středa 6. června 2012

EUCHARISTIE: Kapitola 3. - BIBLICKÝ POHLED NA EUCHARISTII

Kapitola 3. - BIBLICKÝ POHLED NA EUCHARISTII
Tato kniha je složena spojením informací, které autor sesbíral za několik posledních let z různých zdrojů. Zatímco se zajímal o toto téma, setkal se také s dalšími, kteří rovněž zkoumali a analyzovali tyto věci z biblického pohledu. Jeden člověk, Jim Tetlow, tak velmi přispěl k jeho hledání pravdy.
Jim byl rovněž autorem knihy nazvané Zprávy z nebes: Biblické prozkoumání zpráv Královny nebes v posledních časech, publikované v Eternal productions. Kniha se týkala tématu Mariánských zjevení a jak mohou být interpretována ve světle Písem. Jim je bývalým katolíkem a naučil mě tak základní věci věrouky římskokatolické církve.
Jim mu poskytl povolení k zahrnutí této kapitoly do své knihy, jež byla napsána v knize Zprávy z nebes. Zbytek této kapitoly je převzato z jeho knihy, kde kapitola je pod názvem – příloha B.

Eucharistie zaujímá centrum dění
Eucharistie je středem římskokatolické církve. Centrálním prvkem je mše. Je to svátost svátostí. Je bez debat, že církev Říma klade nejvyšší důležitost učení, že Ježíš Kristus je skutečně a zcela přítomný v eucharistii. Ten, kdo nebere na vědomí toto učení církve Říma je považován za vážného rouhače. Oficiální katechismus katolické církve nás nenechává na pochybách:
Eucharistie je „zdrojem a vrcholem celého křesťanského života“. „Ostatní svátosti a také všechny církevní služby a apoštolská díla souvisejí s posvátnou eucharistií a jsou k ní zaměřeny.
Nedělní eucharistická oběť je základem a stvrzením celého křesťanova jednání. Proto jsou věřící povinni účastnit se eucharistie.
Svatokrádež je těžký hřích, zvláště je-li spáchána proti eucharistii, protože tato svátost nám podstatně zpřítomňuje tělo samého Krista.
Katolická doktrína
Katolická církev učí, že když katolický kněz posvěcuje hostii během obřadu přijímání, tak se tato oplatka proměňuje v doslovně skutečné tělo, krev, duši a božství Ježíše Krista. Proto přijímání není více chlebem, ale Ježíšem, pod vzhledem chleba a proto je hodna adorace a uctívání.
V Nejsvětější svátosti oltářní je „obsaženo opravdu, skutečně a podstatně tělo a krev našeho Pána Ježíše Krista, s duší a božstvím, a tedy naprosto celý Kristus“.
Církev i svět velmi potřebují eucharistickou úctu. Ježíš na nás čeká v této svátosti lásky. Nešetřeme svým časem, abychom se s ním setkávali v adoraci, v rozjímání, plném víry a ochotném podávat zadostiučinění za těžké viny a zločiny světa. Kéž naše adorace nikdy nepřestává.
Protože v oltářní svátosti je přítomen sám Kristus, jsme povinni ji uctívat kultem adorace.
Co učí Bible?
Dokumentovali jsme zde to, co římskokatolická církev učí ohledně eucharistie. Ale co ve skutečnosti Bible učí? Bible povzbuzuje věřící, aby studovali „každou radu“ Božího Slova a „Všechno prověřujte; co je dobré, toho se držte.“ (1 Tesalonickým 5:21) Každý věřící „Usiluj, aby ses mohl představit jako osvědčený před Bohem, dělník, který se nemá za co stydět a který správně vykládá slovo pravdy.(2 Timoteovi 2:15). Dodržujme všechny Božích přikázání k prověřování všech věcí, které nalezneme v Písmech, a pojďme prohledat Písma k určení toho, co Bible učí ohledně Večeře Páně.
Poslední Večeře byla oslavována od prvního století křesťany, kteří zachovávali Ježíšova slova „toto čiňte na mou památku.“ (Lukáš 22:19). Toto zachovávaní bylo ustanoveno Pánem při Poslední Večeři když symbolicky obětoval Sebe jako obětního Beránka smíření. Jeho aktuální smrt další den naplnila proroctví. Jedině Pavel užívá frázi Večeře Páně, přestože je o ní zmínka ve Zjevení 19:9, kde je řečeno, že věřící budou oslavovat „beránkovu svatební večeři.“ Církevní otcové cca po roce 100 n.l. začali nazývat příležitost „eucharistie“ ve významu díků činění s požehnáním nad chlebem a vínem. Křesťané slavili Pánovu Večeři správně jako je znakem nové smlouvy zapečetěné Kristovou smrtí a vzkříšením. Dnes eucharistie znamená mnohem více, než pouhé díků činění.

Toto je Mé tělo
Co tedy přesně Ježíš ustanovil během Poslední Večeře? Zde je biblický popis příležitostí, které obklopovaly Pánovu Večeři. Při Poslední Večeři: „(Ježíš) vzal chléb, vzdal díky, rozlomil a dal jim ho se slovy: "To je mé tělo, které se dává za vás. To dělejte na mou památku." Tak vzal i kalich, když bylo po večeři, a řekl: "Tento kalich je ta nová smlouva v mé krvi, která se prolévá za vás.“ (Lukáš 22:19-20).
Toto je vskutku pevné slovo a nemůže být zneváženo, protože „Veškeré Písmo je vdechnuté Bohem a je užitečné k vyučování, k usvědčování, k napravování a k výchově ve spravedlnosti..“ (2 Timoteovi 3:16).
Navíce zastánci katolické eucharistie odkazují na Ježíšova slova zaznamenána v šesté kapitole Janova evangelia, kde Ježíšova slova zajisté vypadají, že mají spojitost s přijímáním:
„Já jsem ten živý chléb, který sestoupil z nebe. Bude-li někdo jíst ten chléb, bude žít na věky. A chléb, který já dám, je mé tělo, které dám za život světa." Židé se tedy hádali mezi sebou a říkali: "Jak nám tenhle může dát jíst své tělo?" Ježíš jim řekl: "Amen, amen, říkám vám: Nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nemáte v sobě život. Kdo jí mé tělo a pije mou krev, má věčný život a já ho vzkřísím v poslední den. Neboť mé tělo je opravdu pokrm a má krev je opravdu nápoj.“ (Jan 6:51-55).
Opakovaně Ježíš prohlásil, že Jeho tělo je jídlem a Jeho krev je pitím. Vzato dohromady tyto verše vypadají tak, aby ujistily, že Ježíš – který je „chlebem života“ – je skutečně přítomný v posvěcené hostii. Ale předtím, než to přijmeme za své, musíme se řádně podívat na celé téma v souvislosti, jak se Bůh o tomto vyjadřuje. 

Metafory a podobenství
Naskrz Bibli, kontext určuje význam. Bibli věřící křesťané vědí, že nemohou brát doslovně některé symbolické interpretace a že ty vyžadují celý kontext Písma. Předtím než prozkoumáme Ježíšova slova u Jana kapitoly 6 a dalších, podívejme se na několik příkladů symboliky v Písmech. Všichni učenci budou souhlasit, že následující verše jsou metaforami. Vysvětlení následují v dalších verších…
Okuste a uzříte, že Hospodin je dobrý. (Žalm 34:8). (Zkuste a zažijte to, co Bůh zaslíbil, a zjistíte, že je to pravda.)
Kdo by se však napil vody, kterou mu dám já, nebude žíznit navěky. Voda, kterou mu dám, stane se v něm pramenem, vyvěrajícím k životu věčnému." (Jan 4:14) (Pro ty, kteří obdrží dar spasení, Kristův Duch bude přebývat v jejich duších a bude svědčit o Kristově dílu a věčném životě.)
Ezechiel 3:1 Řekl mi: "Lidský synu, sněz, co máš před sebou, sněz tento svitek a jdi, mluv k izraelskému domu." Otevřel jsem tedy ústa a on mi dal ten svitek sníst. (Přijmutí hluboko do svého srdce a dodržovat Boží Slovo.)
Je zjevné, že Bůh často užívá metafor a symbolické řeči k tomu, aby vykreslil obraz čtenáři. Když Bible říká, že Bůh nás skrývá pod Svá křídla, víme, že Bůh není ptákem s křídly. Nicméně Bible by měla být interpretována doslovně, dokud kontext nevyžaduje symbolické vysvětlení. Tak proč Janovo evangelium a další evangelia toto vyžadují?

Jan celá 6 kapitola
Jestliže čteme celou šestou kapitolu Janova evangelia, dostaneme nejen kontext, ale také několik začínajících pohledů do toho, co Ježíš myslel, když řekl, že musíme jíst Jeho tělo a pít Jeho krev. Janova kapitola 6 začala s vysvětlením toho, jak Ježíš kráčel po vodě. Na začátku, ve verši 22 můžeme najít, že následující den lidé, kteří hledali Ježíše ze špatných důvodů, jak můžeme vidět ve verších 26 a 27: „Amen, amen, říkám vám: Hledáte mě ne proto, že jste viděli znamení, ale že jste jedli z těch chlebů a byli jste nasyceni. Pracujte ne pro pokrm, který hyne, ale pro ten pokrm, který zůstává k věčnému životu, který vám dá Syn člověka.“
Tyto verše začaly rámec kontextu těch veršů, které následují, zvláště to, že Ježíš zdůraznil potřebu toho, aby pro sebe hledali věčný život. Ježíš šel a vysvětlil jim, jak obdrží věčný život a ve verši 28 když lidé řekli Ježíši „Co máme dělat, abychom konali Boží skutky?“ Ježíš odpověděl (verš 29) „Toto je ten Boží skutek - abyste věřili v toho, kterého on poslal.“
Zde Ježíš upřesňuje, že je jen jediná práce, která potěší Boha, doslovně – víra v Ježíše. Ježíš zdůraznil toto ve verši 35 „Já jsem ten chléb života. Kdo přichází ke mně, nebude nikdy hladovět, a kdo věří ve mne, nebude nikdy žíznit.“ Všimněte si, že rozkazovacího způsob je „přijď ke mně“ a „věř ve mně.“ Ježíš opakuje pravdu svého sdělení ve verši 40, kde říká – „Neboť toto je vůle Toho, který mě poslal - aby každý, kdo vidí Syna a věří v něho, měl věčný život. A já ho vzkřísím v poslední den.“

Chléb života
Ježíš nemohl být přesnější – tím, že skrze přicházení k Němu a víru v Něj dostaneme věčný život. V tomto bodě záznamu začali židé reptat, když řekl, „Já jsem ten chléb, který sestoupil z nebe.“ (verš 41). Ježíš odpověděl na jejich reptání ve verši 42 až 58, kde prohlásil, že On je vskutku „chlebem života“ a tak, že musí jíst Jeho maso a pít Jeho krev, aby obdrželi věčný život. Nicméně vzpomeňme si na kontext tohoto tvrzení. Zaprvé, Ježíš, dával sebe do protikladu s mannou, která padala jejich otcům a byla obživou pro celou jejich cestu z Egypta, ale jejich otcové jsou nyní mrtvi. Zatímco Ježíš nabídl sebe jako živoucí chléb, který budou-li jíst, způsobí, že budou žít navždy.
Ježíš není mannou, která podléhá zkáze jako ta, kterou jejich předkové jedli na poušti. Jedině podílením se na Jeho věčném životě můžeme mít naději, že s Ním budeme žít navěky. Tento v kontrast upevňuje Jeho hlavní zprávu, která je zaznamenána ve verši 47, kde Ježíš říká: „Amen, amen, říkám vám: Kdo věří ve mne, má věčný život.“ Povšimněte si přítomného času, když je zde řečeno, že kdo v Něj věří, už nyní má, v přítomnosti, věčný život. Není to něco, kam míříme,nebo máme naději, že se možná stane v budoucnosti, ale spíše, něco, co obdržíme ihned když věříme.
Když Ježíš říkal tato slova, byl v synagoze v Kafarnaum (verš 59) a neměl u sebe žádné víno ani chléb. Protože Ježíš byl poslušný Božímu Zákonu a vědom si přikázání, zakazující kanibalismus, hovořil obrazně. Jestliže by hovořil doslovně, potom by přímo byl proti nařízení Boha Otce: „Jen maso oživené krví nesmíte jíst.“ (Genesis 9:4) Proto také Ježíš sám řekl, že : „Písmo nemůže být porušeno.“ (Jan 10:35). Proto musel hovořit obrazně. A toto je přesně to, co vysvětluje ve vlastních slovech v následujících verších.

Tělo není nic platno
Po tomto, ve verši 60, můžeme najít mnohé z Jeho učedníků, kteří řekli: „To je tvrdá řeč. Kdo ji může poslouchat?“ Ježíš byl vědom jejich stížností a odpověděl ve verších 61 až 64, kde řekl: „To vás pohoršuje? A co kdybyste viděli Syna člověka, jak vystupuje tam, kde byl dříve? Duch je ten, kdo obživuje; tělo není nic platno. Slova, která vám mluvím já, jsou Duch a jsou život. Někteří z vás ale nevěří.“ Počkejte chvíli, je zde napsáno, že tělo není nic platno! člověk by si myslel, že Ježíš řekl, že musíme jíst Jeho tělo! Ovšem, jestli ale tělo není nic platno, potom Ježíš musel mluvit v duchovních termínech. A to je přesně to, co řekl: „Slova, která vám mluvím já, jsou Duch a jsou život.“
Ježíš užívá přesně stejného řeckého slova pro tělo (sarx) tak, jak jej užíval v předcházejících verších. Proto musíme toto uzavřít s tím, že se zde o doslovném jezení těla nehovoří. Jestliže sám Pán sestavil kontext dialogu, měli bychom Mu dobře naslouchat. On řekl, že to, co On mluví, je duch a že tělo není nic platné.
Jestliže toto není zcela jasné, Petrova slova nedovolují prostor pro pochybení. Přímo po následujícím dialogu s Židy, ve kterém někteří z jeho učedníků odešli pryč, Ježíš řekl svým dvanácti apoštolům: „Chcete snad odejít i vy?“ (Verš 67). Petrova odpověď je závažná. Jeho odpověď Ježíši je zaznamenána ve verši 68: „Pane, ke komu půjdeme? Ty máš slova věčného života. A my jsme uvěřili a poznali, že ty jsi Kristus, ten Syn živého Boha.“ Úžasné! Petr neřekl, že musíme věřit v to, že musíme jíst Jeho tělo, abychom mohli žít. On řekl, že „ty jsi Kristus“ a máme věřit v Něj jako v Krista.
Toto je vyznání víry, která vede k věčnému životu, nikoliv jezení Ježíšova těla pití Jeho krve. To také souhlasí s celistvostí Písem. Zde je krátký souhrn:
Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen. (Římanům 10:9)
Co mám dělat, abych byl spasen?..Věř v Pána Ježíše Krista a budeš spasen (Skutky 16:30-31).
Kdo věří v Syna, má věčný život (Jan 3:36).
Duchovní smysl
V Janově šesté kapitole Ježíš čistě srovnával dočasný užitek fyzické manny spolu s věčným užitkem života v Duchu. Toto téma je opakováno naskrz celé Boží Slovo. Skrze celou Bibli omezený a dočasný prospěch těla je ve srovnání s nekonečným a věčným prospěchem ducha. Konzumací manny, dokonce manny z nebes se dosáhlo omezených hodnot. Nicméně přijetí Kristova života, přijetí víry a důvěry v Něj má nekonečnou hodnotu. Římanům 8 kapitola vysvětluje tuto pravdu:
"A proto již není žádné odsouzení pro ty, kdo jsou v Kristu Ježíši, kteří nechodí podle těla, ale podle Ducha. Ti, kdo jsou podle těla, totiž myslí na věci těla, ale ti, kdo jsou podle Ducha, na věci Ducha. Neboť smýšlení těla je smrt, ale smýšlení Ducha je život a pokoj. A tak ti, kteří jsou v těle, se Bohu líbit nemohou. Vy však nejste v těle, ale v Duchu, pokud ve vás přebývá Duch Boží. Jestliže pak někdo nemá Kristova Ducha, ten není jeho. (Římanům 8:1,5-6,8-9).
Ježíšových sedm tvrzení – „Já jsem…“
Navíce k Ježíšově učení v Janově šesté kapitole, dostáváme se k dalšímu pohledu k Jeho zprávě tím, že čteme celé Janovo evangelium a začínáme plně rozumět tomu, co Ježíš mínil, když řekl, „Já jsem chléb života.“ V Janově evangeliu, Ježíš činí sedm prohlášení „Já jsem…“. Tyto jsou vypsány v seznamu níže uvedeném.
Jan 6:35   Já jsem chléb života
Jan 8:12   Já jsem světlo světa
Jan 10:9   Já jsem dveře
Jan 10:11 Já jsem dobrý pastýř
Jan 11:25 Já jsem vzkříšení a život
Jan 14:6  Já jsem cesta, pravda a život
Jan 15:5  Já jsem vinný kmen
Věřící by měli milovat těchto sedm „Já jsem…“ prohlášení. Nejen, že Ježíš říká, že je Bohem, ale On definuje, kdo Bůh je. Půjdeme nazpět do knihy Exodus, kde se Mojžíš ptá, jaké je Jeho jméno. Bůh odpovídá Mojžíšovi, když řekne, Jsem, který jsem“. Toto „Jsem, který jsem“ znamená jméno Boha, což se v hebrejštině píše YHWH, odkud je vzata výslovnost „Yahweh“ a „Jehovah.“
V Janově evangeliu, Ježíš vysvětluje a objasňuje, kdo Bůh je. Jestliže tvá duše je hladovějící, Ježíš by řekl: „Já jsem chléb života.Jestliže hledáš objasnění a porozumění, Ježíš by řekl: „Já jsem světlo světa.“ Jestliže hledáš vstup do požehnaného života, Ježíš by řekl: „Já jsem dveře.“ Hledáš vedení a ochranu? Ježíš by řekl: „Já jsem dobrý pastýř.“ Hledáš věčný život? Ježíš by řekl: „Já jsem vzkříšení a život.“ Ježíš zná všechny Tvé potřeby lépe, než Ty sám. Potřebuješ-li cokoliv, Ježíš by řekl: „Já jsem cesta, pravda a život. Já jsem vinný kmen. Jsi-li mi věrný, naplním všechny Tvé potřeby.“
To, co Ježíš hovoří v šesté kapitole a v celém Janově evangeliu, je: Já jsem vše, co potřebuješ. Já jsem Tě stvořil a já znám a rozumím tomu, co potřebuješ, aby bylo naplněno, a to jsem Já. Ježíš je nám vším. Netrap se tím, co vše potřebuješ. Ježíš sám naplní všechny potřeby, které potřebujeme. Studiem celého Janova evangelia můžeme zcela jasně říci, že Ježíš sebe neprohlašuje jako doslovný chléb, ani to, že sebe prohlašuje za doslovný vinný kmen nebo dveře. Spíše potvrzuje, že náš Bůh a Stvořitel, On a On sám je to, co my potřebujeme. Porozumění tomuto Božího záměru je klíčové.
Jan šestá kapitola: Nesouvisející s Poslední Večeří
Před opuštěním šesté kapitoly Janova evangelia, můžeme učinit závěr, že tato kapitola nemá spojitost s Poslední Večeří, či dokonce s doktrínou o eucharistii. Je vhodné zopakovat, že šestá kapitola Janova evangelia nemá nic dočinění s Poslední Večeří! Zatímco zastánci transsubstanciace nabízí odkazy na tyto verše k podpoře své doktríny, nikde v této kapitole Ježíš nedává svým učedníkům instrukce, jak celebrovat společenství přijímání, ani zde není žádný popis Poslední Večeře.
Poslední Večeře se začíná zmiňovat v Janově evangeliu až od kapitoly třinácté, nikoliv šesté, která je jejím samostatným předmětem. I když by tím Ježíš mínil, že musíme doslovně jíst maso Jeho tělo, abychom obdrželi věčný život, neustanovil procedury, které jsou spojeny s přijímáním a rozhodně nenařídil svým učedníkům, aby ustanovili kněžství, kterým by proměňovali chléb a proměnili jej v doslovné tělo. Není to učení ani zde, ani nikde v Písmech, že se má uctívat tělo a krev pod vzhledem chleba. Evangelium má plný záznam Ježíšových slov k Poslední Večeři, pojďme je tedy prozkoumat.
Jan Kapitola 13
V třinácté kapitole Janova evangelia je podán záznam o Poslední Večeři. Ve verších 2 a 4 čteme: „A když večeřeli…(Ježíš).. vstal od večeře, odložil plášť, vzal zástěru a přepásal se.“ Tak vidíme, že i za časů Jana poté, co požehnal chléb, lámal jej a řekl „To je mé tělo, které se dává za vás.“ (Lukáš 22:19).
To, co je zajímavé v Janově podání Poslední Večeře, je to, že Ježíš požehnal chléb a řekl „Toto je mé tělo,“ odkazoval na požehaný a posvěcený chléb jako pouhý chléb (ve verši 18 a verši 26). Ve verši 26 stojí: „Ježíš odpověděl: "Je to ten, komu podám namočené sousto." A když namočil sousto, podal je Jidášovi, synu Šimona Iškariotského.“ Ztratil Ježíš ponětí o tom, co dělal? Přeřekl se? Nikoliv! Podle vlastních slov Ježíše, chléb zůstal chlebem dokonce i poté, co byl požehnán.
Satan vstoupil do Jidáše
Navíce to, co následovalo ihned poté, co Jidáš Iškariotský přijal požehnaný chléb je velmi důležité. Ve verši 27 čteme: „A tehdy, po tom soustu, do něho (Jidáše) vstoupil satan.“ Boží Slovo nám hovoří, že satan vstoupil do Jidáše právě poté, co přijal chléb.
Je to natolik důležité, že to nemůže být přeskočeno, právě jak Boží Slovo to opakuje ve verši 30: „Jidáš tedy vzal to sousto a hned vyšel ven. A byla noc.“ Poslední Večeře byla kompletní. Jidáš se podílel na požehnaném a lámaném chlebě. A ihned do něj vstoupil satan. Zde je zcela nemožné, aby požehnaný chléb byl skutečným tělem, krví, duší a božstvím Ježíše Krista.
Každý věřící ví, že satan nemůže přebývat tam, kde je Kristus. Také apoštol Pavel činí toto velmi jasným:
„Vždyť jaký je spolek spravedlnosti s nepravostí a jaké společenství světla s temnotou? Jaká je shoda Krista s Beliálem a jaký díl má věřící s nevěřícím? Jaké je spolčení Božího chrámu s modlami? Vy jste přece chrám živého Boha, jak Bůh řekl: ‚Budu v nich přebývat a procházet se mezi nimi. Budu jejich Bohem a oni budou mým lidem.‘“ (2 Korintským 6:14-16).
Kristus nemůže být zajedno s Beliálem – ďáblem. Nicméně také satan vstoupil do Jidáše ihned poté, co se podílel na požehnaném chlebě.
Poté, co se Jidáš účastnil společenství
Některé biblické překlady překládají Jana 13:2 jako „během večeře, spíše než „poté, co večeře skončila.“ Je možné, že Jidáš přijal chléb předtím, než byl požehnán Ježíšem? Odpověď je jasná: Matouš, Marek a Lukáš, všichni souhlasí, že Jidáš se účastnil požehnaného chleba společně s ostatními apoštoly.
Například v Markově evangeliu čteme: „Když pak nastal večer, přišel Ježíš se dvanácti. A když byli za stolem a jedli, Ježíš řekl: ‚Amen, říkám vám, že jeden z vás, kdo jí se mnou, mě zradí.‘ A když jedli, vzal Ježíš chléb, požehnal, rozlomil a dal jim ho se slovy: ‚Vezměte, jezte, to je mé tělo.‘“ (Marek 14:17-18,22). Povšimněme si, že byl večer, když všichni jedli požehnaný chléb. Také vzpomeňme, že u Jana 13:27-30 je psáno, že Jidáš přijal chléb a následně do něj vstoupil satan a potom Jidáš odešel ihned ven, a to byla noc. Jinými slovy, všichni učedníci jedli požehnaný chléb večer a potom satan vstoupil do Jidáše a ten odešel ven. A to byla noc.
V Lukášově evangeliu je stejně zjevné, Jidášovu účast na Poslední Večeři předcházela slova Ježíše o ovládnutí a zrazení Ježíše: „A když přišla ta chvíle, posadil se za stůl a dvanáct apoštolů s ním. …A když vzal chléb, vzdal díky, rozlomil a dal jim ho se slovy: "To je mé tělo, které se dává za vás. To dělejte na mou památku." Tak vzal i kalich, když bylo po večeři, a řekl: "Tento kalich je ta nová smlouva v mé krvi, která se prolévá za vás. Ale pohleďte, ruka mého zrádce je se mnou na stole. Syn člověka jde vskutku tak, jak je určeno, ale běda člověku, jímž je zrazován." A oni se začali mezi sebou dohadovat, kdo z nich že je ten, který se to chystá udělat.“ (Lukáš 22:14, 10-23).
Matouš 26:20-26 také vypovídají o tom, že Jidáš při společné večeři, byl ovládnut satanem, aby zradil Ježíše.
Prozkoumání události ve všech třech dalších evangeliích přináší křišťálově čistý pohled, že Jidáš přijal požehnaný chléb a satan do něj vstoupil.
Matouš, Marek a Lukáš
Matouš 26:17-29, Marek 14:12-25 a Lukáš 22:7-23 podávají paralelu k tomu, co se událo předvečer Kristova ukřižování. V Lukáši 22:14-19 Ježíš říká svým učedníkům:
A když přišla ta chvíle, posadil se za stůl a dvanáct apoštolů s ním. Tehdy jim řekl: "Toužebně jsem si přál jíst s vámi tohoto beránka předtím, než budu trpět; neboť vám říkám, že už ho nebudu jíst, dokud nedojde naplnění v Božím království." A když vzal kalich, vzdal díky a řekl: "Vezměte jej a rozdělte mezi sebou; neboť vám říkám, že už nebudu pít z plodu vinného kmene, dokud nepřijde Boží království." A když vzal chléb, vzdal díky, rozlomil a dal jim ho se slovy: "To je mé tělo, které se dává za vás. To dělejte na mou památku."
Co stojí za povšimnutí je to, co Ježíš neřekl. Nikdy neřekl, že požehnaný chléb je doslovně Jeho tělem, krví, duší a božstvím. Toto stojí za zmínku zopakovat – nikdy, v žádném z evangelijním příběhu nebo kdekoliv jinde v celé Bibli Ježíš neučí, že požehnaný chléb se mění v Jeho doslovné tělo, krev, duši a božství. To, co ve skutečnosti říká, je: „toto dělejte na mou památku.“ Víme, že hned na další den byl Ježíš ukřižován, zemřel a byl pohřben. Jeho tělo bylo vskutku lámáno a Jeho krev byla prolita za naše hříchy. O tři dny později vstal z mrtvých a později odešel k Otci.
Ježíšovo jediné tělo je v nebesích
U Marka 16:19 je nám řečeno, že „(Ježíš) byl vzat vzhůru do nebe a posadil se po Boží pravici.“ Ježíš byl vzat v tělesné podobě a je po pravici Boha Otce. Petr říká o této události takto: (Ježíš) jenž odešel do nebe,je po Boží pravici“ (1 Petrova 3:22).
Ježíšovo jediné a oslavené tělo je jen v nebesích. Toto činí jasný smysl, když si vzpomeneme na Jeho slova, když řekl „toto dělejte na mou památku“. Jestliže Ježíšovo tělo, krev, duše a božství je s námi v eucharistii, slova „toto dělejte na mou památku,“ by nedávala smysl. Vzpomínková slavnost se nekoná za někoho, kdo se jí účastní a kdo je přítomen, ale spíše za toho, kdo nám chybí a odešel.
Nyní je samozřejmé, že Ježíš je Bůh a „Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, ho musí uctívat v duchu a v pravdě.“ (Jan 4:24). Ježíš je s námi duchovně a On je všudypřítomný, tak že je nyní s námi všemi – kdekoliv bychom se nacházeli. Ale Jeho oslavené tělo je v nebesích. „Kristus však za hříchy obětoval jedinou oběť a posadil se navždy po Boží pravici. Od té doby čeká, až budou jeho nepřátelé položeni za podnož jeho nohou; neboť jedinou obětí přivedl ty, kteří jsou posvěcováni, navždy k dokonalosti.“  (Židům 10,12-14) Z toho je jasné, že Ježíšovo tělo je v nebesích a měli bychom si připomínat, že On šel za nás na kříž.
Úkony v rané církvi
Raná církev oslavovala Večeři Páně často a jejich záznam nalézáme v knize skutků apoštolských. Podívejme se, jak apoštolové a učedníci oslavovali poté, co Ježíšově nanebevstoupení. V knize Skutků čteme:
Zůstávali v apoštolském učení a ve společenství, v lámání chleba a v modlitbách. (Skutky 2:46)…A když to řekl, vzal chléb, přede všemi vzdal díky Bohu, nalámal a začal jíst. Všichni tedy byli povzbuzeni a pojedli. (Skutky 27:35-36).
Pánovi apoštolové byli ti, kteří byli přítomni u Poslední Večeře a nikdy neodkazovali na to, že by chléb byl doslovným tělem, krví, duší a božstvím Ježíše. Dokonce v neděli, což je den, kdy Pán vstal, bylo společenství spojeno s pouhým chlebem. Klíčovým veršem v knize Skutků Apoštolských, je když čteme, že: „se učedníci prvního dne po sobotě sešli k lámání chleba…“ (Skutky apoštolské 20:7).
Je vhodné poznamenat, že učedníci se scházeli neděli (den po sobotě) na památku Ježíšovy smrti a vzkříšení. Můžeme procházet celou knihu Skutků apoštolských, ale neuvidíme zde žádnou zmínku o tom, že by společná Večeře Páně byla něčím více, než vzpomínkovou slavností. Toto nijak nesnižuje její důležitost, ale spíš zdůrazňuje důvod, proč Večeře Páně byla oslavována – což bylo k připomenutí si kompletního díla na kříži a že Ježíš je nyní v nebesích jako náš vítězný Král!

Bůh nepřebývá v chrámech vytvořených lidskýma rukama
Co je zajímavé v knize Skutků apoštolských, je zdůrazňované tvrzení učedníků o tom, kde Bůh nepřebývá! „Nejvyšší však nebydlí v chrámech udělaných rukama…“ (Skutky 7:48).
Pavel se tedy postavil uprostřed Areopágu a řekl: "Muži athénští, vidím, že jste v každém ohledu velice nábožní lidé. Když jsem tu totiž procházel a pozoroval, co uctíváte, našel jsem také oltář, na kterém je napsáno: Neznámému bohu´. Koho tedy uctíváte nevědomě, toho vám já zvěstuji. Bůh, který stvořil svět i všechno, co je v něm, ten, který je Pánem nebe i země, nebydlí v chrámech udělaných rukama. Ani si nedává sloužit lidskýma rukama, jako by něco potřeboval, protože on dává všem život i dech i všechno.“ (Skutky 17:22-25).
Tato pravda je taky opakována v knize Židům: „Kristus přece nevstoupil do svatyně udělané rukama (jež je zobrazením té pravé), ale do samotného nebe, aby se nyní objevil před Boží tváří za nás.“ (Židům 9:24).
Jak úžasné! Eucharistický svatostánek je „svaté místo“ učiněné lidskýma rukama! Dokonce Bible hovoří, že Kristus tam není, nýbrž je v nebesích. Navíce řecké slovo pro chrám je naos, které může být přeloženo jako svatyně, nebo místo uctívání. Bůh říká, že tam nepřebývá, ačkoliv katolická církev trvá na tom, že Ježíš je přítomný ve všech svatostáncích na světě. Hostie je vyrobena taktéž lidskýma rukama, ačkoliv Bible hovoří jasně, že Bůh si nedává sloužit lidskýma rukama (Skutky 17:25). Písma nás jasně učí, že Ježíšovo tělo je v nebesích a že Večeře Páně je významem připomenutí dokončené práce na kříži.
Zdržení se krve
Navíce apoštolové přikazovali věřícím, aby se zdržovali krve. V knize Skutků můžeme najít, že apoštolové a starší se sešli, aby zvážili jisté židovské zvyky, které se chtěly vtlačit do rané církve. Jejich rozhodnutí, prohlášeno Jakubem je následující:
Proto soudím, abychom nedělali potíže těm, kteří se z pohanů obracejí k Bohu, ale abychom jim napsali, ať se zdržují od věcí poskvrněných modlami, od smilstva, od masa zardoušených zvířat a od krve. (Skutky apoštolské 15:19-20)
Jestliže původní apoštolové a učedníci opakovali přikázání novým věřícím, aby se zdržovali krve (viz také Skutky 15:29, 21:35), proč římskokatolická církev povzbuzuje věřící, aby jedli Ježíšovo tělo a krev? Stává-li se proměněná hostie doslovným Ježíšovým tělem, KRVÍ, duší a božstvím, potom účast na takovémto společenství jde proti nařízením Ducha Svatého, která varuje před krví. Toto je přímá nesrovnalost.
1 Korintským 11
Někteří zastánci eucharistie říkají, že 1 Korintským 11, podporuje transsubstanciaci. Odkazuji k verši 29, kde je řečeno: „Neboť kdo jí a pije nehodně, jí a pije sám sobě odsouzení, jelikož nerozsuzuje Pánovo tělo.“ Skrze čtení 1 Korintským 11 je zjeveno, že korintští nedělali přímé rozlišení mezi Večeří Páně a normálním jídlem. Ne, že nerozpoznávali Pánovo tělo, ve smyslu poznání, že chléb a víno jako symboly Kristova těla a krve, ale to, že se této oslavy nehodně účastnili.
Toto je evidence, která byla výtkou praxe korintským. Tito, kteří jedli a pili byli nehodným způsobem opilí a sobecky jedli před ostatními bratry v Kristu. Pavel prohlašuje toto za problém ve verších 20 a 21. Není zde žádné zmínky o tom, že by Pavel věřil nebo učil transsubstanciaci.
Co je pro některé velmi podnětlivé, je napsáno ve verších 26 a 28 kapitoly 11, kde Pavel se odvolává na požehnaný chléb, jako na pouhý chléb poté, co byl požehnán. Pavel říká ve verši 26: Neboť kdykoli byste jedli tento chléb a pili tento kalich, zvěstujete Pánovu smrt, dokud nepřijde.“
Navíce jestliže Ježíš je skutečně přítomen v eucharistii, proč by Pavel říkal, že máme slavit Večeři Páně „dokud nepřijde“? Toto by dávalo smysl jedině tehdy, jestliže Večeře Páně je památkou na dokončené dílo na Kalvárii. A toto je přesně to, co Ježíš nařídil, když řekl „toto dělejte na mou památku.“ (Lukáš 22:19). Ježíš je Beránkem Božím, který bere hříchy tohoto světa. Samozřejmě, že Ježíš nepřišel jako doslovný beránek, který zemřel za hříchy světa, ani jako oplatka, která se proměňuje v doslovné tělo, krev, duši a božství Ježíše během přijímání.

Dokončené dílo
Snad nejvíce znepokojujícím aspektem katolické doktríny je, že Kristus je znovu-obětován denně tisíci katolickými kněžími. A taky tvrzení, že přijímáním eucharistie mohou katolíci obdržet odpuštění hříchů. Jinými slovy, katolická církev učí, že eucharistie je obětní nabídka, která je schopna nás zprostit hříchů. Proto Kristus vždy trpí a umírá pokaždé, co kněz proměňuje hostii. Zde je způsob, jak toto katechismus katolické církve vysvětluje:
Jako oběť je eucharistie také přinášena na smír za hříchy živých i mrtvých, a proto abychom dostali od Boha duchovní nebo časná dobra.
Kdykoliv se totiž slaví toto tajemství, vždy „se uskutečňuje dílo našeho vykoupení.
Eucharistie je tedy obětí, protože zpřítomňuje oběť kříže.
Takové učení přímo protiřečí tomu, co učí Boží Slovo. Když Ježíš umřel na kříži, prohlásil: „Je dokonáno!“ (Jan 19:30). Řecké slovo užito pro vyjádření tohoto je tetelestai. Je to termín v řečtině, který vyjadřuje zaplacení v plnosti. Dílo spasení je kompletní! Kristus dokonal naše vykoupení jednou provždy na kříži. Ježíš není opakovaně obětován v eucharistii tak, jak katolická církev vyučuje. Účastí na eucharistii se neupokojuje Bůh, ani nedochází ke smíření za hříchy. Jste-li katolíkem, potom následující verše mohou být pro vás velmi důležité, protož důvěřujme směle tomu, co Bůh řekl ve svém Slově.
"Kristus přece nevstoupil do svatyně udělané rukama (jež je zobrazením té pravé), ale do samotného nebe, aby se nyní objevil před Boží tváří za nás. Ne proto, aby obětoval sám sebe znovu a znovu, tak jako nejvyšší kněz každoročně vchází do nejsvětější svatyně s cizí krví (protože tehdy by musel od založení světa trpět mnohokrát), ale nyní na konci věků se ukázal, aby svou obětí odstranil hřích jednou provždy. A jako je lidem uloženo jednou zemřít, a potom přijde soud, tak byl i Kristus jednou obětován, aby vzal na sebe hříchy mnohých, a těm, kdo ho očekávají, se podruhé ukáže bez hříchu, aby je spasil." (Židům 9:24-28).
"Každý kněz stojí a denně koná bohoslužbu, při níž znovu a znovu obětuje tytéž oběti, které nikdy nemohou odstranit hříchy. Kristus však za hříchy obětoval jedinou oběť a posadil se navždy po Boží pravici. Od té doby čeká, až budou jeho nepřátelé položeni za podnož jeho nohou; neboť jedinou obětí přivedl ty, kteří jsou posvěcováni, navždy k dokonalosti. Kde je tedy jejich odpuštění, není už žádná oběť za hříchy." (Židům 10:11-14,18).
"Neboť že zemřel, zemřel hříchu jednou provždy, ale že žije, žije Bohu." (Římanům 6:10)
"Vždyť i Kristus jednou trpěl za hříchy, spravedlivý za nespravedlivé, aby nás přivedl k Bohu. Byl usmrcen v těle, ale obživen v Duchu" (1 Petrova 3:18).
Vtělení, nanebevzetí a Druhý příchod
Je zde mnoho dalších Písem, které odmítají transsubstanciaci. Například, transsubstanciace protiřečí biblickému učení o vtělení a nanebevzetí. Bible nám říká, že Ježíš byl jedno, jen jedno tělo, které bylo připraveno pro Něj Otcem: „dal jsi mi tělo.“ (Židům 10:5). „Protože sourozence spojuje krev a tělo, i on se stal jedním z nich, aby svou smrtí zbavil moci toho, kdo smrtí vládne, totiž ďábla“ (Židům 2:14).
Navíce nám Písma říkají zcela jasně, že Ježíšovo jediné a oslavené tělo je v nebesích: „Ježíš Kristus…odešel do nebe a je po Boží pravici“ (1 Petrův 3:21-22). „Když jste byli vzkříšeni s Kristem, vztahujte se k nebeským výšinám, kde Kristus sedí po Boží pravici.“ (Koloským 3:1). „(Ježíš), který sestoupil, je právě ten, který vystoupil vysoko nad všechna nebesa“ (Efezským 4:10). Existuje mnoho, mnoho dalších veršů, které zdůrazňují, že Ježíšovo jediné tělo je v nebesích. Jestliže je Ježíš tělesně v nebi, potom není v tisících svatostáncích po celém světě.
Transsubstanciace také protiřečí biblickému učení o Druhém příchodu Krista. Mnoho katolíků věří, že Ježíš Kristus se fyzicky a viditelně vrátí na zemi ve své „Eucharistické formě“. Nicméně opět Bible odmítá takováto tvrzení:
Po těch slovech byl před jejich zraky vzat vzhůru a zmizel jim z očí v oblaku. Zatímco se upřeně dívali, jak odchází do nebe, hle, přistoupili k nim dva muži v bílém rouchu a řekli jim: "Galilejci, co tu stojíte a hledíte k nebi? Tento Ježíš, který od vás byl vzat do nebe, se vrátí právě tak, jak jste ho viděli odcházet." (Skutky apoštolské 1:9-11).
Tehdy spatří Syna člověka, jak přichází v oblacích s velikou mocí a slávou. (Marek 13:26)
Hle, přichází s oblaky a spatří ho každé oko, i ti, kdo jej probodli. (Zjevení Janovo 1:7)
Pán s nesčíslnými tisíci svých svatých přichází soudit všechny lidi… (Judův 1:14-15)
Ježíš byl vzat na nebesa ve svém těle a taktéž se vrátí ve svém oslaveném těle – nikoliv v podobě opatky. Navíc Bible neříká nic o jiném umístění Jeho fyzického těla – neměli bychom tak činit ani my. Když se Ježíš vrátí ve svém oslaveném těle, každý to uvidí. Transsubstanciace je proto zcela nebiblická.
V poslední knize Bible, je Kristův druhý příchod popisován a potvrzen následujícím:
Uviděl jsem otevřené nebe, a hle, bílý kůň, a ten, který na něm seděl, se jmenoval Věrný a Pravý, jenž spravedlivě soudí i bojuje. Jeho oči byly jako plamen ohně, na hlavě měl množství korun a měl napsané jméno, které nezná nikdo kromě něj. Byl oblečen rouchem nasáklým krví a jeho jméno je Slovo Boží. Za ním jela nebeská vojska na bílých koních, oblečená bílým a čistým kmentem. (Zjevení Janovo 19:11-14)
Tajemství a zázraky
Katolická církev odkazuje ke mši jako k tajemství. Nicméně Bible nikdy neodkazuje k Přijímání jako k tajemství, neměli bychom tak činit ani my. Vzpomeňme si na varování Písem, abychom neporušovali čistou a jednoduchou pravdu evangelia: „Bojím se ale, abyste se v mysli nenechali svést od upřímné oddanosti Kristu, tak jako se kdysi hadovou vychytralostí nechala oklamat Eva.“ (2 Korintským 11:3)
Když kněz posvěcuje hostii, nic se neděje. Chléb stále vypadá jako chléb, voní jako chléb a chutná jako chléb. Není nikde v Bibli podobného zázraku, který by potvrzoval, že se něco takového může stát. Biblické zázraky jsou vždy hmatatelné a praktické. Mojžíš rozdělil Rudé moře – neřekl lidem, aby jím prošli, aniž by jej rozdělil. Eliáš taktéž doslova svolal oheň k zděšení falešných proroků. Ježíš uzdravoval nemocné, čistil malomocné a křísil z mrtvých. Bůh nikdy neměl nic společného s užíváním virtuálních „zázraků“.
Někteří mohou poukazovat na zdokumentované Eucharistické zázraky jako důkazy o tom, že posvěcená hostie je doslovné tělo a krev Krista. Nicméně Bible varuje před právě takovým svodem, který se bude vyskytovat v posledních dnech:
Povstanou totiž falešní mesiášové a falešní proroci a budou dělat veliké divy a zázraky, takže by svedli (kdyby to bylo možné) i vyvolené. Hle, řekl jsem vám to předem. Řeknou-li vám: `Pohleďte, je na poušti! ´ nevycházejte; anebo: `Hle, je na tajném místě, ´ nevěřte."
Marek 13,22-23
Eucharistický Ježíš je falešným kristem, o kterém mnoho falešných proroků tvrdí, že se skrývá v tajných místech tisíců katolických kostelů. Navíce jak podáme důkazy, mnoho lživých znamení a zázraků se týkají Eucharistie. Není překvapující, že Bible zjevuje, že tyto účelové Eucharistické zázraky jsou démonického původu.


„Nekrvavá“ oběť
Katolická církev učí, že Eucharistie je „nekrvavá oběť“ ve které je Kristus „obětován“ nebo nabízen jako oběť. Ve skutečnosti slovo „hostie“ je převzato z latinského slova oběť. Proto nabízení hostie je opakováním oběti Krista nekrvavým způsobem, aby bylo přineseno usmíření za hříchy. Přesto Bible neustále tvrdí, že není žádného odpuštění bez prolití krve:
…bez prolití krve není odpuštění. (Židům 9:22)
Vždyť život těla je v krvi! Proto jsem vám ji určil na oltář, k vykoupení vašich životů. Vždyť krev, ta vykupuje život! (Leviticus 17:11)
Navíc, při Poslední Večeři, Pán dal chléb a víno na stůl, nikoliv na oltář. Stoly jsou k jedení, oltáře jsou k obětování. V Bibli jsou oběti vykonávány na oltářích. Ve skutečnosti, Bůh přikázal svému lidu, že má být jen jedno místo a jeden oltář k obětím. Toto bylo náčrtem Kristovy jediné oběti za hříchy na Golgotském kříži. Historicky, během časů, kdy Izrael byl ve vzpouře vůči Bohu, můžeme nalézt další oltáře k obětem, tak jak dělali pohané. Navzdory těmto biblickým varováním, dnes jsou tisíce a tisíce katolických oltářů, kde je Kristus údajně obětován.
Věčné následky
Zcela jasně katolická doktrína o eucharistii je protikladem k Božímu Slovu. Ale jak je závažná tato doktrinální chyba? Je vážná natolik, že může ovlivnit věčný život? Bude to znít ironicky, ale následující citace je od jednoho bývalého protestanta Petra Kreefta, který je nyní silným zastáncem katolické eucharistie, a tak přímo může vyjádřit důležitost a dopad potvrzení této víry:
Ó jakým bodem rozdělení je eucharistie! Jedna z těchto dvou stran je na tom velmi, velmi špatně. Říkal jsem si předtím, že protestanti to činí správně, a že katolíci dělají velký omyl modlářského uctívání chleba a vína – jako Boha. Ale jsou-li katolíci v pravdě a protestanti dělají právě tak hrozný omyl odmítáním uctívání Krista, kde On je, a tak vypouštějí doslovně nejreálnější spojení s Kristem, které může být v jejich životě – a to ve svatém přijímání.
Zvažme to, co Kreeft napsal. Jestliže katolíci jsou na omylu ve své víře a uctívají eucharistii, potom jsou vinni modlářstvím. Protože jsou přímo v rozporu druhému přikázání (Exodus 20:4-5).
Je velmi důležité, abychom věřili a přímo uctívali pravého Ježíše, o kterém je psáno v Bibli. Ježíš varoval, že bude mnoho falešných kristů. Zde začíná otázka, zda-li by všichni vyznávající křesťané neměli začít hledat v Písmech co tam skutečně je a toužit poznat pravdu? Toto je Boží vůle: „Budete mě hledat a naleznete mě, když se mne budete dotazovat celým svým srdcem.“ (Jeremjáš 29:13) „Posvěť je svou pravdou, neboť tvé slovo je pravda“ (Jan 17:17).

Další kapitola 4. - SPOJITOST S "MARIÍ"

62 komentářů:

  1. Jan 6:35 Já jsem chléb života
    Věřící by měli milovat těchto sedm „Já jsem…“ prohlášení.

    Mohu vědět, proč tedy máte problém prostě a jednoduše přijmout, že Ježíš se prostě při mši Svaté vtěluje do chleba (a vína)? Já s tím vážně nemám sebemenší problém…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smím vědět,proč to Ježíš dělá,tedy vtěluje se do oplatku,když nikde v Písmu nic takového uvedeno není?

      Vymazat
    2. Není - protože neumíte číst. To o Vás vím dobře už dlouho. Poukazoval jsem na ta místa, nechcete přijmout? Prosím - já Vás přece nijak nenutím. Ovšem Vy mne zase nemůžete nutit věřit něčemu, co je holý nesmysl.

      Vymazat
    3. Lžete..a můžu to o Vás říci,protože nejste ochoten dát přinejmenším odkaz na Bibli a vymlouváte se tím,že jste to zde již napsal..nenapsal..jediný Váš odkaz je Mt 7,21 ,to je tak asi vše,co jste schopen použít a co se Vám hodí do krámu,ale konstruktivní diskuze s Vámi není možná..víte totiž dobře,že Vás Boží Slovo usvědčuje samo..navíc se vůbec bojíte jen pochybovat o tom,že učení řk církve má trhliny..

      Stejně jako nedokážete pochopit,že Ježíš nezůstal na kříži,ale je Živý..

      Takže,proč se Ježíš vtěluje do oplatku?

      To že neumíte oodpovědět mi,anebo Kdohledanalezne,už si zvykám,ale vidím,že nedokážete odpovědět ani jiným účastníkům diskuze a to už je trošku divné...jak Vám dělá problém napsat jen odkaz na Písmo,což je tak pět-šest písmen..

      Vymazat
    4. add) Tomáš Pavel8. června 2012 21:26

      Není - protože neumíte číst. To o Vás vím dobře už dlouho. Poukazoval jsem na ta místa, nechcete přijmout? Prosím - já Vás přece nijak nenutím. Ovšem Vy mne zase nemůžete nutit věřit něčemu, co je holý nesmysl.
      -----------------------------
      BIBLE JE HOLÝ NESMYSL?
      "Proto soudím, abychom nedělali potíže těm, kteří se z pohanů obracejí k Bohu, ale abychom jim napsali, ať se zdržují od věcí poskvrněných modlami, od smilstva, od masa zardoušených zvířat a OD KRVE. (Skutky apoštolské 15:19-20)

      Jestliže původní apoštolové a učedníci opakovali přikázání novým věřícím, aby se zdržovali krve (viz také Skutky 15:29, 21:35), proč římskokatolická církev povzbuzuje věřící, aby jedli Ježíšovo tělo a krev? Stává-li se proměněná hostie doslovným Ježíšovým tělem, KRVÍ, duší a božstvím, potom účast na takovémto společenství jde proti nařízením Ducha Svatého, která varuje před krví. Toto je přímá nesrovnalost.
      1 Korintským 11
      Někteří zastánci eucharistie říkají, že 1 Korintským 11, podporuje transsubstanciaci. Odkazuji k verši 29, kde je řečeno: „Neboť kdo jí a pije nehodně, jí a pije sám sobě odsouzení, jelikož nerozsuzuje Pánovo tělo.“ Skrze čtení 1 Korintským 11 je zjeveno, že korintští nedělali přímé rozlišení mezi Večeří Páně a normálním jídlem. Ne, že nerozpoznávali Pánovo tělo, ve smyslu poznání, že chléb a víno jako symboly Kristova těla a krve, ale to, že se této oslavy nehodně účastnili.
      Toto je evidence, která byla výtkou praxe korintským. Tito, kteří jedli a pili byli nehodným způsobem opilí a sobecky jedli před ostatními bratry v Kristu. Pavel prohlašuje toto za problém ve verších 20 a 21. Není zde žádné zmínky o tom, že by Pavel věřil nebo učil transsubstanciaci.
      Co je pro některé velmi podnětlivé, je napsáno ve verších 26 a 28 kapitoly 11, kde Pavel se odvolává na požehnaný chléb, jako na pouhý chléb poté, co byl požehnán. Pavel říká ve verši 26: „Neboť kdykoli byste jedli tento chléb a pili tento kalich, zvěstujete Pánovu smrt, dokud nepřijde.“
      Navíce jestliže Ježíš je skutečně přítomen v eucharistii, proč by Pavel říkal, že máme slavit Večeři Páně „dokud nepřijde“? Toto by dávalo smysl jedině tehdy, jestliže Večeře Páně je památkou na dokončené dílo na Kalvárii. A toto je přesně to, co Ježíš nařídil, když řekl „toto dělejte na mou památku.“ (Lukáš 22:19). Ježíš je Beránkem Božím, který bere hříchy tohoto světa. Samozřejmě, že Ježíš nepřišel jako doslovný beránek, který zemřel za hříchy světa, ani jako oplatka, která se proměňuje v doslovné tělo, krev, duši a božství Ježíše během přijímání.

      Vymazat
  2. Pane Tomáš Pavle,

    možná to že Bible žíká něco jiného, není možné přijmout, že je v oplatku jako nekrvavá oběť, popírá to biblický Ježíš ve svých prohlášeních.
    Tento článek je skutečnš velice dobře napsán a podrobně, takže kdo miluje pravdu skrze Boží slovo musí říci jen AMEN.

    Ať žije Ježíš, očekáváme Tvůj příchod Pane Ježíši.

    Jiří

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Jirko,

      nezlob se, ale od pana Tomáše neočekávej odpověď, bude Tě odkazovat na jiné komentáře (je jich tu přes 1000), ale mohu Ti s klidným srdcem říci, že o Euchristii se bavíme až v posledních pár dnech a tam na 100% žádnou jeho odpověď nenajdeš. Pan Tomáš nezná odpovědi a Písmo už vůbec ne, jinak by Ho začal používat. Prosím odpusť mu, že není zdvořilý a odpověď Ti nedá, ale raději se za něj modli ať pozná v Ježíši jedinou pravdu a spásu.

      Děkuji za povzbuzení, a zase zde zavítel.

      Pochválen buď Ježíš Kristus v těch, kteří v Něj věří a na Jeho SLovo staví svoji víru, ti také bývají osvobozeni z nemocí a neduhů, ale na druhou stranu musejí snášet utrpení v pronásledování kvůli Jeho svatého jména. Amen

      Vymazat
    2. OK - naposledy jednou provždy:

      "Toto je mé Tělo" "Toto je má krev" = Kristova proměna chleba a vína. TEČKA. Konec další diskuze.

      Vymazat
    3. ale mohu Ti s klidným srdcem říci, že o Euchristii se bavíme až v posledních pár dnech

      Lež jako věž - začali jsme na blogu Liturgické otázky před mnoha a mnoha týdny.

      Vymazat
    4. add) Tomáš Pavel9. června 2012 21:23

      OK - naposledy jednou provždy:

      "Toto je mé Tělo" "Toto je má krev" = Kristova proměna chleba a vína. TEČKA. Konec další diskuze.
      ------------------
      A co výroky z Písma:
      Šimon Petr mu odpověděl: "Co dává život, je Duch, tělo samo nic neznamená. Slova, která jsem k vám mluvil, jsou Duch a jsou život.....„Pane, ke komu bychom šli? Ty máš slova věčného života. A my jsme uvěřili a poznali, že ty jsi ten Svatý Boží.“ Jan 6,63, 68-69
      -----
      Ježíš odpověděl: "Je to ten, komu podám namočené sousto." A když namočil sousto, podal je Jidášovi, synu Šimona Iškariotského.“ A tehdy, po tom soustu, do něho (Jidáše) vstoupil satan.“ Boží Slovo nám hovoří, že satan vstoupil do Jidáše právě poté, co přijal chléb.

      Je to natolik důležité, že to nemůže být přeskočeno, právě jak Boží Slovo to opakuje ve verši 30: „Jidáš tedy vzal to sousto a hned vyšel ven. A byla noc.“ Poslední Večeře byla kompletní. Jidáš se podílel na požehnaném a lámaném chlebě. A ihned do něj vstoupil satan. Lukáš 22,26-30
      Každý věřící ví, že satan nemůže přebývat tam, kde je Kristus. Také apoštol Pavel činí toto velmi jasným:

      „Vždyť jaký je spolek spravedlnosti s nepravostí a jaké společenství světla s temnotou? Jaká je shoda Krista s Beliálem a jaký díl má věřící s nevěřícím? Jaké je spolčení Božího chrámu s modlami? Vy jste přece chrám živého Boha, jak Bůh řekl: ‚Budu v nich přebývat a procházet se mezi nimi. Budu jejich Bohem a oni budou mým lidem.‘“ (2 Korintským 6:14-16).
      ----
      Jwžíš nejde proti Zákonu
      Proto soudím, abychom nedělali potíže těm, kteří se z pohanů obracejí k Bohu, ale abychom jim napsali, ať se zdržují od věcí poskvrněných modlami, od smilstva, od masa zardoušených zvířat a od krve. (Skutky apoštolské 15:19-20)
      ----
      Nekrvavá oběť?
      …bez prolití krve není odpuštění. (Židům 9:22)
      Vždyť život těla je v krvi! Proto jsem vám ji určil na oltář, k vykoupení vašich životů. Vždyť krev, ta vykupuje život! (Leviticus 17:11)


      MÁME PANE TOMÁŠI IGNOROVAT CO JE OD BOHA NAPSÁNO V JEHO PÍSMU A RADĚJI VĚŘIT VĚROUCE, KTERÁ POPÍRÁ TYTO VERŠE?

      BOHA JE TŘEBA POSLOUCHAT NE LIDI!!!!!

      Vymazat
    5. ADD) Tomáš Pavel9. června 2012 21:25

      ale mohu Ti s klidným srdcem říci, že o Euchristii se bavíme až v posledních pár dnech

      Lež jako věž - začali jsme na blogu Liturgické otázky před mnoha a mnoha týdny.
      --------------------------
      Teď jste se sám přistihl u lži, tvrdil jste, že jste již o tom psal na mém blogu:
      Dne : Tomáš Pavel8. června 2012 21:26 Není - protože neumíte číst. To o Vás vím dobře už dlouho. Poukazoval jsem na ta místa, nechcete přijmout?
      Dne : Tomáš Pavel6. června 2012 21:10

      Ten verš jsem do zdejších diskuzí vkládal již mnohokrát. Zkuste buď vyhledat nebo můžete požádat autora blogu o zaslání mých komentářů na toto téma emailem. Je to zcela běžný zvyk, že nejprve důkladně prostuduji dostupné texty, o které mám zájem, na webu/blogu a ptám se jen na to, co tam není. Doufám, že Vám to nebude znít nezdvořile. Děkuji Vám za pochopení a přeji hezký večer.

      Vidíte a nyní sám přiznáváte, že jsme se o tom bavily (o 6 kapitole Janova evabńgelia) na úplně jiném webu/blogu než na tomto, proto není možné odkazovat nové diskutující ani nás na své odpovědi, které jste již zde dal, když to není pravda, na tomto webu se o Eucharistii mluví až posledních pár dnů.

      Pak kdo tu lže. A přitom, když máte jasnou odpověď z Písma nejjednodušší je zde dát odkaz, každý si to umí najít v Bibli. Ale Vy odpověď skutečně nemáte, proto jen mlžíte a tvdíte nepravdy.

      Eucharistie je falešný mesiáš, před kterým nás Ježíš varoval!!!!!

      Vymazat
  3. "Eucharistie je středem římskokatolické církve."
    @...a proto ji kdekdo naší Církvi závidí... :-)))

    AD Jiří - mnohokrát jsem uváděl rozumné argumenty, které zde nebyly akceptovány. Lituji, ale po 5 měsících zkušenosti s diskuzí zde nemám nejmenší chuť trávit další vyhozený čas něčemu, co nemá smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. add) Tomáš Pavel8. června 2012 21:24

      "Eucharistie je středem římskokatolické církve."
      @...a proto ji kdekdo naší Církvi závidí... :-)))

      AD Jiří - mnohokrát jsem uváděl rozumné argumenty, které zde nebyly akceptovány. Lituji, ale po 5 měsících zkušenosti s diskuzí zde nemám nejmenší chuť trávit další vyhozený čas něčemu, co nemá smysl.
      ----------------
      Vidíte a středem Boží živé církve je živý Ježíš Kristus Boží Syn...
      " a každý nám Ho závidí" my nezávidíme modlu, falešného mesiáše ukrytého v oplatce a ve svatostánku, Ježíš řekl .... nevěřte tomu!!!!!!!!

      "„Tehdy, řekne-li vám někdo ´Hle, tu je Mesiáš, ´nebo ´Tam´, nevěřte! Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné.“ Matouš 24,23-24
      Kromě toho, aby objasnil pravou povahu těchto zjevení, Ježíš prohlašuje: „Když vám řeknou ´Hle, je na poušti! ´, nevycházejte! ´Hle, v tajných úkrytech (VE SVATOSTÁNCÍCH, V OPLATCÍCH ATD), ´ nevěřte tomu!

      Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.“ Matouš 24,25-27

      Nemá smysl mě přesvědčovat, že Boží Slovo lže a není třeba na Ní stavět svojí víru a přijmout veškerá Boží zaslíbení, která pro mě platí teď v tuto chíli.

      Ježíš uzdravuje, osvobozuje a přináší spásu.
      "Ježíš Kristus je tentýž včera i dnes i na věky.
      Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami. Je dobré spolehnout se na milost, a nikoli na předpisy o pokrmech; kdo je dodržoval, nic tím nezískal." Židům 13,-9

      Vymazat
  4. Zajímavý článek, když si člověk uvědomí všechny souvislosti, tak nemůže nevěřit, že to není Pravda. Bůh přece nelže.
    Jen mne trochu mrzí, že představitel římkskatolické církve není ochoten odpovídat a nám laikům vysvětlit, co je vede k tomu, aby ignorovali slova Ježíše a věřili přesnému opaku.
    Jen tak dál kdohledanalezne, jsou to obohacující články.
    Bůh s Tebou
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě - Bůh nikdy nelže. Ale lidé, kteří si domýšlivě osvojují patent na výklad Písma, někdy dovedou méně znalým pěkně domotat šešulku. Jémine… A člověk i kdyby se snažil sebevíc a s andělskou trpělivostí jim vysvětlit, že mají ve výkladech hokej, tak si stejně povedou urputně svoji písničku, aby "neztratili kredit" před svými stoupenci - což je jasně vidět na tomto blogu. Ovšem kdo je víc - člověk, před kterým se stydím přiznat, že by mohl někdo druhý mít pravdu, zvláště když ten druhý je součástí mnou nenáviděné ŘKC - nebo Bůh…? Vše v životě je otázkou správného/nesprávného svobodného rozhodování…

      Vymazat
    2. VeritasinBiblia9. června 2012 12:27

      Lžete..a můžu to o Vás říci,protože nejste ochoten dát přinejmenším odkaz na Bibli a vymlouváte se tím,že jste to zde již napsal..nenapsal..jediný Váš odkaz je Mt 7,21 ,to je tak asi vše,co jste schopen použít a co se Vám hodí do krámu,ale konstruktivní diskuze s Vámi není možná..víte totiž dobře,že Vás Boží Slovo usvědčuje samo..navíc se vůbec bojíte jen pochybovat o tom,že učení řk církve má trhliny..

      Stejně jako nedokážete pochopit,že Ježíš nezůstal na kříži,ale je Živý..

      Takže,proč se Ježíš vtěluje do oplatku?

      To že neumíte oodpovědět mi,anebo Kdohledanalezne,už si zvykám,ale vidím,že nedokážete odpovědět ani jiným účastníkům diskuze a to už je trošku divné...jak Vám dělá problém napsat jen odkaz na Písmo,což je tak pět-šest písmen..
      ----------------------------------------------------------------------------
      Je vidět,že odpovídáte jen na to,co se Vám hodí do krámu..jinak jste jako němá ryba..

      Vymazat
    3. add) Tomáš Pavel9. června 2012 17:14

      Jistě - Bůh nikdy nelže. Ale lidé, kteří si domýšlivě osvojují patent na výklad Písma, někdy dovedou méně znalým pěkně domotat šešulku. Jémine… A člověk i kdyby se snažil sebevíc a s andělskou trpělivostí jim vysvětlit, že mají ve výkladech hokej, tak si stejně povedou urputně svoji písničku, aby "neztratili kredit" před svými stoupenci - což je jasně vidět na tomto blogu. Ovšem kdo je víc - člověk, před kterým se stydím přiznat, že by mohl někdo druhý mít pravdu, zvláště když ten druhý je součástí mnou nenáviděné ŘKC - nebo Bůh…? Vše v životě je otázkou správného/nesprávného svobodného rozhodování…
      --------------------
      Když někdo tvrdí hle zde je mesiáš, tak je lhář, to řekl Ježíš to není výklad.

      "„Tehdy, řekne-li vám někdo ´Hle, tu je Mesiáš, ´nebo ´Tam´, nevěřte! Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné.“ Matouš 24,23-24
      Kromě toho, aby objasnil pravou povahu těchto zjevení, Ježíš prohlašuje: „Když vám řeknou ´Hle, je na poušti! ´, nevycházejte! ´Hle, v tajných úkrytech (VE SVATOSTÁNCÍCH, V OPLATCÍCH ATD), ´ nevěřte tomu!

      Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.“ Matouš 24,25-27

      Sám víte, že nenávidím lež a to i v učení jakékoliv církve, ale miluji lidi v ní, proto se za lidi v římskokatolické církvi modlím, a Bůh je mi svědkem, že je všechny miluji. Nenávist máte v srdci hlavně Vy a to k Božímu Slovu, které dovedně ignorujete, a tvrdíte, že jej převracíme, či máme špatné výklady, ale když Ježíš řekl:
      „Když vám řeknou ´Hle, je na poušti! ´, nevycházejte! ´Hle, v tajných úkrytech (VE SVATOSTÁNCÍCH, V OPLATCÍCH ATD), ´ nevěřte tomu!
      Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.“ Matouš 24,25-27

      NEMÁME TEDY JEŽÍŠI VĚŘIT?

      Vymazat
  5. VeritasinBiblia9. června 2012 18:21
    Lžete..a můžu to o Vás říci,protože nejste ochoten dát přinejmenším odkaz na Bibli

    Dokažte, že lžu. A nezapomeňte kouknout do mých komentářů z dřívějška, kde jsou odkazy uvedeny jako důkaz Vašeho pomlouvání mé osoby. Umíte ještě něco jiného než Bohapustě pomlouvat? Asi těžko. Nic jiného jste mi za 5 měsíců neukázalo. Jen zlou nenávist. Mne se nemůžete dotknout. Sobě děláte vizitku "vzorného" křesťana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ADD) Tomáš Pavel9. června 2012 21:21

      VeritasinBiblia9. června 2012 18:21
      Lžete..a můžu to o Vás říci,protože nejste ochoten dát přinejmenším odkaz na Bibli

      Dokažte, že lžu. A nezapomeňte kouknout do mých komentářů z dřívějška, kde jsou odkazy uvedeny jako důkaz Vašeho pomlouvání mé osoby. Umíte ještě něco jiného než Bohapustě pomlouvat? Asi těžko. Nic jiného jste mi za 5 měsíců neukázalo. Jen zlou nenávist. Mne se nemůžete dotknout. Sobě děláte vizitku "vzorného" křesťana.
      ----------------------
      Vaše řískokatolická láska křesťana je opravdu ukázková - urážky, pomlouvání Božího slova, lži, útoky a nenávist vůči nám na tomto blogu i na jiných, tato nenávist Vás tak zžírá, že přehlížíte o čem tento blog pojednává a to pohled Božího SLova, který vyvrací různé mylné věrouky, a místo aby jste je hájil stejným Slovem, tak jen odkazujete, že není třeba Bohu věřit, milovat své nepřátelé, ale bojovat za organizaci jménem církev Říma (ŘK) a věřit věroukám, které Ježíš ve svém slově vyvrátil.
      Miluji Vás pane Tomáši a modlím se za Vás a žehnám Vám ve jménu Ježíše Jeho lásku a pokoj v právdě a v Jeho přítomnosti.

      Vymazat
  6. Já bych asi naši "plodnou" diskuzi o Eucharistii zakončil asi takto;
    víte, v čem je problém? Přesně v tom, co jsem psal již dříve. Vy vyvyšujete Bibli na nejvyšší místo. My máme na nejvyšším místě Jeho autora = živého Boha, takže si z Bible neděláme modlu, ale používáme ji v každé Mši Svaté, kde má svoje zvláštní postavení - Bohoslužbu Slova. Po té teprve přichází Bohoslužba Oběti, při které se tajemně zpřítomňuje Kristus v podobách chleba a vína. A protože tato proměna je opravdu velké tajemství v pravém slova smyslu, umím pochopit, že není pro někoho pochopitelná - ani pro mnoho katolíků ne. Ale házet na nechápajícího kvůli tomu špínu, jak to dělá tenhle blog, tak to je hodně velká smradlavá hromada hnoje a ne láska k Bohu a bližnímu, ač nemůžete popřít, že se na vás nevztahuje "Miluj svého bližního jako sám sebe." Když se na tento blog podívám pod světlem tohoto verše, tak mne napadá jen jedno; Vy se musíte ale HODNĚ nenávidět…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. add) Tomáš Pavel10. června 2012 7:39

      Já bych asi naši "plodnou" diskuzi o Eucharistii zakončil asi takto;
      víte, v čem je problém? Přesně v tom, co jsem psal již dříve. Vy vyvyšujete Bibli na nejvyšší místo. My máme na nejvyšším místě Jeho autora = živého Boha, takže si z Bible neděláme modlu, ale používáme ji v každé Mši Svaté, kde má svoje zvláštní postavení - Bohoslužbu Slova. Po té teprve přichází Bohoslužba Oběti, při které se tajemně zpřítomňuje Kristus v podobách chleba a vína. A protože tato proměna je opravdu velké tajemství v pravém slova smyslu, umím pochopit, že není pro někoho pochopitelná - ani pro mnoho katolíků ne. Ale házet na nechápajícího kvůli tomu špínu, jak to dělá tenhle blog, tak to je hodně velká smradlavá hromada hnoje a ne láska k Bohu a bližnímu, ač nemůžete popřít, že se na vás nevztahuje "Miluj svého bližního jako sám sebe." Když se na tento blog podívám pod světlem tohoto verše, tak mne napadá jen jedno; Vy se musíte ale HODNĚ nenávidět…
      ---------------------
      Vyvyšuji Ježíše a Jeho Slovo, porotože On je vtělené Slovo a když řekl: "„Tehdy, řekne-li vám někdo ´Hle, tu je Mesiáš, ´nebo ´Tam´, nevěřte! Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné.“ Matouš 24,23-24
      Kromě toho, aby objasnil pravou povahu těchto zjevení, Ježíš prohlašuje: „Když vám řeknou ´Hle, je na poušti! ´, nevycházejte! ´Hle, v tajných úkrytech (VE SVATOSTÁNCÍCH, V OPLATCÍCH ATD), ´ nevěřte tomu!

      Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.“ Matouš 24,25-27

      TAK MU VĚŘÍM, protože Ježíš je pravda. On nikdy neřekl lež. Když Vy mu nechcete věřit, je to Váš boj. Já Ježíši věřím bezmezně. Je to můj Bůh. Oslavil svého Otce v nebesích a zanechal nám svého Ducha, proto Jeho SLovo je živé a pravdivé.

      Ignorujte si dál Jeho výroky, a věřte si že ve svatostánku je mesiáš, mě Ježíš varoval Když vám řeknou ´Hle, je na poušti! ´, nevycházejte! ´Hle, v tajných úkrytech (VE SVATOSTÁNCÍCH, V OPLATCÍCH ATD), ´ nevěřte tomu! Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.“ Matouš 24,25-27

      Nebojujete proti mě, ale proti Slovu, které řekl Ježíš. NEUMÍTE VYSVĚTLIT JEHO VÝROK, A PROTO ŘÍKÁTE, ŽE ZDE JE JEN HROMADA HNOJE.

      OPAKUJI, POKUD JEŽÍŠOVÉ VÝROKY JSOU HROMADA HNOJE, KRÁSNĚ NAZÝVÁTE JEHO SLOVO.

      VĚŘÍM JEŽÍŠI A NE LŽIMESIÁŠŮM

      Vymazat
    3. VĚŘÍM JEŽÍŠI A NE LŽIMESIÁŠŮM

      @ To je dobře. Já taky ne.

      Vymazat
    4. ADD)Tomáš Pavel10. června 2012 8:22

      VĚŘÍM JEŽÍŠI A NE LŽIMESIÁŠŮM

      @ To je dobře. Já taky ne.
      ------------
      TAKŽE V OPLATCE NEMŮŽE BÝT MESIÁŠ, KONEČNĚ JSTE TOMU UVĚŘIL?

      "Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné.“ Matouš 24,23-24
      ´Hle, je na poušti! ´, nevycházejte! ´Hle, v tajných úkrytech (VE SVATOSTÁNCÍCH, V OPLATCÍCH ATD), ´ nevěřte tomu! Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.“ Matouš 24,25-27

      Vymazat
    5. Běžte už do háje zeleného s tou Vaší věčnou oplatkou, Vy jedna oplatko. Vás možná baví omílat 1000x dokola nesmysly - ale mne nebaví je 1000x vyvracet. Dejte si krabici lázeňských s vídeňskou kávu a uděláte líp.
      :-)))

      Vymazat
    6. add) Tomáš Pavel10. června 2012 15:50

      Běžte už do háje zeleného s tou Vaší věčnou oplatkou, Vy jedna oplatko. Vás možná baví omílat 1000x dokola nesmysly - ale mne nebaví je 1000x vyvracet. Dejte si krabici lázeňských s vídeňskou kávu a uděláte líp.
      :-)))
      -----------------
      No jo tak jste jasně dal najevo, že Ježíš ve svém slově lže. V co vlastně věříte?
      Pokud nelže, tak v EUCHARSTII NENÍ ON, ALE FALEŠNÝ MASIÁŠ

      Vymazat
    7. Jestli je někdo falešný - tak tyhle Vaše výpotky bludů a herezí. Viz má odpověď níže.

      Vymazat
    8. add) Tomáš Pavel10. června 2012 20:44

      Jestli je někdo falešný - tak tyhle Vaše výpotky bludů a herezí. Viz má odpověď níže.
      ---------------------------
      Toto je výpotek bludu a hereze: Písmo Boha živého, kde Ježíš praví:
      "Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné.“ Matouš 24,23-24
      ´Hle, je na poušti! ´, nevycházejte! ´Hle, v tajných úkrytech (VE SVATOSTÁNCÍCH,atd, ´ nevěřte tomu! Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka.“ Matouš 24,25-27

      ZDE APOŠTOLOVÉ PODLE VÁS TAKÉ BLUDAŘILI A LHALI, KDYŽ TVRDILI, ŽE MESIÁŠ NENÍ VE SVATOSTÁNCÍCH:

      „Nejvyšší však nebydlí v chrámech udělaných rukama…“ (Skutky 7:48).

      Pavel se tedy postavil uprostřed Areopágu a řekl: "Muži athénští, vidím, že
      jste v každém ohledu velice nábožní lidé. Když jsem tu totiž procházel a pozoroval, co uctíváte, našel jsem také oltář, na kterém je napsáno: Neznámému bohu´. Koho tedy uctíváte nevědomě, toho vám já zvěstuji. Bůh, který stvořil svět i všechno, co je v něm, ten, který je Pánem nebe i země, nebydlí v chrámech udělaných rukama. Ani si nedává sloužit lidskýma rukama, jako by něco potřeboval, protože on dává všem život i dech i všechno.“ (Skutky 17:22-25).

      „Kristus přece nevstoupil do svatyně udělané rukama, ale do samotného nebe, aby se nyní objevil před Boží tváří za nás.“ (Židům 9:24).

      BIBLE LŽE A PLODÍ PODLE VÁS VÝPOTKY, PROTOŽE CITUJI JEN PÍSMO

      Vymazat
  7. Tomáš Pavel9. června 2012 21:23

    OK - naposledy jednou provždy:

    "Toto je mé Tělo" "Toto je má krev" = Kristova proměna chleba a vína. TEČKA. Konec další diskuze.
    ---------------------------------------------------------
    Kdokoli z domu izraelského i z těch, kdo mezi vámi přebývají jako hosté, bude jíst jakoukoli krev, proti tomu se obrátím; každého, kdo by jedl krev, vyobcuji ze společenství jeho lidu.
    V krvi je život těla. Já jsem vám ji určil na oltář k vykonávání smírčích obřadů za vaše životy. Je to krev; pro život, který je v ní , se získává smíření.
    Proto jsem rozkázal Izraelcům: Nikdo z vás nebude jíst krev, ani ten, kdo mezi vámi přebývá jako host, nebude jíst krev.
    Kdokoli z Izraelců i z těch, kdo mezi vámi přebývají jako hosté, uloví zvíře nebo ptáka, které se smí jíst, nechá vytéci jeho krev a přikryje ji prachem,
    neboť život každého tvora je v jeho krvi, ta ho oživuje. Proto jsem Izraelcům řekl: Nebudete jíst krev žádného tvora, neboť život každého tvora je v jeho krvi. Každý, kdo by ji jedl, bude vyobcován. Lev 17,10-14

    Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit.
    Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.Mt 5,17-18

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mimo jiné jsem říkal, že ten, kdo staví výroky Písma proti sobě a vylučuje jedním druhý, nemá rozhodně správný výklad Písma, protože Boží Slovo si rozhodně neprotiřečí podle Vašeho diktátu a Vašich představ. Píšete akorát bludy hereze.

      Vymazat
    2. add) Tomáš Pavel10. června 2012 20:42

      A mimo jiné jsem říkal, že ten, kdo staví výroky Písma proti sobě a vylučuje jedním druhý, nemá rozhodně správný výklad Písma, protože Boží Slovo si rozhodně neprotiřečí podle Vašeho diktátu a Vašich představ. Píšete akorát bludy hereze.
      ----------------
      Ježíš to řekl jasně, tak praví Pán:
      Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit. Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.Mt 5,17-18

      Vymazat
    3. Chtěli jste vědět, KDE stavíte citace proti sobě? Chtěli. Tak si nestěžujte.

      Vymazat
    4. A kdeže je stavíme proti sobě? Pane Tomáši,nemohl by jste být alespoň jednou konkrétní?
      -----------


      Tomáš Pavel9. června 2012 21:23

      OK - naposledy jednou provždy:

      "Toto je mé Tělo" "Toto je má krev" = Kristova proměna chleba a vína. TEČKA. Konec další diskuze.
      ---------------------------------------------------------
      Kdokoli z domu izraelského i z těch, kdo mezi vámi přebývají jako hosté, bude jíst jakoukoli krev, proti tomu se obrátím; každého, kdo by jedl krev, vyobcuji ze společenství jeho lidu.
      V krvi je život těla. Já jsem vám ji určil na oltář k vykonávání smírčích obřadů za vaše životy. Je to krev; pro život, který je v ní , se získává smíření.
      Proto jsem rozkázal Izraelcům: Nikdo z vás nebude jíst krev, ani ten, kdo mezi vámi přebývá jako host, nebude jíst krev.
      Kdokoli z Izraelců i z těch, kdo mezi vámi přebývají jako hosté, uloví zvíře nebo ptáka, které se smí jíst, nechá vytéci jeho krev a přikryje ji prachem,
      neboť život každého tvora je v jeho krvi, ta ho oživuje. Proto jsem Izraelcům řekl: Nebudete jíst krev žádného tvora, neboť život každého tvora je v jeho krvi. Každý, kdo by ji jedl, bude vyobcován. Lev 17,10-14

      Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit.
      Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.Mt 5,17-18

      Tak kde je prosím chyba?

      Vymazat
    5. add) Tomáš Pavel11. června 2012 12:17

      Chtěli jste vědět, KDE stavíte citace proti sobě? Chtěli. Tak si nestěžujte.
      -------------------

      Dokončené dílo
      Snad nejvíce znepokojujícím aspektem katolické doktríny je, že Kristus je znovu-obětován denně tisíci katolickými kněžími. A taky tvrzení, že přijímáním eucharistie mohou katolíci obdržet odpuštění hříchů. Jinými slovy, katolická církev učí, že eucharistie je obětní nabídka, která je schopna nás zprostit hříchů. Proto Kristus vždy trpí a umírá pokaždé, co kněz proměňuje hostii. Zde je způsob, jak toto katechismus katolické církve vysvětluje:

      Jako oběť je eucharistie také přinášena na smír za hříchy živých i mrtvých, a proto abychom dostali od Boha duchovní nebo časná dobra.
      Kdykoliv se totiž slaví toto tajemství, vždy „se uskutečňuje dílo našeho vykoupení.
      Eucharistie je tedy obětí, protože zpřítomňuje oběť kříže.

      Takové učení přímo protiřečí tomu, co učí Boží Slovo. Když Ježíš umřel na kříži, prohlásil: „Je dokonáno!“ (Jan 19:30). Řecké slovo užito pro vyjádření tohoto je tetelestai. Je to termín v řečtině, který vyjadřuje zaplacení v plnosti. Dílo spasení je kompletní! Kristus dokonal naše vykoupení jednou provždy na kříži. Ježíš není opakovaně obětován v eucharistii tak, jak katolická církev vyučuje. Účastí na eucharistii se neupokojuje Bůh, ani nedochází ke smíření za hříchy. Jste-li katolíkem, potom následující verše mohou být pro vás velmi důležité, protož důvěřujme směle tomu, co Bůh řekl ve svém Slově.
      "Kristus přece nevstoupil do svatyně udělané rukama (jež je zobrazením té pravé), ale do samotného nebe, aby se nyní objevil před Boží tváří za nás. Ne proto, aby obětoval sám sebe znovu a znovu, tak jako nejvyšší kněz každoročně vchází do nejsvětější svatyně s cizí krví (protože tehdy by musel od založení světa trpět mnohokrát), ale nyní na konci věků se ukázal, aby svou obětí odstranil hřích jednou provždy. A jako je lidem uloženo jednou zemřít, a potom přijde soud, tak byl i Kristus jednou obětován, aby vzal na sebe hříchy mnohých, a těm, kdo ho očekávají, se podruhé ukáže bez hříchu, aby je spasil." (Židům 9:24-28).
      "Každý kněz stojí a denně koná bohoslužbu, při níž znovu a znovu obětuje tytéž oběti, které nikdy nemohou odstranit hříchy. Kristus však za hříchy obětoval jedinou oběť a posadil se navždy po Boží pravici. Od té doby čeká, až budou jeho nepřátelé položeni za podnož jeho nohou; neboť jedinou obětí přivedl ty, kteří jsou posvěcováni, navždy k dokonalosti. Kde je tedy jejich odpuštění, není už žádná oběť za hříchy." (Židům 10:11-14,18).

      "Neboť že zemřel, zemřel hříchu jednou provždy, ale že žije, žije Bohu." (Římanům 6:10)
      "Vždyť i Kristus jednou trpěl za hříchy, spravedlivý za nespravedlivé, aby nás přivedl k Bohu. Byl usmrcen v těle, ale obživen v Duchu" (1 Petrova 3:18).

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Tomáši ty musíš být asi nemocný ne? Copak toto je diskuze? Mám pocit, že ti jde jen o to urazit a pohanit tento web aniž by jsi četl skutečně ty články, zamyslel ses nad tím, co k tomu skutečně Písmo říká, a pokud máš jiné odkazy, tak nad něma diskutovat, říci proč si myslíš, že by to mělo být tak či onak, ale ty jen napadáš, že se tu staví verše proti jiným, ale nevíš, že kdyby to skutečně šlo postavit verš proti druhému v přímém protikladu, tak by se křesťanství zhroutilo, protože by se našla lež v Božím Slovu a pokud věříme, že Bůh je Slovo, je Pravda, je Duch, který nechal napsat toto slovo, tak by jsme Boha nazvali lhářem, a lhář je jen ten protivník ďábel, nebo ne?

    Zkuste být jednou objektviní a odpověz na základě Božího psaného Slova však v katechismu je psáno v paragrafu 81 a 104 a 135
    „Písmo svaté je totiž Boží řeč, písemně zaznamenaná z vnuknutí Ducha svatého.“

    "Církev neustále nachází v Písmu svatém svou potravu a svou sílu: vždyťv něm nepřijímá jen pouhé lidské slovo, ale Boží slovo, jímž skutečně je"

    „Písmo svaté obsahuje Boží slovo, a protože je inspirováno, je to opravdu slovo Boží.“

    Chceš snad popřít vlastní věrouku? Proč tedy nevěříš výrokům našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista?

    kdohledanalezne obdivuji tvoji trpělivost odpovídat stále Písmem a v lásce a v sebeovládání, protože někdy by ho člověk nejraději poslal s těmi jeho urážkami někam ... klobouk dolů. Bůh ti mocně žehnej ve jménu Ježíše Krista
    Jiří

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím,
    tak jsem si studovala Jana 6,63 cituji: "To je tvrdá řeč. Kdo ji může poslouchat?“ Ježíš byl vědom jejich stížností a odpověděl ve verších 61 až 64, kde řekl: „To vás pohoršuje? A co kdybyste viděli Syna člověka, jak vystupuje tam, kde byl dříve? Duch je ten, kdo obživuje; tělo není nic platno. Slova, která vám mluvím já, jsou Duch a jsou život. Někteří z vás ale nevěří.“ Počkejte chvíli, je zde napsáno, že tělo není nic platno! člověk by si myslel, že Ježíš řekl, že musíme jíst Jeho tělo! Ovšem, jestli ale tělo není nic platno, potom Ježíš musel mluvit v duchovních termínech. A to je přesně to, co řekl: „SLOVA, KTERÁ VÁM MLUVÍM JÁ, JSOU DUCH A JSOU ŽIVOT.“

    - A ptala jsem se Boha, jak tomu mám rozumět a On mne vedl k následujícím veršům:
    Bůh je duch, a ti, kteří se mu klanějí, musí se mu klanět v duchu a pravdě. Jan 4,24
    Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. Jan 1,1
    A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jediný Syn, plný milosti a pravdy. Jan 1,14
    Takže, když si přeložím, to co řekl Ježíš předtím, než mluvil o svém těle a krvi, tak říkal. „SLOVA, KTERÁ VÁM MLUVÍM JÁ, JSOU JÁ A JSEM ŽIVOT.“
    - V čem je však ten život? Na to mě Bůh vedl k těmto vešům: "aby každý, kdo v něho věří, měl život věčný.“ „Neboť tak Bůh miluje svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby byl svět skrze něj zachráněn. 18Kdo v něho věří, není souzen, kdo však nevěří, již je odsouzen, protože neuvěřil ve jméno jediného Syna Božího. Jan 3,15-17
    -No jo, ale nedávalo my slmysl to, proč máme jíst Jeho tělo a pít Jeho krev, tak jsme se znova obrátila na Boha a ptala se, co tím vlastně chtěl říci a k tomu ni dal: Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. Jan 1,1
    A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jediný Syn, plný milosti a pravdy. Jan 1,14
    On však na to řekl: „Je napsáno: ‚Člověk nebude živ jen chlebem, ale každým slovem, které vychází z Božích úst.‘“ Matouš 4,4
    - Jíst jeho tělo, znamená živit se Jeho Slovem, On je to Slovo, Slovo se stalo tělem.
    Potvrdil to ve verši Jan 12,50:
    A vím, že jeho přikázání je věčný život. Co tedy já mluvím, mluvím tak, jak mi pověděl Otec.“ Pokud má platit, že "Amen, amen, pravím vám, kdo věří ve mne, má život věčný. Já jsem chléb života. Vaši otcové jedli v pustině manu, a zemřeli. Toto je chléb, který sestupuje z nebe (viz Jan 1,1 a 1,14), aby ten, kdo z něho jí (viz Matouš 4,4), nezemřel. Já jsem ten živý chléb, který sestoupil z nebe (viz Jan 1,14). Kdo jí z tohoto chleba, bude žít na věčnost. A chléb, který já dám za život světa, je mé tělo (viz Jan 1,14).“ JAN 6,47-51

    část 1 (Newhope)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. část č.2
      - Krev, jak to s ní Bůh myslel? Nechala jsem Boha, ať mi to vysvětlí a nakonec mě dovedl k těmto veršům: "Pouze buď pevný , abys nejedl krev, protože krev je život. Nejez život s masem." 5. Mojžíšova 12,23
      "A téměř všechno se podle Zákona očišťuje krví a bez vylití krve není odpuštění." Židům 9,22
      "Nepřišel ani proto, aby častokrát obětoval sám sebe, jako velekněz každoročně vchází do svatyně s cizí krví, 26neboť by musel od založení světa častokrát trpět; nyní však je zjeven jednou při dokonání věků ke zrušení hříchu skrze svou oběť." Židům 9,25
      "V něm máme vykoupení skrze jeho krev -- odpuštění našich provinění podle bohatství jeho milosti," Efezským 1,17
      "Neboť toto je má krev nové smlouvy, která se vylévá za mnohé na odpuštění hříchů." Matouš 26,28
      "Budiž vám tedy známo, muži bratři, že skrze něho se vám zvěstuje odpuštění hříchů. Od všeho, od čeho jste nemohli být ospravedlněni v zákoně Mojžíšově" Skutky 13,38
      "otevřít jejich oči, aby se obrátili od tmy do světla, od moci Satanovy k Bohu, aby vírou ve mne obdrželi odpuštění hříchů a podíl mezi posvěcenými.‘" Skutky 26,18
      CO tedy znamená pít? Znamená to přijetí odpuštění hříchů skrze Jeho oběť, skrze prolití Jeho krve
      - Tohle mi protvrzujem, že tento článek není mimo, ale má základ v Písmu a říká pravdu.

      Děkuji autorovi, alespoň jsem si mohla s Bohem popovídat o tom jak myslel to co přijímám vírou a nyní zjišťuji, že jsou mnozí, co to berou opravdu doslovně. A díky tomuto času v Boží přítomnosti mi Duch svatý osvětlil tato Slova, který skrze Ježíše vyslovil.

      Newhope

      Vymazat
    3. Milá Newhope,

      děkuji za toto doplnění, neprosto s tím souhlasím, je fajn, že jsi to probírala s Bohem a nejen přečetla a řekl ano tak to je nebo ne s tím nesouhlasím, ale před Bohem jsi hledala pravdu a On ti tu pravdu sám potvrdil.

      Jsi tu vítána, a máš-li i jiné doplnění, tak se neostýchej a klidně to tu napiš. Děkuji za povzbuzení.

      Bůh Otec našeho Pána Ježíše Krista, ať Ti mocně žehná.

      Vymazat
  11. Ráda bych se vyjádřila k těmto nepravdivým výkladům Bible.

    Lže Ježíš, nebo z Něj dělá lháře církev?

    - Církev, a to jen jednu, založil Ježíš 2000lety - také je přímo ve vyznání víry - věřím v jednu svatou katolickou (všeobecnou) církev, vyznávám jeden křest...atd.
    - dále Ježíš o této Církvi říká, že ji pekelné brány nepřemohou... takže Církev nemůže lhát, ale lhát můžou jen jednotliví lidé, kteří budou říkat něco jiného než Církev.
    Církev si hlídá Duch Svatý, ale jednotliví lidé, tedy i papež mohou být v určitých věcech hříšní. Jidáš byl také jeden z dvanácti učedníků a přesto měl v sobě hřích a nakonec dokonce odpadl od Církve. Ovšem, to nic nezměnilo na tom, že to, co Církev tedy apoštolové říkali, bylo Pravdou!!!

    Na jakém základě vydáváte takto nesmyslné a lživé výklady, když ani nerozumíte, jak Církev vznikla a co o ní Ježíš řekl? Jak můžete posuzovat něco, co trvá již 2000 let a přitom si nevidíte ani na špičku vlastního nosu a vyjadřujete na tomto blogu naprosté bludy. Jste opravdu křestané, když nemáte ani trochu strachu před tím, že budete stát jednou před Božím soudem a budete muset se z těchto bludů zodpovídat. Myslíte si, že před Bohem obstojíte, když jste uráželi jeho Církev. Copak jste tak naivní, že nevidíte, co Církev udělala v tomto světě za těch 2000let. Proměnila Ameriku a Evropu z pohanství ke křesťanství. Kolik obětí jí to stálo a co vše musela vytrpět. Různá pronásledování, nenávist, zlobu. A vy k tomu přidáváte další nenávist a nehorázné bludy, které ponižují každou Boží Pravdu. Domníváte se, že jste moudřejší, než byli vaši praotcové a že jste spolkli moudrost světa, ne-li moudrost Boží. To je přece ohromná pýcha, která zatemňuje mozek, jako každý jiný hřích.Přečtěte si pomaleji každou část Bible s modlitbou a s odřeknutím se každého hříchu, tedy i bludu, aby vás Duch Svatý mohl vést cestou Pravdy. moc vám to přeji. zdraví Rút

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Rút,
      Ježíš nezaložil církev, kde přesně to v Písmu podle Vás mohu najít? On řekl "Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich.“Matouš 18,20 takže tam kde se lidé scházejí v Jeho jménu tak On je uprostřed nich, toto je Jeho skutečná církev a je jedno jak se denominace nazývají, jde o to kdo je uprostřed nich.

      Na základě toho, co je psáno v BIBLI a BOŽÍ SLOVO mě učí co Ježíš řekl o církvi o Sobě samotném, o Nás Božích dětech...
      a těch, kteří neuvěří Jeho SLOVU...... Proto věřím BIBLI a ne církvi

      "Toto jsem vám napsal o těch, kteří vás svádějí. Ve vás však zůstává pomazání, které jste od něho přijali, a nepotřebujete, aby vás někdo učil; jeho pomazání vás učí všemu a je pravdivé a neklame; jak vás vyučilo, tak zůstávejte v něm." 1.Jan 2,26-27

      Největší rouháním proti Bohu je nevěřit tomu co řekl, udělala to i Eva v ráji, nevěřial tomu co řekl Bůh : "Had pak byl nejchytřejší ze všech živočichů polních, kteréž byl učinil Hospodin Bůh. A ten řekl ženě: Tak-liž jest, že vám Bůh řekl: Nebudete jísti z každého stromu rajského?" kralický překlad "Had byl nejchytřejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil. Řekl ženě: Opravdu Bůh řekl: Nejezte ze žádného stromu v zahradě?" (KMS) A tak nás církev učí abychm něvěřili, co je psáno, ale co učí ona samotná....

      Věřím jedině Ježíši a On je Slovo Boží "A viděl jsem nebesa otevřená, a hle, bílý kůň, a na něm seděl ten, který má jméno Věrný a Pravý, neboť soudí a bojuje spravedlivě. ..... Má na sobě plášť zbrocený krví a jeho jméno je Slovo Boží." Zjevení 19,11 a 13

      Proste samotného Ježíše, ať Vás skrze svého Ducha otevře oči a srdce k porozumnění Jeho Slovu, protože jen On nás uvádí do veškeré pravdy. Ježíš se za nás, kteří Ho máme v sobě, modlil: "Dal jsem jim TVÉ SLOVO, ale svět k nim pojal nenávist, poněvadž nejsou ze světa, jako ani já nejsem ze světa. Neprosím, abys je vzal ze světa, ale abys je zachoval od zlého. Nejsou ze světa, jako ani já nejsem ze světa. POSVĚŤ JE PRAVDOU; TVOJE SLOVO JE PRAVDA." Jan 17,14-16
      "Jakmile však přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy, neboť nebude mluvit sám ze sebe, ale bude mluvit, co uslyší. A oznámí vám, co má přijít.On mě oslaví, neboť vám bude zvěstovat, co přijme ode mne." Jan 16,13-14

      Ať Vás Boží pravda skrze Jeho SLOVO přivede do Jeho milosti a lásky, a Vy budete věřit jen tomu, co řekl Bůh


      Vymazat
    2. Add) "Církev, a to jen jednu, založil Ježíš 2000lety - také je přímo ve vyznání víry - věřím v jednu svatou katolickou (všeobecnou) církev, vyznávám jeden křest...atd."

      Kde je prosím v Písmu vyznání víry?
      Děkuji za odpověď

      Vymazat
    3. Základy křesťanské víry - Domnívám se ,že tyto základy znají v dnešní době ještě všechny církevní denominace - pokud nepatříš ke svědkům jehovovým, tak bys to měl znát

      Znamení kříže : Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. (takto přesně to také není napsané v Bibli a přesto je to základ křesť.víry, neboť to nám zůstalo jako poklad od našich praotců víry, takto se modlili i prvotní křeštané)- takovéto poklady se neodhazují, ale hluboce se cení, neboť jsou to pevné základy víry!!! Otce , Syna a D.Sv. nazýváme Boží Trojicí a přesto slovo trojice v Bibli napsaná není- to je opět poklad naší křestanské tradice a poklady se uchovávají!!!

      Modlitba Páně: Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé. Přijď království tvé. Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Amen.

      Apoštolské vyznání víry: Věřím v Boha, Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země. I v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha Svatého, narodil se z Marie Panny, trpěl pod Pontským Pilátem, ukřižován umřel i pohřben jest. Sestoupil do pekel, třetího dne vstal z mrtvých, vstoupil na nebesa, sedí po pravici Boha, Otce všemohoucího, odtud přijde soudit živé i mrtvé. Věřím v Ducha Svatého, svatou církev obecnou (katholikos), společenství svatých, odpuštění hříchů, vzkříšení těla a život věčný. Amen.(co je na tomto vyznání podle tebe nepravdivého-není tam nic, co by Bible popírala)

      Že je katolická Církev první a nejstarší a tedy založená Ježíšem Kristem uznávají a musí uznat všichni, protože je to fakt jasně prokázaný Písmem a historií.
      Svědkem jsou židé a pohané a dokonce i sami protestanti to uznávají, protože když se jich zeptáte proč se nazývají protestanty, odpoví: „Protože protestujeme proti katolické Církvi.“ Katolická Církev je starší než protestantismus, jinak by proti ní nemohli protestovat.
      Pravoslavná církev musí odpovědět: „Započali jsme oddělením od katolické Církve v 9. století.“
      Ovšem Bůh nikdy nerozděluje, ale vždy sjednocuje. Rozdělení není od Boha, žádné rozdělení, ani manželství ani Církve!!! Rzdělení je vždy od satana. Bůh je jednota, proto také Ježíš říká podle čeho vás pozná svět - podle lásky a jednoty.
      Některé církve, které se oddělily mají nenávist vůči katolické církvi a tady se již ani nenaplňuje láska, natož jednota. čili je odmítnuta, nejen pravda, ale i láska a jednota. To je jasné postavení se proti Bohu samému, který je přesným opakem. Toto je velmi důležitý fakt, který se musí brát v úvahu. na tom stojí celá Bible - na Lásce, Pravdě a Jednotě!

      Jestliže se vrátíme do doby apoštolů, zjistíme, že každá sekta se odtrhla od katolické Církve a proto existují kalvinisti, kilamité, quakeři, reformovaní metodisté, němečtí metodisté, baptisté, mennonité, universalisté, presbyteriáni, mormoni atd. atd. atd.
      Kdyby Bohu bylo jedno, jaké náboženství člověk vyznává, nenakázal by Prvním přikázáním, že máme ctít Jeho jedině v pravém náboženství. Ani by Kristus slavnostně nevyhlásil: „Jestliže ani potom neuposlechne, oznam to církvi; jestliže však neuposlechne ani církev, ať je ti jako pohan nebo celník.“ (Mt. 18:17)

      Vymazat
    4. Kristus sám vyhlásil, že spaseni budou pouze ti, kdo činí Boží vůli na zemi jak byla vyložena nikoliv osobním výkladem, ale neomylným učením Římskokatolické Církve. „Ne každý“, říká Kristus, „kdo mi říká 'Pane, Pane', vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích.“ (Mat. 7:21) Vůle Nebeského Otce je, aby všichni lidé slyšeli a uvěřili v Jeho Syna, Ježíše Krista. „Toto jest můj vyvolený Syn, toho poslouchejte." (Luk. 9:35)

      Heretikem je pokřtěná osoba praktikující křesťanství a vybírající si pro sebe, čemu bude věřit a čemu nebude věřit, dle svých výkladů, v zatvrzelém odporu k některé konkrétní pravdě o níž ví, že ji učí katolická Církev jako Bohem zjevenou pravdu.

      Sv. Pavel říká: „Sektáře jednou nebo dvakrát napomeň a pak se ho zřekni; je jasné, že takový člověk je převrácený, hřeší, a tak sám nad sebou vynáší soud.“ (Tit. 3:10-11) A znova říká: „Ale i kdybychom my nebo sám anděl z nebe přišel hlásat jiné evangelium než to, které jsme vám zvěstovali, budiž proklet!“ (Gal 1:8)

      Sv. Tomáš Akvinský říká: „Je absurdní, aby heretik říkal, že věří v Ježíše Krista. Věřit v tuto osobu znamená plně souhlasit s Jeho slovem a se vším, co On učí. Pravá víra je tedy absolutní víra v Ježíše Krista a ve vše, co On učil. Proto ten, kdo se nepřidržuje všeho, co Ježíš Kristus stanovil pro spásu, nemá víru v Ježíše Krista a jeho Církev víc než pohané, židé a Turci. „On je“, říká Ježíš Kristus, „jako pohan a celník“; a proto bude zavržen do pekla.

      Ježíš Kristus říká: „Brány pekelné nepřemohou Mou Církev.“ „Ne“, říká protestantismus, „to je lež, brány pekelné ji přemohly na tisíc let a víc.“

      Ježíš Kristus ustanovil sv. Petra a každého nástupce sv. Petra – papeže – být Jeho Náměstkem na zemi. „Ne“, říká protestantismus, „papež je antikrist.“

      Ježíš Kristus říká: „Vždyť mé jho netlačí a břemeno netíží.“ (Mat. 11:30) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „není možné dodržet Desatero přikázání.“

      Ježíš Kristus říká: „chceš-li vejít do života, zachovávej přikázání!" (Mat. 19:17) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „víra sama bez dobrých skutků je dostačující k vejití do života věčného.“

      Ježíš Kristus říká: „nebudete-li činit pokání, všichni podobně zahynete.“ (Luk. 13:3) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „půsty a další skutky pokání nejsou nezbytné v ospravedlnění za hřích.“ SVÁTOST SMÍŘENÍ- ZPOVĚĎ

      Ježíš Kristus říká: „Toto je Mé Tělo.“ „Ne“, řekl Kalvín, „je to jen symbol Kristova Těla; stane se Jeho Tělem jakmile Jej přijmete.“ SVÁTOST EUCHARISTIE
      „To je mé tělo, které se za vás vydává. To konejte na mou památku!“ Stejně tak vzal i kalich, když bylo po večeři, a řekl: „Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá.“ (Lk 22,14-16.19-20)
      A církev od samého počátku věrně plnila tento Ježíšův příkaz. O církvi v Jeruzalémě je řečeno: „Setrvávali v apoštolském učení, v bratrském společenství, v lámání chleba a v modlitbách.“ (Sk 2,42) Křesťané se shromažďovali „k lámání chleba“ především „první den v týdnu“, totiž v neděli, v den Ježíšova zmrtvýchvstání. Od těch dob se eucharistie slaví až dodnes, takže se s ní setkáváme v každém kostele.Církev žije z Eucharistie, neboť uposlechla Ježíše, aby to stále činila na Jeho památku. Církev má Jíst skutečné tělo a krev Ježíše, nikoliv symbol, o tom neni nikde v Bibli řeč.
      dokonce je v bibli verš, že když J.řekl, že budou jíst jeho tělo, tak se pohoršovali. a on jim řekl ano, tak to je musíte jíst mé tělo a krev a oni odešli, pak se zeptal i apoštolů jestli chtějí odejít a oni mu řekli. ke komu bychom šli, ty máš slova věčného života. přijali toto jeho slov, i když je to trochu pohoršovalo. byli poslušní Ježíši!!!

      Ježíš Kristus říká: „Pravím vám, kdo propustí svou manželku z jiného důvodu než pro smilstvo a vezme si jinou, cizoloží.“ (Mat. 19:9) „Ne“, říkají Luther a všichni protestanti ženatým mužům, „můžete propustit svou manželku, rozvést se a vzít si jinou.“

      Ježíš Kristus říká každému člověku: „Nepokradeš.“ „Ne“, řekl Luther světským knížatům, „dávám vám právo přivlastnit si majetek Římskokatolické Církve.“

      Vymazat
    5. Ano. Duch svatý říká v Písmu svatém: „jakož milosti, tak ani nenávisti nezná člověk ze všech věcí“ (Kniha Kazatel 9:1) „Kdo může říci: Zachoval jsem si ryzí srdce, jsem čistý, bez hříchu"? (Přísloví 20:9) A, „s bázní a chvěním uvádějte ve skutek své spasení.“ (Fp 2:12). „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „kdokoliv věří v Ježíše Krista, je ve stavu milosti.“

      Svatý Pavel říká: „kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem.“ (1 Kor 13:2) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „víra sama dostačuje k naší spáse.“

      Svatý Petr říká, že v Epištolách sv. Pavla existuje mnoho míst, která jsou „těžko srozumitelná a neučení a neutvrzení lidé je překrucují, jako i ostatní Písmo, k vlastní záhubě.“ (2 Pt 3:16) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „Písmo je velmi jasné a snadno pochopitelné.“

      Svatý Jakub říká: „Je někdo z vás nemocen? Ať zavolá starší církve, ti ať se nad ním modlí a potírají ho olejem ve jménu Páně.“ (Jk 5:14) „Ne“, říká Luther a Kalvín, „to je marný a zbytečný obřad.“-SVÁTOST NEMOCNÝCH

      35. Myslíte tedy, že Bůh Otec přijme do nebe ty, kteří odporují Jeho Synu Ježíši Kristu, Duchu svatému a apoštolům?

      Ne, dá jim jejich podíl v pekle s Luciferem, který se jako první vzbouřil proti Kristu, a který je otcem lži.

      Kristova Církev je království Boží na zemi, a kdo opustí toto království, uzavírá se před královstvím Krista v nebi.

      v Písmu svatém řečeno: „Ten, kdo má bázeň Boží a koná spravedlivé, je Jím přijat?“co to ale znamená!!!

      ten, kdo nevěří všem pravdám, které Bůh zjevil, ale místo toho věří tomu a odmítá to, co si sám vybral, nemá bázeň Boží a nekoná spravedlivé. „Kdo věří v Syna Božího, má to svědectví v sobě. Kdo nevěří Bohu, dělá z něho lháře, protože nevěří svědectví, které Bůh vydal o svém Synu.“, říká sv. Jan (1 J 5:10); a kvůli tomu bude zavržen do pekla.

      Pokud na těmito argumenty nechceš přemýšlet, pak se nemá cenu dál o Božím slově bavit. Pokud neudeš respektovat tyto pravdy, tak nemá cenu dál pokračovat o dalších pravdách. odmítne-li jednu pravdu, odmítáme Ježíše. pokud nepřijmeš jednu pravdu, nemá cenu ti psát o dalších. prostě je to v pokoře člověka, aby se sklonil před pravdou a nechtěl si vymýšlet pravdy svoje. Pravda existuje a je jen jedna. Pravdu člověk nemůže najít,ale Pravda si najde člověka.člověk se musí jen pravdě otevřítNebo´t pravda není jen slovo, ale bytost a tou je Ježíš. Já jsem LÁSKA, PRAVDA i ŽIVOT!!! zdraví Rút

      Vymazat
    6. Milá Rút,

      děkuji za Tvůj názor, zkusme se na to dívat jen z pohledu Písma i Tebe o to moc prosím.
      V Písmu je totiž odpověď na vše a toho se drželi i následovníci Ježíše Krista, není totiž možné evangelium říkat jinak: Gal 1,7-10 "Jiné evangelium ovšem není; jsou jen někteří lidé, kteří vás zneklidňují a chtějí evangelium Kristovo obrátit v pravý opak. Ale i kdybychom my nebo sám anděl z nebe přišel hlásat jiné evangelium než to, které jsme vám zvěstovali, budiž proklet! Jak jsem právě řekl, a znovu to opakuji: Jestliže vám někdo hlásá jiné evangelium než to, které jste přijali, budiž proklet! Jde mi o přízeň u lidí, anebo u Boha? Snažím se zalíbit lidem? Kdybych se stále ještě chtěl líbit lidem, nebyl bych služebníkem Kristovým."

      1) Znamení kříže - to skutečně v Bibli není, co tam však je : Matouš 28,19 "Jděte tedy a čiňte učedníky ze všech národů, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha Svatého" křtít ve jméno. Otec má jméno "Já jsem", Syn má jméno "Ježíš nebo-li Imanuel Bůh s námi" Duch svatý má jméno "Já jsem a Imanuel" Máme se tey nechat křtít ve jméno "Ježíš" ten za nás zemřel, ale znamení kříže nás Ježíš neučil, proto není biblické. Kdyby se takto modlili i prvotní křesťané, museli by je to učit apoštolové a nechali by nám o tom zápis v Božím Slově. Ani jeden z apoštolů tak nečili ani neučil a toto jsou pro mne otcové víry, na které se mohu spolehnout, protože si je Bůh vyvolil a skrze ně svým Duchem nechal napsat Nový zákon.

      2) Boží trojice neexistuje, máme jen jednoho Boha
      "Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činit v Duchu a v pravdě.“ Jan 4,24, Ježíš je Slovo, Slovo je však Bůh a Bůh jak již víme je Duch "Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh. To bylo na počátku u Boha" Jan 1,1-2 a "A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy." Jan 1,14 V Ježíši přebýval Bůh a Duch svatý je Bůh. Pořád se jedná o stejného jediného Boha, neexistuje trojice, kde v Bibli se učí o božské trojici? To se jen lidé snažili pochopit velikost Boha. Ježíš byl cele člověk, ale přebýval v Něm Bůh nebo-li Duch svatý.

      Příklad: Je to jako s vodou, jednou je skupenství plynném jako pára, jednou je skupenství tuhém jako led a jednou jako voda ve skupenství kapalném, jsou to tři její projevy, ale stále se jedná o jednu a tu samou podstatu, stále stejná chemická látka H2O a nemluvíme zde o trojjedinosti vody, ale že se objevuje v různých skupentstvích tak jako náš Bůh Otec.

      3) Tvé tvrzení "Že je katolická Církev první a nejstarší a tedy založená Ježíšem Kristem uznávají a musí uznat všichni, protože je to fakt jasně prokázaný Písmem a historií." musím trochu poopravit, do 4 století našeho letopočtu byly kristovci pronásledování jako sekta, do té doby to nebyla oficiální uznávaná církev, jednalo se o lidi, kteří vyznávali Ježíše, následovali a umírali pro Jeho jméno a své vyznání. Neměla jméno, do té doby se každý sbor jmenoval podle města kde sídlil, a jak řekl Ježíš, Jeho církev byla všude tam, kde "Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni v mé jméno, tam jsem uprostřed nich." Matouš 18,20 Bůh pojmenoval svou církev "Nevěstou Ježíše" v té době se jednalo o všeobecnou církev, až v 4 století Konstantin I oficiálně dal kristovcům svobodu vyznání a stanovil křesťanství jako státní náboženství. Přestěhoval se do města, které se začalo nazývat Řím a proto se tato církev, kterou založil začala jmenovat Římskokatolická (patřící Římu)
      Tato církve sloužící Římu si pak upravila evanggelium a postavila výroky svých kněží (svatých) nad Písmo svaté, tak jako tradici a vůbec ji nevadí, že jeji věrouuka se neshoduje a často jde proti Božímu Slovu.

      Vymazat
    7. pokračování pro Rút
      4) PROTESTNANT nezanmená protestovat jak si mylně vykládáš, ale PRO TESTAMENT tzn. pro Boží Slovo a to bylo dříve než římskokatolická církev už apoštolové to vyučovali, držet se jen Božího Slova, Ježíš odpovědl ženě která vykřikla "„Blahoslavené lůno, které tě nosilo, a prsa, z nichž jsi sál!“ Ale on řekl: „Spíše jsou blahoslavení ti, kteří slyší Boží slovo a zachovávají." Lukáš 11,27-28 "Kdo však zachovává jeho slovo, v tom se skutečně Boží láska stala dokonalou. Podle toho poznáváme, že jsme v něm." 1 Jan 2,5

      Jednota neznamená milovat lež. Lež nenávidím, miluji Pravdu, a pokud jakákoliv církev lže a tuto lež vyučuje, tak nenávidím její věrouku, ale vždy miluji členy té církve, protože jsou to moji bližní, prosím musíš to oddělit, nikdy nebrojím proti lidem, ale proti věrouce, která popírá Boží Pravdu. To si musíš uvědomit. "A Duch je ten, který dosvědčuje, neboť Duch je pravda." 1J5,6
      "Bůh není člověk, aby lhal, ani lidský syn, aby litoval. Zdali řekne, a neučiní, promluví, a nedodrží? " Numeri 23,19 Ani skrze své služebníky nejde proti tomu co řekl v Bibli. BŮH NELŽE!

      5)Tvé tvrzení je částečně pravdivé "Některé církve, které se oddělily mají nenávist vůči katolické církvi a tady se již ani nenaplňuje láska, natož jednota. čili je odmítnuta, nejen pravda, ale i láska a jednota. To je jasné postavení se proti Bohu samému, který je přesným opakem. Toto je velmi důležitý fakt, který se musí brát v úvahu. na tom stojí celá Bible - na Lásce, Pravdě a Jednotě!"
      Ale uvědom si jak se sami chovají římskokatolíci, nenavštíví jinou denominaci, nebo-li neřímskokatlickou církev či sbor, protože je to bráno jako hřích, já k lásce ke katolíkům na jejich mše občas chodím (i když nesouhlasím s věroukou této církve), studuji jeijch heistorii a čtu si katechismus, znám průběh mší, znám misál i breviář, kdo z katolíků zná průbeh našich Bohoslužeb, kdo zná náš život s Bohem kdo se z katolíků skutečně v lásce zajímá? "Kodex kanonického práva z roku 1917 hovoří v kánonu 1258 o tom, že katolickým věřícím není dovoleno, aby se účastnili bohoslužeb nekatolíků, s výjimkou pasivní účasti na pohřbech, svatbách apod."
      Toto je podle Tebe ta správná křesťanská láska?

      6) Každá sekta se odtrhla od církve, jak tvrdíš.... ne opakuji Kristovci byla sekta, pronásledoval ji Saul, nakonec se setkal s Ježíšem dal mu jméno Pavel a byl Jeho největším služebníkem. Ano sekty vznikají a budou vznikat, je to dílo antikrista, a tak každá církev, která nestaví jen na Ježíši, Jeho odpuštění, víry ve věčný žívot a věčné zatracení bez mezičlánků (očistce) nestaví jen na Písmu svatém a nenechá Ducha svatého v každém členu jednat a vést ho k Ježíši je sekta.

      Ježíš neustanovil Římskokatolickou církev, ale svoji Boží církev, kde On je hlavou, nedal ji jméno, je to každá skupinka, každý sbor, každá denominace, kde Ježíš je uprostřed nich, toto je Jeho církev.

      Vymazat
    8. pokračování odpovědi pro Rút
      7) tvé tvrzeni:"Kristus sám vyhlásil, že spaseni budou pouze ti, kdo činí Boží vůli na zemi jak byla vyložena nikoliv osobním výkladem, ale neomylným učením Římskokatolické Církve." kde mohu v Písmu přesně najít, že to má být neomylným učením ŘK? Naopak najdu tam následující: "Kdo však zachovává jeho slovo, v tom se skutečně Boží láska stala dokonalou. Podle toho poznáváme, že jsme v něm." 1 Jan 2,5 KDO ZACHOVÁVÁ BOŽÍ SLOVO - naopak je tam psáno o těch kdo staví na tradici, že jsou mimo "Řekl jim: „Dobře prorokoval Izaiáš o vás pokrytcích, jak je psáno: ‚Tento lid ctí mě rty, ale srdce jejich je daleko ode mne; marná je zbožnost, kterou mne ctí, učíce naukám, jež jsou jen příkazy lidskými.‘ Opustili jste přikázání Boží a držíte se lidské tradice.“ A ještě řekl: „Jak dovedně rušíte Boží přikázání, abyste zachovali svou tradici! Marek 7,6-9

      Tradice je zobrazovat si Ježíše, svaté ... Boží přikázání nás učí to nečinit.
      Tradice je první křest a pak víra .... Boží přikázání nás učí nejdříve vyznat své hříchy, přijmout Ježíše a pak křest.
      Tradice je uctívat Marii .... Boží přikázání tvrdí, nebudeš mít jiného Boha mimo mne
      Tradice je, že vyhánět démony může jen posvěcený kněz .... Boží slovo učí, že to má dělat každý kdo věří
      apod

      8) Heretik je tedy podle tebe ten, kdo miluje více Ježíše než učení ŘK? Ten kdo staví svoji víru na Písmu a ne na výkladech ŘK? Heretik je tedy ten, komu Bůh vyslýchá modlitby, skrze něhož udravuje nemocné, vyhání démony a přivádí ztracené duše k svému Synu Ježíši, aby v Něm našly spásu? To vše je heretik? Tak ano z vašeho pohledu jsem heretik, z Božího pohledu činím jen co mi v Písmu přikázal ať činím.

      9) S tvým tvrzení velice souhlsím "Sv. Tomáš Akvinský říká: „Je absurdní, aby heretik říkal, že Sv. Tomáš Akvinský říká: „Je absurdní, aby heretik říkal, že věří v Ježíše Krista. Věřit v tuto osobu znamená plně souhlasit s Jeho slovem a se vším, co On učí. Pravá víra je tedy absolutní víra v Ježíše Krista a ve vše, co On učil. Proto ten, kdo se nepřidržuje všeho, co Ježíš Kristus stanovil pro spásu, nemá víru v Ježíše Krista "
      Protože věřím v Ježíše Krista, plně souhlasím s Jeho slovem (BIBLÍ) a se vším, co On učí. Pravá víra je pro mne tedy absolutní vírou v Ježíše Krista a ve vše, co On učil. Já mám Ježíše ve svém srdcíi, je to On kdo mi vládne, koho miluji celou svou duší, celým svým srdcem a celou svou myslí.... splňuji tedy slova Sv. Tomáše Akvinského, jak tedy mohu být heretik?

      Vymazat
    9. pokračování odpovědi pro Rút

      10) Ano Jeho církev ne Římskokatolická, ne protestanská, ale ta kde On je uprostřed nich, ta překoná brány pekel, svoji vírou v Ježíše, Skalou církve je Ježíš "Šimon Petr odpověděl: „Ty jsi Mesiáš, Syn Boha živého.“ Ježíš mu odpověděl: „Blaze tobě, Šimone Jonášův, protože ti to nezjevilo tělo a krev, ale můj Otec v nebesích. A já ti pravím, že ty jsi Petr; a na této skále (vyznání, že jsem Mesiáš Syn Boah živého) zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou." Matouš 16,16-18
      Petr - překlad je kámen, oblázek.
      petra - překlad skála

      11)Ježíš Kristus ustanovil sv. Petra a každého nástupce sv. Petra – papeže – být Jeho Náměstkem na zemi. „Ne“, říká protestantismus, „papež je antikrist.“
      Kde v Písmu Ježíš řekl, že Petr je Jeho nástupcem? Vždyť Petr kázal pouze židům, jen jednou pohanům a to Kornéliovi, a tka odemkl brány nebeské i pohanům, ale pak se věnoval jen židům, založil snad židovskořímskokatlickou církev? Pavel byl apoštolem pro pohany, tedy nás nežidy. Petr podle Písma nidky v Římě nebyl, zato tam byl Pavel.... nějak mi to nesedí s Božím Slovem...
      Slovo Boží říká: "Vy však si nedávejte říkat ‚Mistře‘: jediný je váš Mistr, vy všichni jste bratří. A nikomu na zemi nedávejte jméno ‚Otec‘: jediný je váš Otec, ten nebeský. Ani si nedávejte říkat ‚Učiteli‘: váš učitel je jeden, Kristus. Kdo je z vás největší, bude váš služebník." Matouš 23,8-11
      Proč tey papeř se nechá nazývat svatým Otcem? Ježíš řekl, že se tak nemá činit, přesto to činí, neuznává snad to co řekl Ježíš? Chová se tak Ježíšův následovník? Zkus mi to vysvětlit, prosím.

      12) Tvrdíš: Ježíš Kristus říká: „Vždyť mé jho netlačí a břemeno netíží.“ (Mat. 11:30) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „není možné dodržet Desatero přikázání.“
      A mají pravdu, my kdo věříme a patříme Ježíši již nejsme pod zákone, ale pod milosti, na nás se zákon nevztahuje, pro nás platí jen přikázání lásky k Bohu a k bližnímu v tom je celý zákon i proroci
      "Vždyť je to jeden a týž Bůh, který obřezané ospravedlní z víry a neobřezané skrze víru. To tedy vírou rušíme zákon? Naprosto ne!Naopak,zákon potvrzujeme." Řím 3,30-31

      13) Ty tvrdíš: Ježíš Kristus říká: „chceš-li vejít do života, zachovávej přikázání!" (Mat. 19:17) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „víra sama bez dobrých skutků je dostačující k vejití do života věčného.“ Nevím, kde jsi na to přišla, že to Ti dva tvrdí, ale já říkám: Písmo praví: "Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit. " Efezkým 2,8-9
      "„Mistře, které přikázání je v zákoně největší?“ On mu řekl: „‚Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘To je největší a první přikázání. Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“ Matouš 22,36-40 a to se projevuje ve skutcích, ale skrze samotné skutky nelze získat život, to lze jen odevzdáním se Ježíši.

      Vymazat
    10. předposlední část odpovědi pro Rút

      14) Ježíš Kristus říká: „nebudete-li činit pokání, všichni podobně zahynete.“ (Luk. 13:3) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „půsty a další skutky pokání nejsou nezbytné v ospravedlnění za hřích.“ SVÁTOST SMÍŘENÍ- ZPOVĚĎ
      Ježíš ani učedníci nás neučili, co vše musíme u pokání činit a kolikrát, protože je to vždy jen mezi mnou a Bohem.
      Ano a mají pravdu, Bůh nás nabádá jak činit pokání: "Pojďte, projednejme to spolu , praví Hospodin. I kdyby vaše hříchy byly jako šarlat, zbělejí jako sníh, i kdyby byly rudé jako purpur, budou bílé jako vlna." Iz 1,18
      Nejdůležitějši je náš postoj k hříchu a zda ho vůbec litujeme a již nechceme hřešit, protože: "Každý, kdo se dopouští hříchu, jedná i proti zákonu Božímu, neboť hřích je porušení zákona. A víte, že Syn Boží se zjevil, aby hříchy sňal, a v něm žádný hřích není. Kdo v Synu zůstává, nehřeší; kdo hřeší, ten ho neviděl ani nepoznal. Dítky, ať vás nikdo neklame: Spravedlivý je ten, kdo činí spravedlnost – tak jako on je spravedlivý. Kdo však se dopouští hříchu, je z ďábla, protože ďábel od počátku hřeší. Proto se zjevil Syn Boží, aby zmařil činy ďáblovy. Kdo je narozen z Boha, nedopouští se hříchu, protože Boží símě v něm zůstává; ba ani nemůže hřešit, protože se narodil z Boha." 1Jan 3,4-9

      15)Tvrdíš: Ježíš Kristus říká: „Toto je Mé Tělo.“ „Ne“, řekl Kalvín, „je to jen symbol Kristova Těla; stane se Jeho Tělem jakmile Jej přijmete.“ SVÁTOST EUCHARISTIE
      V té samé kapitole Ježíš praví JAN 6,63: "Co dává život, je Duch, tělo samo nic neznamená. Slova, která jsem k vám mluvil, jsou Duch a jsou život." Sám potvrdil, že se nejdenalo o fyzické tělo a fyzickou krev, ale o Ducha a život, které máme v Jeho životě s ním a život skrze Jeho krev.
      Chléb a víno jsou symboly a večeře Páně se má vysluhovat do té doby než znova přijde na Jeho památku, pokud by vyl zpřítomněn v eucharistii, tak je již zde a není třeba to činit na Jeho pamtku, protože již přišel. Jeho příchod bud však viditekný všem na celé zeměkouli, jak sám Ježí tvrdí, proto je lež, že je přítomen v chlebu či víně.
      "Já jsem přijal od Pána, co jsem vám také odevzdal: Pán Ježíš v tu noc, kdy byl zrazen, vzal chléb, vzdal díky, lámal jej a řekl: „ Toto jest mé tělo, které se za vás vydává; TO ČIŇTE NA MOU PAMÁTKU.“
      25Stejně vzal po večeři i kalich a řekl: „Tento kalich je nová smlouva, zpečetěná mou krví; to čiňte, kdykoli budete píti, NA MOU PAMÁTKU."1 kor 11,23-25
      "Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka. " Matouš 24,27

      16) Ježíš Kristus říká: „Pravím vám, kdo propustí svou manželku z jiného důvodu než pro smilstvo a vezme si jinou, cizoloží.“ (Mat. 19:9) „Ne“, říkají Luther a všichni protestanti ženatým mužům, „můžete propustit svou manželku, rozvést se a vzít si jinou.“

      Však jsou povoleny dva rozvody v Písmu, první si uvedla je to smilstvo, a druhé je poku nevěřící nechce zůstat v manželství, toto hlásal i Luther... Římskokatolická církev nedovuleje ani tyto dva Ježíšem dovolené rozvody.
      "A má-li žena muže nevěřícího a on je ochoten s ní zůstat, ať ho neopouští. Nevěřící muž je totiž posvěcen manželstvím s věřící ženou a nevěřící žena manželstvím s věřícím mužem, jinak by vaše děti byly nečisté; jsou však přece svaté! Chce-li nevěřící odejít, ať odejde. Věřící nejsou v takových případech vázáni. Bůh nás povolal k pokoji. " 1 Kor 7,13-15

      Vymazat
    11. poslední část odpovědi pro Rút

      17) Říkáš - Ježíš Kristus říká každému člověku: „Nepokradeš.“ „Ne“, řekl Luther světským knížatům, „dávám vám právo přivlastnit si majetek Římskokatolické Církve.“
      Nevím kde si tento výrok vzala, a také s tím nesouhlasím, ale když už jsi načla tuto obblast, tak Ježíš řekl: "Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Oko za oko a zub za zub.‘ Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou; a tomu, kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, nech i svůj plášť. Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě. Kdo tě prosí, tomu dej, a kdo si chce od tebe vypůjčit, od toho se neodvracej." Matouš 5,38-42

      Proč se Římskokatolická, která tvrdí, že je ta jediná pravá nechová podle tohoto přikázání Ježíše a chce navrátit zpět svůj majetek? Ježíš by učinil pravý opak, aby ukázal Boží lásku, církev ukazuje evoji hamižnost a mamon, protože nechce být závisla na Boží pomoc, ale na majetku a na penězích, přitom 60 let byli duchovní placeni státem, ne Bohem. Ne,ěli by oni vráti státu všechny peníze, co do nich investoval? Co mylsíš?

      Doufám, že budeš přemýšlet nad mými odpověďmi, tak jako já přemýšlím nat tvými otázzkami a názory. Vítám tuto diskuzi pokud nás povede k poznání Božího Slova a Božího Syna v Něm, kdy necháme veškeré lidské nauky a výklady bokem a budeme věřit Jeho SLOVU. Ježíš říká, "Neboť každý, kdo žádá, dostává, a kdo hledá, nalézá a tomu, kdo tluče, bude otevřeno." Matouš 7,8

      Hledej pravdu jen v Bohu a Jeho Slovu.

      Nechť Ti Bůh v Ježíši mocně žehná, nech Ho vstoupit do svého srdce, měj s Ním osobní obecentsví jako s nejlepším přítelem, jako s milující tatínkem, protože takový On skutečně je. Ježíš Tě bezpodmínečně miluje

      Vymazat
    12. Milá Rút,

      je tu ještě jeden dluhý komentář na který tedy také raeguji.

      18) ....„Ne“, řekl Luther a Kalvín, „kdokoliv věří v Ježíše Krista, je ve stavu milosti.“
      Však samo Písmo praví: "Každý, kdo se dopouští hříchu, jedná i proti zákonu Božímu, neboť hřích je porušení zákona. A víte, že Syn Boží se zjevil, aby hříchy sňal, a v něm žádný hřích není. Kdo v Synu zůstává, nehřeší; kdo hřeší, ten ho neviděl ani nepoznal. Dítky, ať vás nikdo neklame: Spravedlivý je ten, kdo činí spravedlnost – tak jako on je spravedlivý. Kdo však se dopouští hříchu, je z ďábla, protože ďábel od počátku hřeší. Proto se zjevil Syn Boží, aby zmařil činy ďáblovy. Kdo je narozen z Boha, nedopouští se hříchu, protože Boží símě v něm zůstává; ba ani nemůže hřešit, protože se narodil z Boha." 1Jan 3,4-9
      "Mzdou hříchu smrt, ale darem Boží milosti je život věčný v Kristu Ježíši, našem Pánu." Řím 6,23
      "Kdo se vykazuje skutky, nedostává mzdu z milosti, nýbrž z povinnosti. Kdo se nevykazuje skutky, ale věří v toho, který dává spravedlnost bezbožnému, tomu se jeho víra počítá za spravedlnost. Vždyť i David prohlašuje za blahoslaveného člověka, jemuž Bůh připočítává spravedlnost bez skutků‚Blaze těm, jimž jsou odpuštěny nepravosti a jejich hříchy přikryty. Blaze tomu, jemuž Hospodin nepočítá hřích.‘" Řím 4,4-8

      19) Říkáš: Svatý Pavel říká: „kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem.“ (1 Kor 13:2) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „víra sama dostačuje k naší spáse.“
      "Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit. " Efezkým 2,8-9
      A naplnění Ježíšova přikázání lásky "Nedivte se, bratří, když vás svět nenávidí. My víme, že jsme přešli ze smrti do života, protože milujeme své bratry. Kdo nemiluje, zůstává ve smrti. Kdokoliv nenávidí svého bratra, je vrah – a víte, že žádný vrah nemá podíl na věčném životě." 1J 3,13-15

      20 Svatý Petr říká, že v Epištolách sv. Pavla existuje mnoho míst, která jsou „těžko srozumitelná a neučení a neutvrzení lidé je překrucují, jako i ostatní Písmo, k vlastní záhubě.“ (2 Pt 3:16) „Ne“, řekl Luther a Kalvín, „Písmo je velmi jasné a snadno pochopitelné.“)
      Ano protože nám Ho vykládá Duch svatý, ten který v nás přebývá, když se odevzdáme Ježíš, který nás také uvádí do veškeré pravdy: "Jakmile však přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy, neboť nebude mluvit sám ze sebe, ale bude mluvit, co uslyší. A oznámí vám, co má přijít. On mě oslaví, neboť vám bude zvěstovat, co přijme ode mne. Všecko, co má Otec, jest mé. Proto jsem řekl, že vám bude zvěstovat, co přijme ode mne." Jan 16,13-15
      "Ve vás však zůstává pomazání, které jste od něho přijali, a nepotřebujete, aby vás někdo učil; jeho pomazání vás učí všemu a je pravdivé a neklame; jak vás vyučilo, tak zůstávejte v něm. Nyní tedy, dítky, zůstávejte v něm, abychom nabyli radostné důvěry, až se zjeví, a nebyli jím zahanbeni při jeho příchodu. Víte-li, že je spravedlivý, vězte, že také každý, kdo činí spravedlnost, je z něho zrozen." 1J2,27-29

      Vymazat
    13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    14. 21)Svatý Jakub říká: „Je někdo z vás nemocen? Ať zavolá starší církve, ti ať se nad ním modlí a potírají ho olejem ve jménu Páně.“ (Jk 5:14) „Ne“, říká Luther a Kalvín, „to je marný a zbytečný obřad.“-SVÁTOST NEMOCNÝCH
      Jakub je psán pro nově věřící, kteří nemají tu víru, pro nás totiž platí následující: "‚Jeho rány vás uzdravily.‘" 1Pt2,25 stačí přijmout vírou, a také platí: "Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: Ve jménu mém budou vyhánět démony a mluvit novými jazyky; budou brát hady do ruky, a vypijí-li něco smrtícího, nic se jim nestane; na choré budou vzkládat ruce a uzdraví je.“ Marek 16,17-18 Proto to činím, a moje víra mi stačí na to, aby mne Bůh uzdravoval z kažké nemoci, Jeho slovo platí a je živé.

      22)Ptáš se mne: Myslíte tedy, že Bůh Otec přijme do nebe ty, kteří odporují Jeho Synu Ježíši Kristu, Duchu svatému a apoštolům?
      Vím, že nepřijme ty, kteřího ho nepřijali a neuvěřili v Něho, neposlouchají jeho Písmo, a nenásledují Ho a nejsou jako On, nemají Ho na prvním místě tito lidé nepřijdou do Božího království: "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět soudil, ale aby skrze něj byl svět spasen. Kdo v něho věří, není souzen. Kdo nevěří, již je odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího." Jan 3,16-18
      Co však praví? ‚Blízko tebe je slovo, v tvých ústech a ve tvém srdci‘; je to slovo víry, které zvěstujeme. Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen. Srdcem věříme k spravedlnosti a ústy vyznáváme k spasení, neboť Písmo praví: ‚Kdo v něho věří, nebude zahanben." Řím 10,8-11
      "Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi." Jan 1,12

      23) Tvrdíš: "Kristova Církev je království Boží na zemi, a kdo opustí toto království, uzavírá se před královstvím Krista v nebi." člověk je závislý na církvi a ne na Ježíši? Nikde Ježíš neřekl, nebudeš členem církve nevejdeš do Božího království, nebo snad ano? A kde?

      24) KDE v Písmu to je, kde v Kanonických knihách (ve Staré smlouvě) či Novém zákoně o tom Bůh píše?? v Písmu svatém řečeno: „Ten, kdo má bázeň Boží a koná spravedlivé, je Jím přijat?“co to ale znamená!!! Toto není v Písmu Svatém

      25) Souhlasím s Tvým tvrzením: ten, kdo nevěří všem pravdám, které Bůh zjevil, ale místo toho věří tomu a odmítá to, co si sám vybral, nemá bázeň Boží a nekoná spravedlivé. „Kdo věří v Syna Božího, má to svědectví v sobě. Kdo nevěří Bohu, dělá z něho lháře, protože nevěří svědectví, které Bůh vydal o svém Synu.“, říká sv. Jan (1 J 5:10); a kvůli tomu bude zavržen do pekla.

      BŮH ZJEVIL PRAVDU VE SVÉM SLOVĚ, a já mu bezmezně věřím a je mojí autoritou, nic si z toho nevybírám ani nevykládám, beru to tak jak to Bůh řekl a mám v sobě Ježíše, věřím v Syna Božího a činím Jeho skutky ...

      26) Přemýšlým nad Tvými argumenty a doufám, že i Ty se zamyslíš nad tím co čtu v Písmu já a čemu věřím a o kolik se to liší věrouce
      Proč mi dáváš ultimátum slovy "Pokud neudeš respektovat tyto pravdy, tak nemá cenu dál pokračovat o dalších pravdách." Pravdy z Božího Slova respektuji a věřím jim, ale ne nauce o těchto pravdách, to je velký rozdíl, kde podle Tebe popírám pravdu z Písma Svatého?

      PRO MNE JE BIBLE ABSOULUTNÍ PRAVDOU, proto dále diskutujme nad pravdou Boží ne nad naukou církve, která tyto pravdy popírá.

      Děkuji za diskuzi

      Vymazat
    15. Já děkuji za odpověď. Zatím odepisuji jen několika vyjádřeními, jak já chápu církev. Nemám zatím moc času na odpověď, i když bych toho měla hodně co říci.
      Dostávám se velmi pozdě k odpovědi. tak snad příště. s pozdravem Rút

      Počátky církve
      Kořen církve nelze hledat jinde než ve společenství apoštolů a učedníků kolem Ježíše. Už samotné řecké označení – ekklesia (z toho pocházející lat. ecclesia, it. chiesa, fr. église) – znamená svolání, shromáždění. Ve Starém zákoně označuje shromáždění Izraele, které se sešlo před Bohem. V této tradici pokračovali první křesťané, když se scházeli k četbě z Božího slova a k „lámání chleba“ (což je starokřesťanský výraz pro eucharistii) podle Ježíšova přání při poslední večeři: „To konejte na mou památku!“ (Lk 22, 19). Aby tato společenství odlišili od židovských shromáždění, přidávali ekklesia kýriaké (shromáždění Páně), a tak specifikovali, že centrem jejich setkání je Pán – Ježíš Kristus. Z přízviska kýriaké pocházejí něm. Kirche, angl. Church a také i české církev.
      Církev jako společenství křesťanů nevznikla jako lidské přání vytvořit nějako instituci, ale svůj původ staví výhradně na Kristu. Pochopení jeho osoby a jeho poslání je klíčem k pochopení podstaty a poslání církve. Ježíš zcela záměrně vytváří společenství dvanácti apoštolů, které je jádrem mnohem širší skupiny učedníků a těch, kteří Ježíše provázeli. Těchto „Dvanáct“ se mělo stát základními kameny společenství, které shromáždí lidi ze všech národů (srv. Mt 28, 19-20). Ale původ církve má ještě druhý zdroj – je jí Ježíšova oběť na kříži za spásu světa. Ježíšova poslušnost Otci a láska k člověku až k sebeobětování vyvrcholily událostí kříže. „Až budu ze země povýšen, potáhnu všechny lidi k sobě“ (Jan 12, 32) – těmito slovy Ježíš předpovídá nejen okolnosti své smrti, ale i důsledek ukřižování: Kristovo ukřižování není zánik, ale vylití milosti, která člověku přináší vysvobození od hříchů a posilu pro uskutečnění požadavku lásky k Bohu a k člověku. Společenství apoštolů si je dobře vědomo, že právě jemu Ježíš svěřil pokračování svého úkolu a péči o všechny, kdo uvěří v něj uvěří.
      Z Ježíšova poslání apoštolů „Jděte ke všem národům…Já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku“ (Mt 28, 19-20) vysvítá univerzálnost misií: poslání se tedy netýká pouze Dvanácti, ale i jejich pokračovatelů. Tak také bylo v prvotní církvi pochopeno. Apoštolové si po Mistrově příkladu vybírají své nástupce a „vkládají na ně ruce“ (srv. 2Tim 1,6). Písemná svědectví z prvních křesťanských staletí dále popisují předávání „apoštolské moci“ vkládáním rukou na své nástupce. Tento obřad bychom dnes označili jako biskupské svěcení. „Episkopoi“ – biskupové, čili „ti kdo dohlížejí a jsou představenými“ jsou pokračováním apoštolského sboru a vykonávají úkol kázání evangelia po celém světě. Biskup spolu s křesťany na určitém území tvoří místní církev. O tom svědčí i list sv. Ignáce, biskupa z Antiochie, který píše kolem roku 107 křesťanům do Efezu: „Sluší se, abyste byli jednoho smýšlení s biskupe, jak to i děláte. Vždyť vaše slovutné kněžstvo, hodné Boha, žije s biskupem v takové harmonii jako struny na kytaře. Vaše jednomyslnost láskyplný soulad opěvuje Krista. Jestliže já jsem se v krátké době spřátelil s vaším biskupem, tím spíše blahořečím vám, kteří jste s nim spojeni jako církev s Ježíšem Kristem a jako Ježíš Kristus s Otcem, aby vše bylo v harmonické jednotě. Nikdo se nedej na bludnou cestu! Kdo se nedrží oltáře, připravuje se o Boží chléb. Má-li totiž takovou moc modlitba jednoho či dvou lidí, čím spíše modlitba biskupa s celou křesťanskou obcí!“

      Vymazat
    16. Co je církev
      Počátek Ježíšova veřejného působení provází hlásání o příchodu Božího království. „Když byl Jan uvězněn, přišel Ježíš do Galileje a kázal Boží evangelium. ´Naplnil se čas a přiblížilo se království Boží. Čiňte pokání a věřte evangeliu´." (Mk 1,14-15). Když se ho později Židé ptali, kdy Boží království přijde, odpovídá: "Království Boží nepřichází tak, abyste to mohli pozorovat, ani se nedá říci: `Hle, je tu´ nebo `je tam´! Vždyť království Boží je mezi vámi!" (srv. Lk 17,20-21). Můžeme tedy v duchu evangelijní zprávy mluvit o Božím království jako o společenství lidí, kteří přijali za své principy Božího zjevení, vyjádřené přikázáním lásky k Bohu a k člověku.
      Církev jako Boží království je samozřejmě na jedné straně společenstvím povolaných samotným Bohem, na druhé straně ovšem zůstává společenstvím hříšných a chybujících lidí. Tento paradox je samozřejmě pro člověka stojícího vně církve dosti obtížně pochopitelný.
      Církev jako „Putující lid Boží“
      Označení církve jako „putující Boží lid“ má svůj předobraz v izraelském národě Starého zákona. Bůh povolal člověka ke spáse ne jako jedince, ale jako národ a to tím, že s ním uzavřel smlouvu. Smlouva s Abrahámem, Izákem a Jakubem, a nakonec i smlouva s Mojžíšem na Sinaji byla dovršena a uzavřena v Kristu, když zemřel za naše hříchy.
      Tento Boží lid má výrazné rysy, které ho oddělují od všech náboženských, národnostních, politických nebo kulturních se skupení. Jako Boží lid nepatří žádnému národu, členem se člověk nestává tělesným zplozením, ale křtem, hlavou a vůdcem lidu je Ježíš Kristus a zákonem je přikázání lásky. Posláním Božího lidu je být pro celé lidstvo zárodkem jednoty, naděje a spásy, cílem je uskutečnění Božího království.
      Církev jako „Tělo Kristovo“
      V listech sv. apoštola Pavla najdeme pojetí církve jako „Kristova mystického těla“ (1Kor 12,12-13 a Řím 12,4-5). Přirovnání církve ke Kristovu tělu osvětluje úzký vztah mezi církví a Kristem. I Ježíš mluví o těsném spojení mezi ním a těmi, kdo ho budou následovat: „Zůstaňte ve mně a já zůstanu ve vás… Já jsem vinný kmen a vy jste ratolesti“ (Jan 15,4-5). Ještě hlouběji je tato jednota zvýrazněna při eucharistii: „Kdo jí mé tělo a pije mou krev, zůstává ve mně a já v něm“ (Jan 6,36).
      Jednota Kristova těla neznamená ovšem uniformitu, ale předpokládá rozmanitost, vždyť i tělo není tvořené z identických orgánů, ale jejich různost vytváří harmonickou jednotu. Tak jsou i v církvi různé specifické dary, různé služby a úkoly, které se projevují v různých povoláních, spiritualitách a posláních. Kritériem jejich pravosti je jednotící princip – Kristus jako hlava církve.
      Církev – chrám Ducha svatého
      Třetí charakteristické označení církve je „chrám Ducha svatého“. Dar Božího ducha, který apoštolové obdrželi o Letnicích po Ježíšově zmrtvýchvstání je jednotící prvek věřících, kteří na apoštolském základě a s Kristem jako nárožním kamenem vytvářejí „duchovní příbytek Boží (srv. Ef 2,18-22). Boží Duch, který je počátkem každé spásonosné činnosti, sjednocuje prostřednictvím křtu, uzdravuje a posvěcuje svátostmi, posiluje v ctnostech a dává rozmanité dary (charizmata), které uschopňují k přijetí různých úkolů užitečných pro rozvoj Kristova těla.
      Charakteristické známky církve
      Už v nejstarších „Vyznáních víry“ (krátké shrnutí víry) jako je Apoštolské nebo Niceo-cařihradské najdeme formulaci „věřím v jednu, svatou, všeobecnou (katolickou) a apoštolskou církev“. Tyto čtyři „známky“ označují podstatné rysy církve, tak jak jí je Ježíš svěřil.

      Vymazat
    17. Věřím v jednu…
      Jednota církve má svůj původ v jednotě Trojice osob Boha Otce a syna v Duchu svatém, je dílem jednoho zakladatele Ježíše Krista a prostoupena jedním Duchem. Ačkoli je jedna, přece se ukazuje veliká rozmanitost Božích darů, a to už tím že shromažďuje různé národy a kultury. Od prvních dob existovala společenství místních církví a vlastní liturgií a vlastní tradicí. Tato rozmanitost není na škodu jednotě, pokud věřící zůstávají mezi sebou spojeni „pouty pokoje“ (srv. Ef 4,3). Základním a nejdůležitějším poutem zůstává láska, vedle ní existují viditelná pouta jednoty: vyznání jedné víry přejaté od apoštolů, společné slavení bohoslužby a svátostí, apoštolská posloupnost skrze svátost kněžství.
      Protože se lidská slabost a hřích nevyhýbají ani společenství křesťanů, už od začátku vznikaly určité roztržky. V pozdějších staletí však dochází k větším sporům, které vedou, ne bez chyb na obou stranách, nakonec k odloučení jiných církví od katolické církve a k rozdělení mezi křesťany. I když je toto rozdělení bolestivě neseno, katolická církev vidí i v ostatních křesťanských společenstvích místo působení Božího ducha a přistupuje k nim s bratrskou úctou a láskou.
      Proto se dnes klade velký důraz na ekumenické úsilí, které touží po naplnění Kristovy velekněžské modlitby: „Ať jsou všichni jedno. Jako ty, Otče, ve mně a já v tobě, tak i oni ať jsou v nás, aby svět uvěřil, že ty jsi mě poslal“ (Jan 17,21). Snaha o sjednocení se musí opírat o několik podstatných bodů: stálé obnovování církve ve věrnosti svému poslání, obrácení srdce k životu podle evangelia, společná modlitba, vzájemné bratrské poznávání, ekumenická výchova věřících a kněží, dialog mezi teology různých církví, spolupráce křesťanů ve službě jiným lidem.
      …svatou…
      Tato známka církve je jednou z obtížněji pochopitelných. Pokud je církev opravdu „svatá“, jak se mohla v dějinách dopustit tolika omylů a chyb? Svatost má však dvojí význam: prvním je morální bezúhonnost (bezhříšnost), druhý význam je ve smyslu „vydělená pro Boha“. Svatost církve neznamená ani tak bezhříšnost, jako spíše „zvláštní prostor Božího působení“. Církev ustanovil Kristus a svěřil jí úkol posvěcování členů tím, že jí poskytl moc svátostí. Protože členové církve jsou jen hříšní lidé, je dokonalá morální svatost teprve předmětem snažení.
      …všeobecnou…
      Výraz „všeobecná“ nebo „univerzální“ je překladem řeckého slova „katholikos“. Smysl celistvosti vychází z pojetí církve jako „Těla Kristova“, a to ve spojení se svou hlavou – Kristem. Církev hlásá plnou víru a nese plnost prostředků ke spáse. Druhý smysl katolicity je poslání církve ke všem lidem všech dob na celém světě bez ohledu na rasu, postavení, národní příslušnost. Všichni lidé jsou volání k tomu, aby tvořili nový Boží lid.
      Katolická církev je přítomna v místních celcích (diecézích), čili ve společenství křesťanů shromážděných kolem svého biskupa. Co církevního společenství jsou plně začleněni ti, kdo jsou pokřtěni, přijímají dále svátosti a jsou spojeni s viditelnými nástupci apoštolů – papežem a biskupy. Původní jednotné a katolické společenství křesťanů se však v dějinách rozdělilo a dnes existuje velké množství křesťanských církví, které nevyznávají celou víru nebo nejsou spojeni s Petrovým nástupcem – papežem. Křesťané z nekatolických církví ovšem zůstávají v určitém společenství s katolickou církví, i když nedokonalém.

      Vymazat
    18. …apoštolskou církev
      Označení „apoštolská“ má trojí původ: církev je vybudována na společenství apoštolů kolem Ježíše, předává se v ní učení apoštolů, pod vedením jejich nástupců (biskupů) pokračuje v úkolu být apoštolem (poslem) radostné zvěsti evangelia všem národům. Biskupové jako nástupci apoštolů pod vedením římského biskupa dál vedou církev a vystupují v Kristovu jménu.
      Církev, jak ji vidíme
      Všeobecné kněžství pokřtěných
      Křtem byl každý křesťan připojen ke Kristu a tak se stal svým způsobem nositelem Kristova kněžského, prorockého a královského úřadu a tak jsou povoláni k poslání, které Bůh svěřil církvi. Křtem se každý věřící stává nositelem tzv. všeobecného kněžství. Povoláním laiků v církvi je apoštolát v profánním světě – nést poselství spásy lidem po celé zemi těm, se kterými se setkají v rodinách, na pracovišti, při odpočinku. Nemusí to být přímo formou hlásání, ale spíše osobního příkladu, protože ten patří mezi neúčinnější výchovné prostředky.
      Zvláštní účast laiků na Kristově kněžském úřadu je povolání manželů a rodičů, kteří svým životem svědčí o velikosti lásky, jako Bůh otec chová ke svým dětem. Dále se laikům svěřují služby lektorátu (pověření ke čtení Božího slova) a akolytátu (pomoc při rozdávání eucharistie a přinášení eucharistie nemocným) při liturgii nebo mohou být pověřeni řízením liturgických modliteb a udílením křtu.
      Nezastupitelný úkol laiků je poslání katechety-učitele, který předává dětem nebo i dospělým pravdy víry. Podílejí se i na řízení místních církví v diecézních sněmech, pastoračních radách, spoluprací při řízení farnosti. Laici jsou často i těmi, kdo vnáší křesťanského ducha do světských institucí, pracují v charitních organizacích, vstupují do veřejného života a politiky.
      Služebné kněžství hierarchie
      Někteří věřící přijímají kromě obecného kněžství i svátost služebného kněžství. „Služebné“ kněžství proto, že je ve službě Kristu a všem věřícím laikům. Pravomocemi, které Pán udělil apoštolům, dál vedou Boží lid, vyučují ho a posvěcují svátostmi.
      Sbor biskupů
      I když bylo kolen Ježíše velké společenství učedníků, přece si vybral dvanáct nejbližších, aby byli s ním a učili se od něj, a pak aby je poslal jako hlasatele do celého světa. Tito apoštolové vkládáním rukou světili své nástupce. Tak vznik sbor biskupů jako nepřerušená řada nástupců apoštolů od prvních dob. Apoštolové i jejich nástupci vystupovali před ostatním křesťanským společenstvím ne ze své moci, ale z pověření Kristova. Proto si tento úkol nikdo nemůže vzít sám.
      Biskupský sbor jako celek, zvláště na všeobecném církevním sněmu je nositelem nejvyšší a platné pravomoci nad celou církví. K tomuto úřadu mu dal Ježíš svého svatého Ducha, aby chránil církev před omyly v otázce víry a mravů. Jednotliví biskupové pak na svém území vykonávají pastýřskou službu nad Božím lidem. Jejich zástupci na menších celcích – farnostech – jsou kněží. Biskupu i kněžím jsou k pomoci jáhnové.
      Římský biskup
      Jako ve společenství Dvanácti měl apoštol Petr výsadní postavení a Ježíš mu věnoval zvláštní péči, tak ve sboru biskupů zaujímá výsadní postavení biskup Říma. Ten je podle tradice nástupcem apoštola, který „dostal moc klíčů“ (srv. Mt 16,18-19) a poslání pást Kristovy ovečky (srv. Jan 21,15-19). Římský biskup, nazývaný též papež, je viditelný symbol jednoty církve a vykonává službu Kristova náměstka na zemi a pastýře celé církve. I on dostává při svém zvolení dar neomylnosti ve věcech víry a mravů.

      Vymazat

    19. A ještě jednu připomínku:

      Zásadní je prohlášení apoštola Pavla (1 Korinťanům 11,29) Kdo jí a pije a nerozpoznává, že jde o tělo Páně, jí a pije sám sobě odsouzení. To je dostatečně výmluvné, alespoň pro mě.

      V Eucharistii ještě druhý příchod Ježíše nenastává, proto ji máme činit na památku. To ovšem nemění nic na tom, že je to Tělo a Krev Kristova. To, co on řekl - platí. Táké mnozí se toho lekli, že budou jíst tělo a krev Kristovu a proto také odešli a již dál s ním nepobývali. Bylo to pro ně silné "kafe", ale Ježíš jim odpovídá - Ano - to je mé tělo a má krev. Kdyby to byl jen symbol vysvětlil by jim, že je to jen symbol(jako), že se nemají čeho obávat a nenechal by je kvůli nepravdě odejít. ale on je nechal, ještě jim potvrdil, že to tak je a pak se zeptel učedníků, i vy chcete také odejít. A oni mu odpovídají, ke komu bychom šli, Ty máš slova věčného života. Uznali a potvrzují, že to jeho slovo je pravdivé a přijmuli ho. To je víra, že mnohdy nerozíme, ale přijmeme, to co Bůh říká. Kdybychom všemu rozumněli, už bychom nepotřebovali věřit, už bychom věděli. To, že po zemi nechodil jen člověk Ježíš, ale zároveň i Bůh je lidskému myšlení nepochopitelné. Ale přesto je to tak. Proto potřebujeme víru. Svědci Jehovovi zase jen připustí, že Ježíš byl člověk, dobrý prorok, ale nikoliv již Bůh. Prostě něco nelogického a dnešnímu světu nepochopitelného. tak to odříznou a říkají jen to, čemu svou lidskostí rozumí.I tak vznikají hereze, ale stále je to lidská pýcha, která nechce připustiti Boží tajemství. Nebo i jinou cestou, jako u anglikánů. Anglickému králi se nelíbilo, že se nemůže rozvést, tak si založil svoji anglikánskou církev, a v ní umožnil rozvod. tady zase k herezi vedl lidský hřích a pýcha, která si troufla založit novou církev a tak Bohu "fušovat do jeho řemesla".
      všechny hereze mají původ ve hříchu a ničím se nedají ospravedlnit. ani tím, že v katolické církvi jsou lidé hříšní stejně jako v jiných církvích. Hříšní lidé jsou i v církvi, kterou založil Ježíš. Hned na začátku to bylo jasné. Jidáš - čili jedna dvanáctnina prvotní církve byla nejen hříšná, ale přímo odpadla od víry. Tam kde je církev Kristova, tam nejvíce útočí satan. ale nakonec ji stejně pekelné brány nepřemohou. To je zaslíbení Ježíše a tomu také věřím, jako všemu ostatnímu, co řekl. dobrou noc Rút


      Vymazat
    20. Milá Rút,

      máš to hodně dlouhé, i já nyní nemám čas na odpověď, ale asi ji budu muset uceleně dát, proto si dovolím uvěřejnit Tvůj komentář s mým komentářem, ať odpovídám přímo k Tvým otázkám, či názorům, doufám, že Ti to nebude vadit a přijmeš to jako moji ucelenou odpověď, na kterou budeš moci reagovat.

      Nechť Ti Bůh Otec našeho Pána Ježíše mocně žehná.

      Vymazat
    21. Milá Rút,

      odpověď máš ve zvláštním článku, jmenuje se "Odpověď na názor komentáře Rút" zde link:
      http://kdohledanalezne.blogspot.de/2012/10/odpoved-na-nazor-komentare-rut.html
      vystaveno 29.10.2012 očekávám Tvoji reakci.

      Děkuji

      Nechť Ti Pán Ježíš, vládce vesmíru, mocně žehná, On je ta jedíná Pravda

      Vymazat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)