pátek 1. června 2012

Otázka: Může křesťan ztratit spasení?

Může křesťan ztratit spasení?




Otázka: Může křesťan ztratit spasení?

Odpověď:
Před tím než bude tato otázka odpovězena, musí být definovaný termín "křesťan". "Křesťan" není osoba která se pomodlila modlitbu anebo vyšla dopředu (na výzvu kazatele) anebo vyrostla v křesťanské rodině. Ačkoli každá z těchto věcí může být součástí zkušeností křesťana, není to to, co dělá křesťana. Křesťan je člověk který přijal - vírou - a plně důvěřuje Ježíši Kristu jako jedinému Spasiteli (Jan 3:16; Skutky 16:31; Efezským 2:8-9).

Jan 3,16 "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. "
Skutky 16:31 "Oni mu řekli: „Věř v Pána Ježíše, a budeš spasen ty i všichni, kdo jsou v tvém domě.“
Efezským 2:8-9 "Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit."

Takže s touto definicí v mysli: může křesťan ztratit spasení? Možná nejlepší způsob jak odpovědět na tuto bytostně důležitou otázku je prozkoumat co Bible říká - k čemu dochází při spáse, a prostudovat co by tedy mohlo způsobit ztrátu spásy. Tady je pár příkladů:

Křesťan je nové stvoření. "Proto, jestliže je někdo v Kristu, je nové stvoření. Staré věci pominuly, hle, vše je nové!" (2 Korintským 5:17). Tento verš mluví o člověku, který se zcela stal novým stvořením - jako výsledek bytí "v Kristu". Aby křesťan ztratil spásu, muselo by být zrušeno a zvráceno nové stvoření.

Křesťan je vykoupen. "Víte přece, že jste ze svého marného životního způsobu předaného od otců nebyli vykoupeni pomíjejícími věcmi, totiž stříbrem nebo zlatem, ale drahou krví Krista jakožto beránka bez úhony a poskvrny." (1 Petrova 1:18-19). Slovo "vykoupeni" znamená být koupen, cena je zaplacena. Aby křesťan ztratil spásu, musel by Bůh zrušit Jeho koupě které zaplatil drahocennou Kristovou krví.

Křesťan je ospravedlněn. "Když jsme tedy ospravedlněni z víry, máme pokoj s Bohem skrze našeho Pána, Ježíše Krista," (Římanům 5:1). "Ospravedlnit" znamená "vyhlásit za spravedlivého". Všichni ti, kdo přijali Ježíše jako Spasetele, jsou Bohem "vyhlášeni za spravedlivé". Aby křesťan ztratil spásu, Bůh by se musel vrátit a vzít zpět co před tím řekl.

Křesťan má slíbený věčný život. "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo věří v něho, nezahynul, ale měl věčný život." (Jan 3:16). Věčný život je příslibem na věčnost (navždy) v nebi s Bohem. Bůh slibuje "Věř a budeš mít věčný život". Aby křesťan ztratil spásu, musel by mu být odňat věčný život. Jestli má křesťan příslib žít navěky, jak by mohl Bůh zničit tento příslib odnětím večného života?

Křesťan má záruku slávy. "Ty, které předurčil, ty také povolal; které povolal, ty také ospravedlnil, a které ospravedlnil, ty také oslavil." (Římanům 8:30). Jak jsme se dozvěděli z Římanům 5:1, ospravedlnění je prohlášeno v okamžiku uvěření. Podle Římanům 8:30, oslavení je zaručeno pro všechny ty, které Bůh ospravedlnil. Oslava znamená když křesťan dostane dokonalé vzkříšené tělo v nebi. Jestli křesťan může ztratit spásu, potom Římanům 8:30 má chybu - protože Bůh by tak nemohl zaručit slávu pro všechny ty, které On předurčil, povolal a ospravedlnil.

Mohli bychom sdílet omnoho víc ilustrací o tom, co se stane když je člověk spasen. Ale i těchto pár úplně stačí k objasnění že křesťan spásu ztratit nemůže. Většina, pokud ne všechny Biblické výroky o tom, co se nám stává když přijmeme Ježíše Krista jako Spasitele, by byli neplatné v případě že spása může být ztracená. Spása nemůte být zrušena. Křesťan jako nová bytost nemůže být alulován. Vykoupení nelze vrátit zpět. Věčný život nemůže být ztracen a přesto považován za věčný. Jestli kěsťan může ztratit spásu, Bůh by musel jít zpět ve svém Slovu a změnit názor - dvě věci o kterých Písmo říká že Bůh nikdy neudělá.

Nejfrkventovanější námitky proti víře že křesťan nemůže ztratit spásu jsou: 1) Co ti, kteří jsou křesťa a neustále žijí nemorálním životním stylem? 2) Co ti, kteří jsou křesťa ale potom zavrhnou víru a zapřou Krista? Problémové v těchto dvou námitkách je slovní spojení "ti kteří jsou křesťané". Bible prohlašuje že opravdový křesťan nebude žít neustále nemorálním způsobem života (1 Jan 3:6) "Kdo v Synu zůstává, nehřeší; kdo hřeší, ten ho neviděl ani nepoznal." Bible oznamuje, že kdokoli kdo odchýlí víru, demonstruje že nikdy opravdu nebyl křesťanem (1 Jan 2:19) "Vyšli z nás, ale nebyli z nás. Kdyby byli z nás, byli by s námi zůstali. Ale nezůstali s námi, aby vyšlo najevo, že nepatří všichni k nám, kdo jsou s námi". Proto žádná námitka neustojí. Křesťané nežijí neustálým nemorálním životním stylem, ani nezavrhují víru a nepopírají Krista. Takové činy jsou důkazem že nikdy spaseni nebyli.

Ne, křesťan nemůže ztratit spásu. Nic nemůže oddělit křesťana od Boží lásky "Jsem jist, že ani smrt ani život, ani andělé ani mocnosti, ani přítomnost ani budoucnost, ani žádná moc, ani výšiny ani hlubiny, ani co jiného v celém tvorstvu nedokáže nás odloučit od lásky Boží, která je v Kristu Ježíši, našem Pánu."(Římanům 8:38-39). Nik nemůže vytrhnout křesťana z Boží ruky "a já jim dávám věčný život: nezahynou navěky a nikdo je z mé ruky nevyrve.Můj Otec, který mi je dal, je větší nade všecky, a nikdo je nemůže." (Jan 10:28-29). Bůh si přeje a ta je schopý zaručit a uhájit spásu, kterou nám dal. Juda 24-25: " Aak tomu, který je schopen zachovat vás bez pádu a postavit vás bez úhony v přítomnosti své slávy s veselím, jedinému moudrému Bohu, našemu Spasiteli, jemu buď sláva a velebnost, vláda i moc, nyní i po všechny věky. Amen."

http://www.gotquestions.org/Cesky/index.html 
 


 
 


12 komentářů:

  1. Nevěrou vůči Bohu může křesťan ztratit spásu snadněji, než kdokoli jiný podobně jako Adam a Eva ztratili Eden svou neposlušností vůči Bohu. Písmo ale o tom hovoří na mnoha dalších místech i od samotného Ježíše. Protože jsem do komentářů tyto citace vkládal již mnohokrát, je možné si je snadno najít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. add) Tomáš Pavel1. června 2012 15:31

      Nevěrou vůči Bohu může křesťan ztratit spásu snadněji, než kdokoli jiný podobně jako Adam a Eva ztratili Eden svou neposlušností vůči Bohu. Písmo ale o tom hovoří na mnoha dalších místech i od samotného Ježíše. Protože jsem do komentářů tyto citace vkládal již mnohokrát, je možné si je snadno najít.
      -----------------------
      Nevěra znamená nevěřit v Boha a Bohu, pak to není křesťan, ale jen člověk, které si na to hrál.
      Křesťan je člověk který přijal - vírou - a plně důvěřuje Ježíši Kristu jako jedinému Spasiteli.

      Jan 3,16 "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. "
      Skutky 16,31 "Oni mu řekli: „Věř v Pána Ježíše, a budeš spasen ty i všichni, kdo jsou v tvém domě.“
      Efezským 2,8-9 "Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit."

      Křesťané nežijí neustálým nemorálním životním stylem, ani nezavrhují víru a nepopírají Krista. Takové činy jsou důkazem že nikdy spaseni nebyli.

      Vymazat
    2. Víte, kolik znám křesťanů, kteří od víry odpadli? bezpočet, až z toho člověku naskakuje husí kůže. Takže to Vaše tvrzení rozhodně neplatí. Nestačí jenom být křesťanem, ale také jednat a žít křesťansky. Chodit ke zpovědi, na Mši Svatou apod. Modlit se čato a rád modlitbu Růžence, která je katolická… je toho docela hodně, ale člověk také hodně získá. Věčná spása za to rozhodně stojí.

      Vymazat
  2. add) Tomáš Pavel1. června 2012 15:50

    Víte, kolik znám křesťanů, kteří od víry odpadli? bezpočet, až z toho člověku naskakuje husí kůže. Takže to Vaše tvrzení rozhodně neplatí. Nestačí jenom být křesťanem, ale také jednat a žít křesťansky. Chodit ke zpovědi, na Mši Svatou apod. Modlit se čato a rád modlitbu Růžence, která je katolická… je toho docela hodně, ale člověk také hodně získá. Věčná spása za to rozhodně stojí.
    ---------------------------------
    Křesťané nežijí neustálým nemorálním životním stylem, ani nezavrhují víru a nepopírají Krista. Takové činy jsou důkazem že NIKDY SPASENI NEBYLI. Církev, obřady, modlitby, chození do kostela, půsty nic z toho nezajistí spásu, to jsou jen vnější skutky.

    Křesťan je člověk který přijal - vírou - a plně důvěřuje Ježíši Kristu jako jedinému Spasiteli.

    Jan 3,16 "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. "
    Skutky 16:31 "Oni mu řekli: „Věř v Pána Ježíše, a budeš spasen ty i všichni, kdo jsou v tvém domě.“
    Efezským 2:8-9 "Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit."

    Takový křesťan plně důvěřuje a žije z Božího Slova, protože dává život, a díky tomuto Slovu poznává Boha jaký skutečně je, a jaké zaslíbení pro nás platí, na co se ve víře můžeme postavit.
    TEN KDO MILJE BOŽÍ SLOVO, TOMU SE DÁ JEŽÍŠ POZNAT:"Kdo přijal má přikázání a zachovává je, ten mě miluje. A toho, kdo mě miluje, bude milovat můj Otec; i já ho budu milovat a dám se mu poznat.“ " Jan 14,21

    KDO MILUJE BOŽÍ SLOVO, MILUJE JEŽÍŠE A TOHO BUDE TAKÉ MILOVAT BŮH OTEC A BUDOU OBA SKRZE DUCHA SVATÉHO V KAŽDÉM Z TĚCH, KDO MILUJÍ JEŽÍŠE A JEHO SLOVO:
    "Ježíš mu odpověděl: „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo, a můj Otec ho bude milovat; přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek. Kdo mě nemiluje, nezachovává má slova. A slovo, které slyšíte, není moje, ale mého Otce, který mě poslal."

    TATO A MNOHA DALŠÍ ZASLÍBENÍ PLATÍ PRO TY, KDO MILUJÍ A ZACHOVÁVAJÍ BOŽÍ SLOVO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Křesťané nežijí neustálým nemorálním životním stylem, ani nezavrhují víru a nepopírají Krista. Takové činy jsou důkazem že NIKDY SPASENI NEBYLI.
      @ spíš důkaz, že neberou křesťanství vážně - spása duše bude až po smrti a jen pro toho, kdo projde Kristovým soudem.

      Církev, obřady, modlitby, chození do kostela, půsty nic z toho nezajistí spásu, to jsou jen vnější skutky.
      @ ano - odpovídající vnější skutky vedoucí ke spáse být musí, protože bez nich by to nebylo veřejné vyznání víry. Vy taky píšete tenhle blog a tím děláte vnější skutky. Jen s tím rozdílem, že ukazují spíše na Váš odpad od Boha než život s Ním.

      Vymazat
    2. add)Tomáš Pavel4. června 2012 19:48

      Křesťané nežijí neustálým nemorálním životním stylem, ani nezavrhují víru a nepopírají Krista. Takové činy jsou důkazem že NIKDY SPASENI NEBYLI.
      @ spíš důkaz, že neberou křesťanství vážně - spása duše bude až po smrti a jen pro toho, kdo projde Kristovým soudem.

      Církev, obřady, modlitby, chození do kostela, půsty nic z toho nezajistí spásu, to jsou jen vnější skutky.
      @ ano - odpovídající vnější skutky vedoucí ke spáse být musí, protože bez nich by to nebylo veřejné vyznání víry. Vy taky píšete tenhle blog a tím děláte vnější skutky. Jen s tím rozdílem, že ukazují spíše na Váš odpad od Boha než život s Ním.
      --------------------
      Nene, ten kdo odpadl, či svévolně dál hřeší není a nebyl nikdy spasen: "Žádný, kdo v něm zůstává, nehřeší. Žádný, kdo hřeší, ho neviděl ani nepoznal." 1Jan 3,6
      Spása duše je hned jak se člověk odevzdá JEžíši:"Amen, amen, pravím vám, kdo věří ve mne, má život věčný." Jan 6,47 ne až po smrti, ale má ho již teď v tomto čase, apoštol Jan nám to potvrzuje ve svém listu: "to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život, a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, nemá život. Toto píšu vám, kteří věříte ve jméno Syna Božího,ABYSTE VĚDĚLI, ŽE MÁTE VĚČNÝ ŽIVOT". 1 Jan 5,11-13

      NEBO PODLE VÁS APOŠTOL JAN LHAL?

      SKUTKY VYZNÁNÍ JSOU: "Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. Ti, kteří náležejí Kristu Ježíši, ukřižovali sami sebe se svými vášněmi a sklony." Galtským 5,22-24

      Vymazat
    3. Nevíte, proč mi ty Vaše odpovědi připomínají pravidla "Jak diskutovat s nemuslimy a frustrovat je"?

      1. Oblíbenou otázkou je “proč islám vyzývá ke smrti pro kritiky islámu a odpadlíky”. Trvejte na tom, že je to lež. Citujte verš “tobě tvé náboženství, mě zase to mé”.

      2. Odpověď na “islám se šířil mečem” zní, že to je velká lež šířená židy a hinduisty, a že korán jasně říká, “nebudiž žádného donucování v náboženství”.

      3. Pokud někdo cituje násilné verše koránu, obviňte ho z citování mimo kontext a z vybírání si toho, co se mu zrovna hodí.

      4. Pokud cituje celé verše a verše před i následující, pak trvejte na tom, že má chybný překlad.

      5. Pokud si přinese deset různých překladů, pak řekněte, že správnému významu může porozumět jenom když bude číst korán v arabštině.

      6. Pokud náhodou umí dobře arabsky, trvejte na tom, že ty verše neznamenají to, co se zdá, že říkají, ale že mají alegorický význam.

      7. Pokud je neústupný, řekněte, že nemůže tyto verše a jejich kontext pochopit, aniž by si přečetl hadísy a biografie.

      8. Pokud se ukáže s hadísy a biografiemi v ruce a bude citovat kontext násilných veršů s odkazem na hadísy o prorokově znásilňování, loupežích, vraždách a genocidách, trvejte na tom, že všechny hadísy a biografie jsou pohádky a jsou neplatné, a že jediná pravda je v koránu.

      9. Když řekne, že korán byl stvořen lidmi a bude chtít důkaz o jeho božském původu, odkažte ho na vědecké poznatky v koránu a na knihu vydanou RNDr. Vladimírem Sáňkou, která je potvrzuje. Můžete také citovat Mahátmá Gándhího, který četl korán každý den a mluvil o něm pochvalně.

      10. Pokud řekne, že Sáňku platí Muslimské bratrstvo a že Gándhí nikdy nekonvertoval k islámu, a že ty důkazy jsou nesmysly vyvrácené mnoha odborníky, pak ho vyzvěte, aby se ti vaši odborníci pustili do diskuse s doktorem Sáňkou a dalšími učenci.

      11. Pokud ten otrapa stále otravuje, změňte téma a začněte hledat chyby v jiných náboženstvích a jejich knihách.

      12. Pokud se bude vracet k tématu, použijte osobní útoky a nazvěte ho přisluhovačem židů, prasetem nebo psem.

      13. Pokud ho to nerozruší, zeptejte se ho, kolik mu platí židé za to, že hází špínu na islám.

      14. Pokud ho to přesto nezastaví, pusťte se do jeho matky a sestry a použijte velmi neslušný jazyk.

      15. Pokud je velmi tvrdohlavý a chce pokračovat, proklejte ho například takto: “shoř v pekle, v den posledního soudu budeš litovat, Alláh tě dostane v hrobě” a podobně.

      16. Když to vše selže, vyhrožujte mu fyzickým násilím a ukončete diskusi bitím na bubny a prohlášením, že jste jí vyhráli, protože korán je slovem Alláhovým.

      17. Pokud je to možné, pošlete zprávu o diskusi na islamistické stránky a řekněte, že jste jí snadno vyhráli. Takové oznámení dělá divy se čtenáři a s operacemi dawy ve vězeních, které mají přesvědčit další vězně s nízkým IQ o pravdě islámu. A možná, že mu ty jeho špinavé stránky nakonec nějaký bratr hackne.

      URL: http://pravdaoislamu.cz/index.php/2007/10/04/jak-diskutovat-s-nemuslimy-a-frustrovat-je/

      Vymazat
    4. add) Tomáš Pavel4. června 2012 22:22

      Nevíte, proč mi ty Vaše odpovědi připomínají pravidla "Jak diskutovat s nemuslimy a frustrovat je"?
      URL: http://pravdaoislamu.cz/index.php/2007/10/04/jak-diskutovat-s-nemuslimy-a-frustrovat-je/
      -----------------------------------------
      Otázka: Může křesťan ztratit spasení?

      Odpověď: Před tím než bude tato otázka odpovězena, musí být definovaný termín "křesťan". "Křesťan" není osoba která se pomodlila modlitbu anebo vyšla dopředu (na výzvu kazatele) anebo vyrostla v křesťanské rodině. Ačkoli každá z těchto věcí může být součástí zkušeností křesťana, není to to, co dělá křesťana. KŘESŤAN JE ČLOVĚK, KTERÝ PŘIJAL - VÍROU A PLNĚ DŮVĚŘUJE JEŽÍŠI KRISTU JAK JEDINÉMU SPASITELI.

      Jan 3,16 "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. "
      Skutky 16:31 "Oni mu řekli: „Věř v Pána Ježíše, a budeš spasen ty i všichni, kdo jsou v tvém domě.“
      Efezským 2:8-9 "Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit."

      Vymazat
    5. Jidáš taky napřed přijal a potom zradil… A takových Jidášů dnes je… Nespočítáte je…

      Vymazat
    6. add) Tomáš Pavel6. června 2012 19:13

      Jidáš taky napřed přijal a potom zradil… A takových Jidášů dnes je… Nespočítáte je…
      ----------------
      Máte pravdu, mnozí Ho zrazují kvůli tradici, kvůli svatým, kvůli Marii, kvůli hostii, kvůli nebiblické věrouce a těch je opravdu nepočítaně.....

      Vymazat
    7. A myslíte, že to máte od sluníčka nebo od neustálého koukání do monitoru?

      Vymazat
    8. Tomáš Pavel11. června 2012 18:10

      A myslíte, že to máte od sluníčka nebo od neustálého koukání do monitoru?
      ---------------------
      Pokud skutečně přijal Eucharistii, Ježíšovo proměněné tělo, tak nemohl zradit.

      Navíce to, co následovalo ihned poté, co Jidáš Iškariotský přijal požehnaný chléb je velmi důležité. Ve verši 27 čteme: „A tehdy, po tom soustu, do něho (Jidáše) vstoupil satan.“ Boží Slovo nám hovoří, že satan vstoupil do Jidáše právě poté, co přijal chléb.
      Je to natolik důležité, že to nemůže být přeskočeno, právě jak Boží Slovo to opakuje ve verši 30: „Jidáš tedy vzal to sousto a hned vyšel ven. A byla noc.“ Poslední Večeře byla kompletní. Jidáš se podílel na požehnaném a lámaném chlebě. A ihned do něj vstoupil satan. Zde je zcela nemožné, aby požehnaný chléb byl skutečným tělem, krví, duší a božstvím Ježíše Krista.
      Každý věřící ví, že satan nemůže přebývat tam, kde je Kristus. Také apoštol Pavel činí toto velmi jasným:

      „Vždyť jaký je spolek spravedlnosti s nepravostí a jaké společenství světla s temnotou? Jaká je shoda Krista s Beliálem a jaký díl má věřící s nevěřícím? Jaké je spolčení Božího chrámu s modlami? Vy jste přece chrám živého Boha, jak Bůh řekl: ‚Budu v nich přebývat a procházet se mezi nimi. Budu jejich Bohem a oni budou mým lidem.‘“ (2 Korintským 6:14-16).

      Kristus nemůže být zajedno s Beliálem – ďáblem. Nicméně také satan vstoupil do Jidáše ihned poté, co se podílel na požehnaném chlebě.

      Pokud byl v Jidáši Ježíš, nemohl tam být satan, ledaže by tam nebyl skutečný Ježíš, protože co snědl byl jen požehnaný chléb, a tak i my jíme požehnaný chléb.

      Vymazat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)