné postoje nás katolíků za "vyhrožování, zastrašování či urážení", potom silně pochybuji a nevěřím tomuto prohlášení: "Prosím o tuto zdravou diskuzi nad Božím Slovem a Vašim názorem o tuto diskuzi tu stojím nejvíce." a další diskuze nemá nejmenší smysl.

      O Vaše "zdravé" diskuze nestojím, stačilo mi přečíst si Vaše útočné reakce na mého spolubratra ve víře Tomáše Pavla. Je zbytečné a pošetilé opakovat tu stejnou chybu a věřit Vám. Já věřím Bohu a ne cizím lidem, kteří mi chtějí namluvit nesmysly a sebrat víru. Vám opravu není pomoci. Bůh miluje jen své věrné ve všem, kteří nejsou zabejčení proti působení Ducha Svatého. Zabejčenost na Písmu z Vás dělá pohany, o kterých právě Boží Slovo jasně hovoří. I odkaz na místo v Bibli, kde se o tom píše, tu v komentářích byl. Tak jakápak "zdravá" diskuze, když je z Vaší strany hlavně DRAVÁ…?
      Zina

      Vymazat
    7. add)

      Pokud považujete věroučné postoje nás katolíků za "vyhrožování, zastrašování či urážení", potom silně pochybuji a nevěřím tomuto prohlášení: "Prosím o tuto zdravou diskuzi nad Božím Slovem a Vašim názorem o tuto diskuzi tu stojím nejvíce." a další diskuze nemá nejmenší smysl.

      O Vaše "zdravé" diskuze nestojím, stačilo mi přečíst si Vaše útočné reakce na mého spolubratra ve víře Tomáše Pavla. Je zbytečné a pošetilé opakovat tu stejnou chybu a věřit Vám. Já věřím Bohu a ne cizím lidem, kteří mi chtějí namluvit nesmysly a sebrat víru. Vám opravu není pomoci. Bůh miluje jen své věrné ve všem, kteří nejsou zabejčení proti působení Ducha Svatého. Zabejčenost na Písmu z Vás dělá pohany, o kterých právě Boží Slovo jasně hovoří. I odkaz na místo v Bibli, kde se o tom píše, tu v komentářích byl. Tak jakápak "zdravá" diskuze, když je z Vaší strany hlavně DRAVÁ…?
      Zina
      -------------------
      Já si nedovolím Bohu lhát Ty ano Zino? Proto, když tvrdím, že stojím o zdravou diskuzi nad Božím Slovem, tak to myslím úpřimně ze srdce, Ježíš je mi svědkem, mé ano musí být ano a mé ne ne, jinak by to byla lež Duchu svatému a nechci zkončit jak Ananiáš a Safíra, nelžu Bohu.

      Beru Ti snad víru v Ježíše? Máš ten dojem? Vždyť právě na Něj stále poukazuji, kde vidíš, že činím opak? Jde mi o to, aby každý člověk, měl osobní vztah s Ježíšem, protože k Bohu Otci se jinak nedostaneme.

      Vymazat
    8. Takových tu bylo, co to mysleli upřímně ze srdce a byli nestoudně vyhošťováni a bylo a dosud je jim spíláno, podsouváno, co nenapsali… jen proto, že má někdo rozum zabedněný a nevidí kvůli tomu, že za hranicemi jeho omezenosti je taky něco jiného… Jojo… to je holt život… (o:

      Vymazat
    9. add) Tomáš Pavel 9. srpna 2012 0:13

      Takových tu bylo, co to mysleli upřímně ze srdce a byli nestoudně vyhošťováni a bylo a dosud je jim spíláno, podsouváno, co nenapsali… jen proto, že má někdo rozum zabedněný a nevidí kvůli tomu, že za hranicemi jeho omezenosti je taky něco jiného… Jojo… to je holt život… (o:
      -------------
      Tomáši Bůh je mi svědkem, že nyní nemluvíte pravdu, ale to si vyřiďte prosím s Ním, protože nikdy z mé strany nikdo nebyl vyhostěn, nespílalo se mu (nenadávám a sprostě nemluvím, nesoudím, soud nechávám Bohu a dokonce nezatracuji), nikdy Vám nebylo podsunuto nic, co by jste nenapsal, protože to tam bylo v kopii uvedeno, to by jste měl vědět, tak proč tedy tvrdíte pravý opak? Pokud si někdoo udělá ten čas a projde všechny komentáře, tak zjistí že mám pravdu a Vy se tak usvědčíte ze lži, ale Vy spoléháte na to, že to nikdo neudělá, tak tu hlásáte to co není pravda.

      Vysvětlete mi Tomáši, proč Vám tolik vadí, že věřím 100% Božímu Slovu a následuji Ježíše?

      Vymazat
  10. 1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;
    2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;
    3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost;
    4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

    Srov. 1 Sol 5, 9-10
    Bůh nás neurčil k tomu, abychom jednou propadli jeho hněvu, ale abychom získali spásu skrze našeho Pána Ježíše Krista, který za nás umřel, abychom my žili spojeni s ním, ať už živí nebo mrtví.

    Konečné rozhodnutí pro Dobro = Boha nebo Zlo = ďábla ponechává Bůh zcela na svobodné vůli člověka. Zaměňování Boha za osud může být osudné pro velmi mnoho duší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. add) Tomáš Pavel30. července 2012 22:28

      1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;
      2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;
      3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost;
      4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

      Srov. 1 Sol 5, 9-10
      Bůh nás neurčil k tomu, abychom jednou propadli jeho hněvu, ale abychom získali spásu skrze našeho Pána Ježíše Krista, který za nás umřel, abychom my žili spojeni s ním, ať už živí nebo mrtví.

      Konečné rozhodnutí pro Dobro = Boha nebo Zlo = ďábla ponechává Bůh zcela na svobodné vůli člověka. Zaměňování Boha za osud může být osudné pro velmi mnoho duší.
      -----------------------------------------------
      Teto verš patří pro ty co náleží Ježíši, ne pro všechny, protože nelze vytrhnout verš z kontextu, je zde jasné, že se jedná o ty co jsou povolaní do světla:
      "Vy však, bratří, nejste ve tmě, aby vás ten den mohl překvapit jako zloděj.Vy všichni jste synové světla a synové dne. Nepatříme noci ani temnotě. Nespěme tedy jako ostatní, nýbrž bděme a buďme střízliví. Ti, kdo spí, spí v noci, a kdo se opíjejí, opíjejí se v noci. My však, kteří patříme dni, buďme střízliví, oblečme si víru a lásku jako pancíř a naději na spásu jako přilbu." 1. Sol 5,4-8

      "Víme, že všecko napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha, kdo jsou povoláni podle jeho rozhodnutí. Které předem vyhlédl, ty také předem určil, aby přijali podobu jeho Syna, tak aby byl prvorozený mezi mnoha bratřími; které předem určil, ty také povolal; které povolal, ty také ospravedlnil, a které ospravedlnil, ty také uvedl do své slávy." Římanům 8,28-30

      "Vloudili se totiž mezi vás někteří bezbožní lidé, zapsaní už dávno k odsouzení, kteří zaměňují milost našeho Boha v nezřízenost a zapírají jediného vládce a našeho Pána Ježíše Krista. Chci vám však připomenout, třebaže to všechno již dávno víte, že Hospodin sice vysvobodil lid z egyptské země, potom však zahubil ty, kteří neuvěřili." Juda 4-5

      Vymazat
    2. Já myslel, že se Vám líbí, jak snadno jsem dokázal, že Hus kázal (o)bludy. A vy zase melete totálně mimo téma. Tady ani doktor Chocholoušek nepomůže (((o:

      Vymazat
    3. add) Tomáš Pavel6. srpna 2012 2:03

      Já myslel, že se Vám líbí, jak snadno jsem dokázal, že Hus kázal (o)bludy. A vy zase melete totálně mimo téma. Tady ani doktor Chocholoušek nepomůže (((o:
      -------
      Kdo z nás tam byl, aby mohl říci jak to skutečně bylo? Kroniky píši co píší i já, avšak církev má své dějiny, o co mi skutečně jde, že se lidé nebáli držet se pravdy, i když jim za to hrozilo upálení, Jan Hus se setkal s Bohem a oni dva ví pravdu a tak se nechme překvapit. I já se nevzdá své pravdy, což je Boží Slovo a JEžíš Kristus, i kdyby mě měli za to upálit, či zastřelit, na tomto světě jsem jen host a těším se domů za svým Králem, v Něm je jistota spasení a tu jistotu mi nikdo nemůže vzít, život (tělesný) ano, ale věčný život s Ježíšem v nebi ne! Protože mi to zaslíbil ve svém Slově a já se Ho pevně držím.
      V každém článku jde o Boží Slovo, když jde o Boží Slovo jde o Ježíše, tak nejsem mimo, jde o web, kde se káže biblická pravda skrze Boží Slovo jediné absolutní autority každého následovníka Ježíše Krista, k oslavě Boha Otce a plnosti Ducha svatého.

      Vymazat
    4. Jistě - u stvoření světa jste přece také nebylo, tak co nám tu vykládáte Písmo, jako kdybyste na to mělo patent a copyright?!??? (((o:

      Vymazat
    5. A jak můžete veřejně lhát, že církev MJH upálela, ha??? Když jste tam nebylo a nevidělo to??? (((((((((((((((((-:

      Vymazat
    6. Zbytečná námaha, Tomáši. Oni se nechtějí diskuzí poučit, chtějí pouze vnucovat druhým svoje vlastní nelogické názory.
      Bůh Ti žehnej.
      Zina

      Vymazat
    7. Jan Hus

      Mistr Jan Hus (asi 1371, Husinec - 6. července 1415, Kostnice) byl český katolický kněz a kazatel, heretický teolog a reformátor českého jazyka. Byl vůdcem tzv. „české strany“ na pražské univerzitě, jíž byl v letech 1409-1410 rektorem.

      Jako kazatel a teolog kritizoval jako mnoho dalších úpadek soudobé církve, nicméně též postupně přejímal řadu bludů z díla Jana Viklefa. Jeho učení o Spáse a uspořádání Církve a společnosti bylo (a samozřejmě stále je) nejen naprosto neslučitelné s katolickou vírou, ale též vyloženě společensky nebezpečné.

      Reformoval český pravopis, když nahradil spřežkový pravopis diakritckými znaménky. Jako vůdce české strany na pražské univerzitě prosadil u krále vydání dekretu kutnohorského, který zvýhodnil postavení Čechů na univerzitě. To vedlo k výraznému úpadku univerzity, neboť poté drtivá většina zahraničních profesorů i studentů univerzitu opustila.
      -----------------------------------------------------------------------------**
      Církev Husa v roce 1411 pro šíření bludů exkomunikovala, později byl na kostnickém koncilu odsouzen jako kacíř a vydán říšským úřadům k upálení.
      -----------------------------------------------------------------------------

      Jeho smrt se stala zásadním impulzem k propuknutí husitské revoluce v Čechách.

      ČR se hlásí k tzv. husovskému odkazu státním svátkem připadajícím na výročí jeho upálení. V týž den si Husa připomínají rozličné protestantské a levicové spolky.

      Vymazat
    8. Život a jeho učení

      O Husově mládí nám dnes není mnoho známo. Tvrdí se, že se narodil kolem roku 1371 v Husinci nedaleko Prahy (proto se mu říkala Jan z Husé, přesněji Jan Hus). Na pražské univerzitě vystudoval akademii pěti umění (titul Mistr) a teologii (zakončenou bakalářem). Od roku 1402 působil jako kazatel v Betlémské kapli a v letech 1409 - 1410 působil jako rektor pražské univerzity. Jako kazatel mohl díky tomu, že kázal výhradně česky, získat téměř všechny stavy obyvatel od krále, přes studenty až po prosté podané. Címž brzy vyprovokoval k některmý lidovým bouřím už jen z toho důvodu, že jeho kázání se mnohdy odštěpovala od původních evangelijních rad a poučení pro duchovní život a reflektovala především politická a společenská témata.

      Roku 1409 Husova kariéra učence začala značně stoupat. U krále Václava IV. se mu podařilo obhájit vystavění dekretu kutnohorského, kterým se zásadně změnily poměry na pražské univerzitě, kdy český národ získal tři hlasy v komisi oproti ostatním národům (především proti Sasům a Bavorům, kteří dostali dohromady jen jeden). Hus se proto stává na krátký čas díky odlivu německých učenců z Čech rektorem univerzity.

      Roku 1410 byl Hus dán do klatby pro své názory, ve kterých žádal, aby se církev zbavila pozemkového majetku a světské moci. Církvi však zvláště šlo o to, aby odvolal své výroky, kterými se odkazoval na Jana Viklefa. Roku 1412, kdy se vyslovil proti prodávání odpustků, byl nucen opustit Prahu a odebral se proto nejdříve na Kozí Hrádek a poté na Krakovec. Roku 1414 byl vyzván koncilními otci a uherským císařem Zikmundem, aby se vydal obhájit své učení na koncil do Kostnice. Po příjezdu byl okamžitě zadržen a uvězněn a následně jako kacíř odsouzen a 6. července 1415 upálen na hranici. Stejný osud potkal i jeho učedníka Jeronýma, který jej přišel do Kostince hájit a byl upálen v roce následujícím.
      Reakce na Husovo upálení

      Husovo odsouzení a smrt vyvolala v českých zemích velmi silné proticírkevní reakce, které přerostli roku 1419 v otevřenou revoluci, vedenou vojevůdcem Janem Žižkou z Trocnova, kterou se podařilo potlačit až roku 1434.
      Význam Husovy osoby pro český jazyk

      Hus jako první se stal ve své době akademickým propagátorem češtiny jako literárního a spisovného jazyka. Je mu připisována reforma českého pravopisu, kdy nahradil sprežkový pravopis háčky a čárkami, čímž došlo k jasnému odlišení od původního latinského písma, kterým nešlo dokonale vyjádřit zvláštnosti české výslovnosti u jednotlivých lexik.

      zdroj: Katopedia

      **
      Co to znamená odsouzen jako kacíř a vydán úřadům?..asi něco jako Jana z Arcu,taky ji nechali upálit její vlasní římskokatoličtí bratři a tím,že ji pak svatořečili,si zřejmě mysleli,že se na to zapomene,není-liž pravda?

      Petra

      Vymazat
    9. To tedy není liž, Petro. Pletete jabka s hruškama. Představte si, že povraždíte v základní škole celou třídu dětí. Myslíte, že Vás, coby společensky nebezpečnou osobu, budou Vaši křesťansky ujetí a protestantští bratři krýt a nevydají Vás policii…? Tak o tom laskavě přemýšlejte, osobo nesoudná a naprosto nelogická. Já o tm velice silně pochybuju. Ledaže by to byli masochisti…

      Vymazat
  11. Mám to chápat tak,že Jana z Arcu byla společensky nebezpečná osoba a proto byla upálená..mám to pochopit tak,že když církev předá delikventa světské moci k provedení rozsudku,tak je tím bez zodpovědnoszi a bez viny?

    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy si klidně chápejte CO chcete a JAK chcete. To je zcela Vaše soukromá věc a do Vašeho soukromí mi absolutně nic není.

      Vymazat
  12. add) Tomáš Pavel7. srpna 2012 22:55

    Jistě - u stvoření světa jste přece také nebylo, tak co nám tu vykládáte Písmo, jako kdybyste na to mělo patent a copyright?!??? (((o:
    ----------------
    Já 1000% věřím Božímu Slovu, tak věřím, že to tak skutečně bylo, a budu to tak i prezentovat. Bůh není lhář

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak můžete věřit, když Písmo sepsali lidé - apoštolové, na kterých m.j. stojí katolická církev, a Vy přece věříte Bohu a ne lidem, hm? Tak jak to je s Váma dooprady?

      Vymazat
    2. add) Tomáš Pavel9. srpna 2012 0:00

      A jak můžete věřit, když Písmo sepsali lidé - apoštolové, na kterých m.j. stojí katolická církev, a Vy přece věříte Bohu a ne lidem, hm? Tak jak to je s Váma dooprady?
      -----------------------
      Věřím mu protože celá Bible je napsána Duchem svatým, nic není z lidí, nebo to chcete popřít:
      "„Od dětství znáš svatá Písma, která ti mohou dát moudrost ke spasení, a to vírou v Krista Ježíše. VEŠKERÉ PÍSMO POCHÁZÍ Z BOŽÍHO DUCHA a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu.“ 2.Timoteova 3,15-17

      "...‚meč Ducha, jímž je slovo Boží‘." Efezským 6,17

      "Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce.
      Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat." ŽIDŮM 4,12-13

      BOŽÍ SLOVO JE JEŽÍŠ: "A viděl jsem nebesa otevřená, a hle, bílý kůň, a na něm seděl ten, který má jméno Věrný a Pravý, neboť soudí a bojuje spravedlivě. Má na sobě plášť zbrocený krví a jeho jméno je Slovo Boží. Zjevení 19,11 a 13

      Vymazat
    3. No vidíte - a Boží Svatá Církev, které Vy vděčíte za to, že Boží Slovo po staletí vůbec uchovala, je také vedena 2000 let Duchem Svatým, akorát to není v Bibli zapsáno, protože její psaní bylo před 2000 lety ukončeno.
      Mt 7,6 Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.

      Vymazat
  13. add) Tomáš Pavel7. srpna 2012 22:56

    A jak můžete veřejně lhát, že církev MJH upálela, ha??? Když jste tam nebylo a nevidělo to??? (((((((((((((((((-:
    ----------------
    Asi tak jako nechali farizeové a židé ukřižovat Pána Ježíše!!! Vždyť oni to neprovedli, udělal to Pilát a římští vojáci, světská spravedlnost Ho přece ukřižovala, jak můžete tvrdit, že to udělali židé? A přesto víme, že to udělali!!! Nejde o to, kdo to fyzicky provedl, ale kdo udělal vše pro to, aby se tak stalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez pádného důkazu to jsou jen bláboly nedospělého, rozmazleného a děsně umíněného děcka.

      Vymazat
    2. add) Tomáš Pavel9. srpna 2012 0:04

      Bez pádného důkazu to jsou jen bláboly nedospělého, rozmazleného a děsně umíněného děcka
      -----------------------
      Ježíše také neukřižovali židé, jen si přáli Jeho smrt! Byli to pohané ti to udělali, ani jeden žid nemůže za smrt Ježíše, mám pravdu?

      Vymazat
    3. Nemáte pravdu.
      Mt 7,6 Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.

      Vymazat
  14. Nevím, jak kdo - já v diskuzi končím, protože nikdo neprokázal, že Hus NEBYL bludař a veřejný zločinec. Zatímco tu je ode mne pádný důkaz, že bludařem rozhodně byl. Jen proto, že tu je tak velký diskuzní strom:

    1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;
    2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;
    3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost;
    4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

    Srov. 1 Sol 5, 9-10
    Bůh nás neurčil k tomu, abychom jednou propadli jeho hněvu, ale abychom získali spásu skrze našeho Pána Ježíše Krista, který za nás umřel, abychom my žili spojeni s ním, ať už živí nebo mrtví.

    Až tenhe důkaz Husova těžkého bludu vyvrátíte, budeme se bavit o Husovi dál - tečka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bodejť by jo! Jít hlavou proti Božímu Slovu si netroufnou. Sklapla jim další zbraň proti katolíkům. To je aale humus tyhlety lidi. To taky někde žije? Chodí na pivo? Nebo na záchod? Nebo to jen virtuálně vegetuje v procesorech a na serverech?
      No fuj, velebnosti, jdu zas ven blejt.
      Jirka

      Vymazat
    2. add) Tomáš Pavel9. srpna 2012 0:18

      Nevím, jak kdo - já v diskuzi končím, protože nikdo neprokázal, že Hus NEBYL bludař a veřejný zločinec. Zatímco tu je ode mne pádný důkaz, že bludařem rozhodně byl. Jen proto, že tu je tak velký diskuzní strom:

      1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;
      2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;
      3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost;
      4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

      Srov. 1 Sol 5, 9-10
      Bůh nás neurčil k tomu, abychom jednou propadli jeho hněvu, ale abychom získali spásu skrze našeho Pána Ježíše Krista, který za nás umřel, abychom my žili spojeni s ním, ať už živí nebo mrtví.

      Až tenhe důkaz Husova těžkého bludu vyvrátíte, budeme se bavit o Husovi dál - tečka.
      ------------------
      Milý Tomáši, právě Vámi uvedený verš ukazuje v kontextu kapitoly, že ne všichni dojdou spásy, ale jen ti co patří Ježíši, světlu, dni:

      "Sami přece dobře víte, že den Páně přijde, jako přichází zloděj v noci. Až budou říkat ‚je pokoj, nic nehrozí‘, tu je náhle přepadne zhouba jako bolest rodičku, a neuniknou. Vy však, bratří, nejste ve tmě, aby vás ten den mohl překvapit jako zloděj.Vy všichni jste synové světla a synové dne. Nepatříme noci ani temnotě. Nespěme tedy jako ostatní, nýbrž bděme a buďme střízliví. Ti, kdo spí, spí v noci, a kdo se opíjejí, opíjejí se v noci. My však, kteří patříme dni, buďme střízliví, oblečme si víru a lásku jako pancíř a naději na spásu jako přilbu. Vždyť Bůh nás neurčil k tomu, abychom propadli jeho hněvu, nýbrž abychom došli spásy skrze našeho Pána Ježíše Krista. On zemřel za nás, abychom my, ať živí či zemřelí, žili spolu s ním. Proto se navzájem povzbuzujte a buďte jeden druhému oporou, jak to již činíte." 1 Sol 5,2-11
      Zde odpovědi z Písma:

      1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;

      "Víme, že všecko napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha, kdo jsou povoláni podle jeho rozhodnutí. Které předem vyhlédl, ty také předem určil, aby přijali podobu jeho Syna, tak aby byl prvorozený mezi mnoha bratřími; které předem určil, ty také povolal; které povolal, ty také ospravedlnil, a které ospravedlnil, ty také uvedl do své slávy." Římanům 8,28-30

      2)Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;

      "který nás spasil a povolal svatým povoláním ne pro naše skutky, nýbrž ze svého rozhodnutí a z milosti, kterou nám daroval v Kristu Ježíši před věčnými časy" 2. Timoteova 1,9

      "Protože si nedovedli vážit pravého poznání Boha, dal je Bůh na pospas jejich zvrácené mysli, aby dělali, co se nesluší.Jsou plni nepravosti, podlosti, lakoty, špatnosti, jsou samá závist, vražda, svár, lest, zlomyslnost, jsou donašeči, pomlouvači, Bohu odporní, zpupní, nadutí, chlubiví. Vymýšlejí zlé věci, neposlouchají rodiče, nemají rozum, nedovedou se s nikým snést, neznají lásku ani slitování. Vědí o spravedlivém rozhodnutí Božím, že ti, kteří tak jednají, jsou hodni smrti; a přece nejenže sami tak jednají, ale také jiným takové jednání schvalují. Řámanům 1,28-32

      3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost.

      "Kdo v něho věří, není souzen. Kdo nevěří, již je odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího." Jan 3,18

      4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

      "aby vykonal soud nade všemi a usvědčil všechny bezbožné z jejich skutků, které kdy ve své bezbožnosti spáchali, i ze všech zpupných řečí, které ti hříšníci mluvili proti němu. Vzpouzejí se a odporují Božímu vedení a žijí si podle svých vášní, jejich ústa mluví nadutě a lichotí lidem pro svůj prospěch.
      Juda 1,15-6

      Vymazat
    3. Tady dozajista platí:
      Mt 7,6 Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.

      Vymazat
    4. add) Tomáš Pavel9. srpna 2012 22:56

      Tady dozajista platí:
      Mt 7,6 Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.
      -------------
      Takže Vám nemáme předkládat Boží Slovo, když Ho ignorujete? Nemáte odpověď na Jeho argumenty, proto vyrujete s tímto veršem a neuvědomujete si, že ten, o kom se v tom slově Píše je ten, kdo nevěří Božímu slovu, ale raději se vrací k tomu, co Boží Slovo popírá.

      Vymazat
  15. add)
    Anonymní9. srpna 2012 12:47

    No bodejť by jo! Jít hlavou proti Božímu Slovu si netroufnou. Sklapla jim další zbraň proti katolíkům. To je aale humus tyhlety lidi. To taky někde žije? Chodí na pivo? Nebo na záchod? Nebo to jen virtuálně vegetuje v procesorech a na serverech?
    No fuj, velebnosti, jdu zas ven blejt.
    Jirka
    ----------
    Zde odpovědi z Písma proti kterému skutečně nejdu, ale naopak mu věřím:

    1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;

    "Víme, že všecko napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha, kdo jsou povoláni podle jeho rozhodnutí. Které předem vyhlédl, ty také předem určil, aby přijali podobu jeho Syna, tak aby byl prvorozený mezi mnoha bratřími; které předem určil, ty také povolal; které povolal, ty také ospravedlnil, a které ospravedlnil, ty také uvedl do své slávy." Římanům 8,28-30

    2)Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;

    "který nás spasil a povolal svatým povoláním ne pro naše skutky, nýbrž ze svého rozhodnutí a z milosti, kterou nám daroval v Kristu Ježíši před věčnými časy" 2. Timoteova 1,9

    "Protože si nedovedli vážit pravého poznání Boha, dal je Bůh na pospas jejich zvrácené mysli, aby dělali, co se nesluší.Jsou plni nepravosti, podlosti, lakoty, špatnosti, jsou samá závist, vražda, svár, lest, zlomyslnost, jsou donašeči, pomlouvači, Bohu odporní, zpupní, nadutí, chlubiví. Vymýšlejí zlé věci, neposlouchají rodiče, nemají rozum, nedovedou se s nikým snést, neznají lásku ani slitování. Vědí o spravedlivém rozhodnutí Božím, že ti, kteří tak jednají, jsou hodni smrti; a přece nejenže sami tak jednají, ale také jiným takové jednání schvalují. Řámanům 1,28-32

    3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost.

    "Kdo v něho věří, není souzen. Kdo nevěří, již je odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího." Jan 3,18

    4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

    "aby vykonal soud nade všemi a usvědčil všechny bezbožné z jejich skutků, které kdy ve své bezbožnosti spáchali, i ze všech zpupných řečí, které ti hříšníci mluvili proti němu. Vzpouzejí se a odporují Božímu vedení a žijí si podle svých vášní, jejich ústa mluví nadutě a lichotí lidem pro svůj prospěch.
    Juda 1,15-6

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tady to platí dvojnásob:
      Mt 7,6 Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.

      Vymazat
    2. add) Tomáš Pavel9. srpna 2012 22:57

      A tady to platí dvojnásob:
      Mt 7,6 Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.
      ----------------
      Takže Vám nemáme předkládat Boží Slovo, když Ho ignorujete? Nemáte odpověď na Jeho argumenty, proto vyrukujete s tímto veršem a neuvědomujete si, že ten, o kom se v tom slově píše je ten, kdo nevěří Božímu slovu, ale raději se vrací k tomu, co Boží Slovo popírá.

      Vymazat
  16. add) Tomáš Pavel30. července 2012 22:28

    1) Církev tvoří výhradně a pouze společenství předurčených k věčné spáse;
    2) Bůh předurčil některé lidi k věčné spáse, některé k věčnému zavržení;
    3) Předurčenému (předzvěděnému) k věčnému zavržení Bůh nedává žádnou milost;
    4) Předurčený k věčnému zavržení žije trvale v těžkém hříchu;

    Srov. 1 Sol 5, 9-10
    Bůh nás neurčil k tomu, abychom jednou propadli jeho hněvu, ale abychom získali spásu skrze našeho Pána Ježíše Krista, který za nás umřel, abychom my žili spojeni s ním, ať už živí nebo mrtví.

    Konečné rozhodnutí pro Dobro = Boha nebo Zlo = ďábla ponechává Bůh zcela na svobodné vůli člověka. Zaměňování Boha za osud může být osudné pro velmi mnoho duší.
    -----------------------------------------------
    Tyto verš patří pro ty co náleží Ježíši, ne pro všechny, protože nelze vytrhnout verš z kontextu, je zde jasné, že se jedná o ty co jsou povolaní do světla:
    "Vy však, bratří, nejste ve tmě, aby vás ten den mohl překvapit jako zloděj.Vy všichni jste synové světla a synové dne. Nepatříme noci ani temnotě. Nespěme tedy jako ostatní, nýbrž bděme a buďme střízliví. Ti, kdo spí, spí v noci, a kdo se opíjejí, opíjejí se v noci. My však, kteří patříme dni, buďme střízliví, oblečme si víru a lásku jako pancíř a naději na spásu jako přilbu." 1. Sol 5,4-8

    "Víme, že všecko napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha, kdo jsou povoláni podle jeho rozhodnutí. Které předem vyhlédl, ty také předem určil, aby přijali podobu jeho Syna, tak aby byl prvorozený mezi mnoha bratřími; které předem určil, ty také povolal; které povolal, ty také ospravedlnil, a které ospravedlnil, ty také uvedl do své slávy." Římanům 8,28-30

    "Vloudili se totiž mezi vás někteří bezbožní lidé, zapsaní už dávno k odsouzení, kteří zaměňují milost našeho Boha v nezřízenost a zapírají jediného vládce a našeho Pána Ježíše Krista. Chci vám však připomenout, třebaže to všechno již dávno víte, že Hospodin sice vysvobodil lid z egyptské země, potom však zahubil ty, kteří neuvěřili." Juda 4-5
    --------------

    Tak já Vám Tomáši dokáži, že jste vytrhl verš z kontextu a další verše, které potvrzují, že někteří jsou předurčení k záhubě jiní k ke spáse a Vy mi odpovíte takto:
    (Tomáš Pavel6. srpna 2012 2:03) Já myslel, že se Vám líbí, jak snadno jsem dokázal, že Hus kázal (o)bludy. A vy zase melete totálně mimo téma. Tady ani doktor Chocholoušek nepomůže (((o:

    Zvláštní přístup k tomu, že jste nedokázal opak, ale raději ze mne uděláte blázna, jen aby se nezjistilo, že mám pravdu na základě Božího Slova, to znamená, že i Hus měl pravdu.

    Velice snadno utíkáte od tématu, ke kterému nedokážete z Písma najít potvrzení své věrouky.

    A pak kdo tu káže bludy a vytrhává verše z kontextu.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bratře Kdo hledá nalezne, nechci se Vám do toho plést, ta palba nemířila na mě, ale to jste nepochopil, že mluvíte s nábožensky založeným člověkem, nadto mocně inspirovaným mariánským duchem? Nebojujte proti tělu a krvi, ale modlete se za jeho vysvobození a spásu. Jestliže už spasen je, máme o starost míň. Ale on nebude. S nebožtíkem mým nevěřícím bratrem to bylo stejné. Nejdřív dělal naschvály, pak se posmíval, pak nadával, pak proklínal a nakonec tragicky zahynul. Modlím se, aby pan Tomáš Pavel s celým svým náboženstvím nedopadl obdobně.
      Ivan

      Vymazat
    2. Milý Ivane, vím, že mluvím s nábožensky založenými lidmi, že náboženství je pro ně víc než samotný Bůh, než samotný Ježíš, přesto se za ně s láskou modlím, tento boj vedu proti mocnostem, které ovládají tento věk tmy, a zaslepují Pravdu Božího Slova. Děkuji za Tvé upozornění, kde stále mám stát na modlitbách, aby se to nestalo tělesným bojem. Toužím, aby každý byl spasen v našem Pánu Ježíši, aby každý nalezl tu jedinou cestu ke spáse a to je Ježíš Boží Syn.
      Bůh Ti mocně žehnej v našem Pánu Ježíši.

      Vymazat
  17. Mame jen jednoho ucitele a jen jednoho Otce,ktery je v nebesich. Papez se stavi opovazlive na misto kde nema ani co delat. At je pravem nazyvany - zastupcem Dabla a Satana na zemi,nebot podle Krista je papez vzbourencem proti Bohu. efez.4.1-6

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíš v Písmu mluví jasně: "Vy však si nedávejte říkat ‚Mistře‘: jediný je váš Mistr, vy všichni jste bratří. A nikomu na zemi nedávejte jméno ‚Otec‘: jediný je váš Otec, ten nebeský. Ani si nedávejte říkat ‚Učiteli‘: váš učitel je jeden, Kristus." Matouš 23,8-10

      Vymazat
  18. Pokoj Vam. Chtel bych podporit tvurce tohoto webu, a to proto, ze Vase vira stoji na pevne a nemenne Pravde Boziho Slova, ktere nam po tisicileti sdelovali Bozi proroci a dnes mame moznost ji studovat v Pismu - v Bibli. Bratri, neupadejte ve svem boji, nenechte se svest bludari, kteri postavili svou viru na pisku - na lidskych tradicich, nedejte se svest satanovymi prisluhovaci, kteri sami nevstupuji do Kralovstvi nebeskeho a jeste k tomu svadeji druhe, ti uz maji svou odmenu. Nedejte se svest satanem, ktery zmenil Bozi zakon a uci podle nej druhe, ti falesni ucitele jsou v Kralovstvi nebeskem povazovani za ti nejmensi, nebot dokud nepomine nebe a zeme,nepomine ani carka ani pismenko ze Zakona, dokud se vsechno nestane. Bratri, nebutte smutni, mejte radost v utrpeni, kdyz Vas pronasleduji a zavrhuji pro kazani Pravdy, vzdyt Pan Jezis Kristus byl take tryznen falesnymi uciteli a pak vydan svetske moci k ukrizovani. Tak jako falesni ucitele vydali i Jana Husa svetske moci k upaleni pro kazani Pravdy, tak falesni uciele pobizeli bludare aby pronasledovali svate, kteri se odmitli podridit falesnemu uceni. Budme dnes vdecni Bohu za to, muzeme ve srozumitelnem nam jazyku dnes studovat Pravdu a naslouchat tak nasemu Panu Jezisi Kristu. Vzpomente na to, ze vzdy to takto nebylo, ze tato moznost je vyplacena krvi nasich bratri, kterou satan a jeho sluzebnici prolili, abychom nemeli moznost spaseni. satan a jeho sluzebnici nechteji abychom poznali Pravdu, proto vzdy branili rozsireni Pisma mezi lidi. Bratri, brante Pravdu a nebojte se satana, on uz svuj boj prohral a byl odsouzen, proto bude pouzivat i ruznych triku a kouzel k tomu aby Vas svedl. Svod - to bude to nejvetsi nebezpeci v dobe konce. Proto Bratri, stujte pevne v Pravde a stejne tak i svou viru v Pana Jezise Krista budujte na Bozim Slovu, a pamatujte na Jeho zaslibeni - "Vedte nezistny zivot a budte spokojeni s tim, co mate. Vzdyt on rekl: "Nikdy te neopustim a nikdy nenecham," takze muzeme vyznat s duverou: "Hospodin je muj zastance, nebudu se bat. Co by mi mohl clovek udelat?" (Zidum 13:5-6). Prosim ale, abychom se modlili za nase nepraele a zehnali jim. V motlitbach pak prosme Pana Jezise Krista, aby se smiloval nad jejich dusemi a aby se dotknul milosti jejich srdci, aby i jejich srdce byla obrezana. Kez Vam Pan zehna ve vsem dobrem co delate. Tomas

    OdpovědětVymazat
  19. http://youtu.be/L1TVcZppR4I?t=24s

    OdpovědětVymazat
  20. Miroslav
    Je to již řádka let, co jsem na cyklistickém výletu po zemích královstvíčeského stál v dojetí před domkem M.J. Husa v Husinci. To pod vlivem nejen bolševické školy, ale paradoxně vinou výchovy mého tatínka, kteý byl silně ovloiuvněn osobností T.G. Masaryka, Přišel však čas ověřování mých osobních postojů k věcem, které tvořily základ mého názoru na svět a na život. Výsledkem bylo, že dnes se mi již ono dojetí kontaktem s „Husovskou“ historií nemůže přihodit. Jedním z podnětů pro mne bylo, když jsem v Palackého dějinách našel autorovo konstatování, že Hus se oháněl, že jeho citáty vytrhují ze souvislostí. Palacký píše: Nicméně bylo stále ještě dost takových, jichž se to netýkalo.
    Ať už byl charakter, morální profil M.J. Husa jakýkoliv, což dnes nemůže nikdo objektivně a reálně zhodnotit, pravdou je, že ti, co se dnes vydávají za jeho stoupence, celou tu historii velice a účelově překrucují. Je jasné, že citace, „svědectví“ tehdejších Husových stoupenců a přátel nejsou prosty zaujetí (stejně jako současných lidí, kteří jeho památku neskrytě používají k účelovému,proticírkevnímu společensko-politickému bojovému tažení, které není ničím jiným než vybičovaným nenávistným, slepým fanatizmem).
    Pravdou je, že pokud se u církve dá hovořit o moci v inkriminované době, pak spíš šlo o její autoritu, která byla respektována mocí královskou. Zájem na vyřešení konfliktu Husa s církví měl především král Zikmund, který dal Husovi na cestu do Kostnice, jak známo,průvodní garanci. Zikmund se nechtěl ani nemohl k církvi postavit jinak, než vyloučit jakékoliv fandovství Husovi. Ne proto,že by neobstál u církve, ale u světských politických špiček. Koneckonců by to udělal každý a nejen tehdy,ale i v dnešni demokratické společnosti (Evropská unie).
    V Kostnici pak nešlo o nic jiného, než aby se církev vyjádřila ke vztahu s Husem. A to udělala zcela po pravdě. Koneckonců to, co Hus dělal bylo vyhlášením nepřá telství církvi, To si snad nějak zvlášť nemusíme připomínat, že původcem konfliktu byl on. Do jisté doby požíval v církvi úcty a vážnosti, a naopak od momentu kdy už si Hus konflikt s církví „pěstoval“ odvraceli se od něj mnozí jeho dřívější stoupenci a přátelé.
    Také se nemusíme přít o to, že v církivi bylo tehdy hodně nepořádků. A Husova kostnická mise byla pouhou epizodou v koncilním dění. Kostnický koncil byl svolán právě k řešení nepořádků v církv, např. problému trojpapežství (vzdoropapežství), které s úspěchem vyřešil. Anejen to je důkazem, že život církve je trvalou reformou, či ereformací, jejíž nutnost si církev vždy uvědomovalaa uvědomuje. K tomu nepotřebovala a nepotřebuje reformátory revolucionářského typu,jímž Hus bez diskuse byl (a jen z takového impulsu se mohlo zrodit revoluční husitské hnutí spojené s vražděním nevinných lidí (kláštery) pleněním kulturních památek atd..
    Takové reformátory by potřebovaly takové politické systémy jako bolševizmus, fašizmus a další, shora zmíněné, podobné –izmy, v nichž nacházejí živnou půdu fanatické gangy deklarující svoji ideovou vazbu na Husa. Jenže jak historické zkušenosti ukazují, právě ty jsou nereformovatelné. O Leninovi se traduje,že pokud se hlasovalo a hlasování nedopadlo podle jeho vůle, výsledek neuznal. A ani ne tak ve věci Husových představ a názorů samých jako v jeho chování, které se týkalo toho, jak s nimi zacházel, se v tomto Leninovi velice podobal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Koneckonců to, co Hus dělal bylo vyhlášením nepřátelství církvi" Hus zůstal katolíkem, jediným problémem byl, že začal stavět na učení Písma svatého, a proto se stal nepřítelem církve, protože její učení stojí na dogmatech, které často popírají učení apoštolů a Ježíše samotného. Kdo z církevních představitelů by byl ochotem stát tak na pravdě dogmat, že by se nechal i upálit? Pravda je Ježíš a Hus zemřel za Jažíše a Jeho pravdu, neuměli ho usvědčit ze lži na základě Písma svatého.

      Vymazat
  21. Kdohleda Nalezne: Naopak. Nezůstal katolíkem. Tím, že hlásal své bludy, tak se katolické víry vzdal. Co se týká dogmat na kterých církev stojí, tak nemáte pravdu. Dogmata tu byla od začátku církve, aby sjednotila a ucelila křesťanské učení, a také, aby se křesťané mohli bránit herezím, které základním dogmatům odporovaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ty dogmata tu byla od počátku církve tak mi to doložte, že to apoštolové učili a je to i v Písmu, nechám se poučit

      Vymazat
  22. Ještě okomentuji vaši anketu. Chybí tam ještě jedna možnost, a to odpověď Věřím v očistec, protože Kristova oběť byla dostatečná. To pokud vím, katolická církev naprosto nijak nepopírá. Ale asi víte jako nekatolík více než já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud byla Ježíšova oběť dostatečná, není třeba očistec, nemyslíte? Ježíš nás svoji krví očistil dokonale, kdo tomu nevěří musí stále přinášet oběti.
      "Dosvědčuje nám to i Duch svatý, když říká:
      ‚Toto je smlouva, kterou s nimi uzavřu po oněch dnech, praví Pán; dám své zákony do jejich srdce a vepíšu jim je do mysli;
      na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘
      Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti. " Žd 10,15-18

      Vymazat
  23. Očistec nijak nepopírá dostatecnost Kristovy oběti. Co víte o Očistci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Očistci v Bibli není žádné učení. Očistec nám říká, Bože já musím pracovat na tom, aby jsi mne dokonale očeistil, protožže oběť Ježíše nestačila na to ... dokážete si předstacit, že své vlastní dítě postavíte do ařícího oleje za věci, které jste mu sice odpustil, ale aby bylo dokonale očištěno, tak musí ještě trpět? A myslíte, že Bůh je tyran? Řekl jasně, že "Když jste ještě byli mrtvi ve svých vinách a duchovně neobřezáni, probudil nás k životu spolu s ním a všechny viny nám odpustil. Vymazal dlužní úpis, jehož ustanovení svědčila proti nám, a zcela jej zrušil tím, že jej přibil na kříž. " Kol 2,13-14 Nebo Bůh lže?

      Vymazat
  24. Opravdu si tím jste tak jistý? Víte to jistě? Bůh jistě nelže,ale z vašeho příspěvku je jasně patrná jedna věc, a to, že o tom,co je Očistec, nemáte nejmenší ponětí. Očistec není to, co jste napsal. A už vůbec nepopírá vámi uvedený úryvek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. CO takhle nám dát přesný odkaz na to, že Ježíš učil o očistci, o tom, že Jeho smrt a oběť je tak nedokonalá, že není nás schopna očistit a my si musíme svoji spásu odčinit, protože Bůh na to nestačil?

      Jak může Očistec naplnit toto slovo? Židům 9:22 "Podle zákona se skoro vše očišťuje krví, a BEZ VYLITÍ KRVE NENÍ ODPUŠTĚNÍ."

      Myslím, že uvedený odkaz je jasný, nebo Ti říká něco jiného?
      "Když jste ještě byli mrtvi ve svých vinách a duchovně neobřezáni, probudil nás k životu spolu s ním a všechny viny nám odpustil. Vymazal dlužní úpis, jehož ustanovení svědčila proti nám, a zcela jej zrušil tím, že jej přibil na kříž. " Kol 2,13-14

      Nebo:
      Izajáš 1:18 "Pojďte, projednejme to spolu , praví Hospodin. I kdyby vaše hříchy byly jako šarlat, zbělejí jako sníh, i kdyby byly rudé jako purpur, budou bílé jako vlna."

      Bůh řekl:
      "Já, já sám vymažu kvůli sobě tvoje nevěrnosti, na tvé hříchy nevzpomenu. Připomeň mi to , můžem se spolu soudit, sám si spočítej, pro co bys mohl být ospravedlněn." Iz 43,25-26

      Pavel to učil, lhal snad?
      "Efezským 1:7-8 "V něm jsme vykoupeni jeho krví a naše hříchy jsou nám odpuštěny pro přebohatou milost, kterou nás zahrnul ve vší moudrosti a prozíravosti"
      Židům 10:18 "Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti"

      Jde o dokonalou SPÁSU - záchranu člověka Bohem!!!

      Židům 7,24 "Ježíšovo kněžství však nepřechází na jiného, neboť on zůstává navěky.
      PROTO PŘINÁŠÍ DOKONALÉ SPASENÍ těm, kdo skrze něho přistupují k Bohu; je stále živ a přimlouvá se za ně."

      Skutky apoštolů 13:38 "Budiž vám tedy známo, bratří, že skrze něho se vám zvěstuje odpuštění všech hříchů, a to i těch, jichž vás nemohl zprostit Mojžíšův zákon."

      Skutky apoštolů 26:18 "abys otevřel jejich oči a oni se obrátili od tmy ke světlu, od moci satanovy k Bohu, a vírou ve mne dosáhli odpuštění hříchů a podílu mezi posvěcenými.‘"

      Koloským 1:14 "V něm máme vykoupení a odpuštění hříchů"

      Vymazat
  25. Úryvky, které jste uvedl jsou sice hezké, bohužel ale nijak nesouvisí s očistcem, protože očistec nemá v podstatě s hříchy nic společného. Ty byly odpuštěny ve svátosti smíření. Očistec nemá s odpuštěním hříchů nic společného. Zkuste si něco nastudovat o tom, co je to očistec, a poté se můžeme bavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že souvisí s očistce, ukazuje na to, že Očistec neexistuje. Jsou jen dvě možnosti: Buď nebe, nebo zatracení, nic mezi tím.

      Sám nejste schopen uvést kde Ježíš či apoštolové učili o očistci a přesto tomu věříte, jsou to totiž zadní vrátka pro ty, co nechtějí následovat Ježíše, ale žít si svůj život v náručí Matky Církve. POZOR BŮH NIKDY NEURČIL NIC, CO BY NÁS MOHLO OČISTIT A MY BYLI SCHOPNI POSTAVIT SE PŘED JEHO SVATOU TVÁŘ, KROMĚ KRVE JEŽÍŠE!!!!!!

      Nic jiného než Ježíšova krav nás neočistí a jedině v Něm jsme svatí, proto můžeme předstoupit před Boží Tvář, žádné mše ani jiné oběti za mrtvé je neočistí a neučiní svatými, aby mohli předstoupit před Boha.

      "očekávajíce tu blahoslavenou naději, zjevení slávy velikého Boha a našeho Zachránce Ježíše Krista, 14který dal sám sebe za nás, aby nás vykoupil z veškeré nepravosti a očistil si svůj zvláštní lid, horlivý v dobrých skutcích." Tit 2,13-14

      Jsme dědicové

      Ef 1:4-13 "On si nás v něm vybral před založením světa, abychom byli svatí a bez poskvrny před jeho tváří v lásce,když nás podle zalíbení své vůle předurčil sobě k synovství skrze Ježíše Krista ke chvále slávy jeho milosti, kterou nás obdařil ve svém milovaném Synu. V něm máme vykoupení skrze jeho krev -- odpuštění našich provinění podle bohatství jeho milosti, kterou nás hojně zahrnul ve vší moudrosti a rozumnosti, když nám oznámil tajemství své vůle, jak se mu líbilo a jak si předsevzal, aby pro správu období, v němž budou naplněny příhodné časy, uspořádal pod jednu hlavu v Kristu všechny věci: ty na nebesích i ty na zemi, aby je uspořádal v něm. V něm jsme se stali i dědici, když jsme byli předurčeni podle předsevzetí toho, který působí všechno podle rady své vůle, abychom tu byli k chvále jeho slávy, my, kteří jsme již předtím doufali v Krista. V něm i vy, když jste uslyšeli slovo pravdy, evangelium své záchrany, a když jste uvěřili, v něm jste byli zapečetěni zaslíbeným Duchem Svatým, jenž je závdavkem našeho dědictví až do vykoupení získaného vlastnictví k chvále jeho slávy."

      1J 1:9 : Jestliže své hříchy vyznáváme, on je věrný a spravedlivý, aby nám hříchy odpustil a očistil nás od každé nepravosti.

      JEŽÍŠ TO ŘEKL NEJJASNĚJI - NEDAL MOŽNOST OČISTCE
      J 15:3-12 : Vy jste již čistí pro slovo, které jsem vám pověděl.

      Zůstaňte ve mně a já ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstává-li v révě, tak ani vy, jestliže nebudete zůstávat ve mně.
      Já jsem ta vinná réva, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce; neboť beze mne nemůžete činit nic.
      Jestliže někdo ve mně nezůstává, bude jako ta ratolest vyvržen ven a uschne; pak je shromažďují a házejí do ohně, a hoří.
      Zůstanete-li ve mně a zůstanou-li mé výroky ve vás, požádejte, oč chcete, a stane se vám.
      Tím bude oslaven můj Otec, když ponesete hojné ovoce a stanete se mými učedníky.
      Jako Otec miluje mne, tak i já miluji vás. Zůstaňte v mé lásce.
      Zachováte-li má přikázání, zůstanete v mé lásce, jako já jsem zachoval přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ „Toto jsem vám pověděl, aby moje radost byla ve vás a aby vaše radost byla naplněna. To je mé přikázání, abyste se navzájem milovali, jako já miluji vás."

      Vymazat
  26. Na to jste přišel jak, že Očistec neexistuje. Jasně jsem uvedl některé úryvky, které ho minimálně dokazují. Kromě toho, víte, že Písmo rozlišuje Hříchy těžké a lehké? Asi ne, jinak by jste úryvky týkající se hříchů neuváděl.

    OdpovědětVymazat
  27. Jinak s vašimi úryvky naprosto souhlasím. Problém je v tom, že nevylučují očistec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Existuje jeden hřích který Bůh neodpustí nikdy a ostatní nerozděluje na lehké a těžké, ale všechny nesou svou mzdu, smrt.
      Pokud máš jiný názor, prosím cituj s Bible.
      Očistec - potřebuje naši účast - co ti co umřou v době, kdy přijde poslední soud, kdo se za ně bude modlit? Zůstanou v očistci a nebudou moci si odčinit svoji nečistotu?
      Věčný život - je z milosti jako dar, jen člověk to musí přijmout.
      Existuje jen NEBE a PEKLO nic mezi tím, pokud by existovalo, není potřeba oběti Ježíše na kříži, stačí naše skutky, mše a odpustky a modlitby druhých a jsem spasen - to je následek očistce

      Prý jsi uvedl nějaké verše z Bible, které podporují očistec (Jak v SZ tak i v NZ?) ale ať si to pročítám jak si to pročítám nic nevidím. Můžeš je napsat prosím znovu?

      Pavla

      Vymazat
  28. Nemáte pravdu. Jsou hříchy lehké a těžké tzn. hříchy, které nejsou k smrti, a smrtelné hříchy. vis např. 1. Janův 5:16 Zobrazit verš v kontextu celé kapitoly | Vidí-li někdo, že jeho bratr se dopouští hříchu, který není k smrti, ať za něho prosí; a Bůh mu daruje život, jestliže nehřešil k smrti. Jest ovšem hřích, který je k smrti; o takovém neříkám, abyste za něj prosili.
    1. Janův 5:17 Zobrazit verš v kontextu celé kapitoly | Každá nepravost je hřích, ale je i hřích, který není k smrti.

    To, co jste napsala je základní nepochopení principu očistce. Očistec je cesta do nebe. Je to o tom, že kdo umře ve smrtelném hříchu, jde do pekla, kdo zemře čistý, jde do nebe, a kdo ve chvíli smrti, není úplně očištěný(lehké hříchy) jde do očistce. Vis třeba: Žid 9, 27, nebo 1KoR 3,15, Mat, 5,26, etc. Vojtěch. PS: prostě očistec je jednak dobře biblicky podložený, ale nemá cenu se hádat. Vždy to dopadne, tak že katolické argumenty, jsou lehce zpochybněn, jen proto, že jsou katolické. Vojtěch

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak by nemusel Ježíš vůbec umírat :( stačilo by si to vše odpykat před Bohem v očistci.
      Nemusíme se dohadovat, Bůh sám nám zjeví pravdu o očistci (který nám umožňuje žít si svůj život a nijak nás nenutí ke svatosti v Ježíši) protože ten kdo nás očistil je Ježíš sám. Není co čisti, jsme už čistí pro Něj samotného.

      1J 1:9 : Jestliže své hříchy vyznáváme, on je věrný a spravedlivý, aby nám hříchy odpustil a očistil nás od každé nepravosti.

      Vymazat
  29. To co jste uvedl my katolíci nijak nepopíráme. Je velmi dobře vidět, že o Očistci nic nevíte. Dokonce si troufám tvrdit, že vyznání hříchů praktikuji častěji než vy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jak Ty, ale já Bohu vyznávám své hříchy hned jak si je uvědomím a to i Ty co se dějí v oblasti mysli, takže denně, zvádnou katolíci podle tebe chodit ke zpovědi denně?
      Pokud existuje očistec, z čeho nás má očistit, když to už udělala krev Ježíše? A odpuštění od hříchů máme zajištěno Jeho smrtí, takže naco je ten očistec?

      Vymazat
  30. Já v podstatě, také, jen s tím rozdílem, že to vyznávám Knězi, který k tomu odpouštět hříchy dostal pravomoc od Krista vis Jan 20-23. Každý to má jinak, Chodí ke zpovědi, jak to každému vyhovuje. Očistec nás neočišťuje z Hříchů, ty byly odpuštěny Kristem při zpovědi. Očistec nás očišťuje z trestů, které hříchy, které jsme spáchaly mají. Prostě příčina a následek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko můžeš ke zpovědi vždy když zhřešíš, co pak? Bůh je semnou v každém okamžiku a proto to vyznám hned, On také vidí mé postoje, což kněz nedokáže rozpoznat nakolik jsme k Bohu úpřimní a již nebudeme hřešit....
      1J 1:9 : Jestliže své hříchy vyznáváme, on (Ježíš) je věrný a spravedlivý, aby nám hříchy odpustil a očistil nás od každé nepravosti.

      Vymazat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)