pondělí 4. června 2012

Otázka: Co znamená být znovuzrozeným křesťanem?

Co znamená být znovuzrozeným křesťanem?




Odpověď:
Co znamená být znovuzrozeným křesťanem? Hlavní pasáž Bible, která odpovídá na tuto otázku, je Jan 3:1 – 21. Pán Ježíš Kristus zde mluví s Nikodémem, prominentním farizejem a členem synedria (řídícího orgánu Židů). Nikodém chtěl Ježíši položit otázku, ale musel za ním přijít v noci.

V rozhovoru s Nikodémem Ježíš vysvětluje: „ Amen, amen, pravím tobě, nenarodí-li se kdo znovu, nemůže spatřit království Boží.“ Nikodém mu odpověděl: „Jak se může člověk narodit, když je už starý? Nemůže přece vstoupit do těla své matky a podruhé se narodit.“ Ježíš odpověděl: „Amen, amen, pravím tobě, nenarodí-li se kdo z vody a z Ducha, nemůže vejít do království Božího. Co se narodilo z těla, je tělo, co se narodilo z Ducha, je duch. Nediv se, že jsem ti řek: Musíte se narodit znovu.“ (Jan 3:3-7).

Termín „znovuzrozen“ doslovně znamená „zrozen shůry“. Nikodém měl skutečnou potřebu. Potřeboval změnu srdce – duchovní proměnu. Nové zrození, znovuzrození, je Božím dílem, a věčný život je tedy darován někomu, kdo uvěřil (2. Korintským 5:17 "Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové!"; List Titovi 3:5 "On nás zachránil ne pro spravedlivé skutky, které my jsme konali, nýbrž ze svého slitování; zachránil nás obmytím, jímž jsme se znovu zrodili k novému životu skrze Ducha svatého."; 1. Janův 2:29 "Víte-li, že on je spravedlivý, pochopte, že také každý, kdo činí spravedlnost, je z něho zrozen." ; 3:9 "Kdo je narozen z Boha, nedopouští se hříchu, protože Boží símě v něm zůstává; ba ani nemůže hřešit, protože se narodil z Boha."; 4:7 "Milovaní, milujme se navzájem, neboť láska je z Boha, a každý, kdo miluje, z Boha se narodil a Boha zná."; 5:1-4 "Každý, kdo věří, že Ježíš je Kristus, je zrozen z Boha; a kdo má rád otce, má rád i jeho dítě. Podle toho poznáváme, že milujeme Boží děti, když milujeme Boha a jeho přikázání zachováváme. V tom je totiž láska k Bohu, že zachováváme jeho přikázání; a jeho přikázání nejsou těžká, neboť kdo se narodil z Boha, přemáhá svět. A to vítězství, které přemohlo svět, je naše víra." 5,18 "nikdo, kdo se narodil z Boha, nehřeší, ale Syn Boží jej chrání a Zlý se ho ani nedotkne"). Jan 1:12-13 naznačuje, že „ znovuzrození“ také obsahuje myšlenku „stát se Božím dítětem“ skrze víru ve jméno Ježíše Krista.

Tady vyvstane logická otázka: „Proč se člověk musí znovuzrodit?“ Apoštol Pavel v listě Efezským 2:1 říká: „I vy jste byli mrtví pro své viny a hříchy.“ V Listě Římanům 3:23 apoštol píše:

„Všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy.“ Člověk se tedy musí znovuzrodit, aby jeho hříchy byly odpuštěny a mohl mít vztah s Bohem.

Jak se to stane, říká Efezským 2:8-9: „Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit.“ Spasený člověk je člověk znovuzrozený, duchovně proměněný, který je již teď Božím dítětem podle nového narození. Víra v Ježíše Krista, Toho, který zaplatil dluh za hřích, když zemřel na kříži, je to, co máme na mysli slovem „znovuzrozen“ duchovně. „Kdo je v Kristu, je nové stvoření“ (2. Korintským 5:17a).

Jestli jsi nepřijal Pána Ježíše jako svého Spasitele, můžeš zvážit naléhání Ducha svatého, když hovoří k tvému srdci. Musíš se narodit znovu. Pomodlíš se modlitbu pokání (odvrácení se od svých hříchů, změna myšlení) a staneš se novým stvořením v Kristu dnes? Těm pak, kteří Ho přijali a věří v Jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi. Ti se nenarodili, jen jako se rodí lidé, jako děti pozemských otců, nýbrž narodili se z Boha“ (Jan 1:12-13).

Jestli chceš přijmout Ježíše Krista jako svého Spasitele a být znovuzrozen, můžeš se pomodlit tuto modlitbu. Pamatuj, že pouhým odříkáním téhle, ani jiné modlitby nemůžeš být spasen. Spasení od hříchu lze dosáhnout jedině skrze víru v Krista. Tato modlitba je jednoduchý způsob jak vyjádřit Bohu svou víru v Něj i vděčnost za spasení.Bože, vím, že jsem zhřešil proti Tobě a zasluhuji potrestání. Ale Ježíš Kristus vzal na sebe trest, který jsem si zasloužil já, abych já skrze víru získal odpuštění. Odvracím se od svého hříchu a vkládám svou důvěru v Tebe, že mě spasíš. Děkuji Ti za úžasnou milost a odpuštění. Amen.
 http://www.gotquestions.org/Cesky/index.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)