sobota 7. dubna 2012

Boží Slovo - Bible svatá - autorita věřících

Mezi lidmi se vyskytuje mnoho dezinformací ohledně křesťanů a jejich základního učení, Písma svatého a jeho příkazů. Často slyšíme různé hlášky ve stylu: „Nebýt církve, nebylo by žádné Písmo,“ „hlavní autoritou je církev, ne Písmo,“ „první církev měla jen ústní tradici, která byla vrchní autoritou, neznali žádné Písmo a tradice byla teprve postupně zapisována,“ „Písmo není nějaká systematická křesťanská výuka,“ „Bible vznikla ve 4. století“ a podobné nepřesnosti.

Je Boží Slovo - Bible jen mrtvou literou, jak někteří tvrdí? Musím zde odpovědět ANO a to to pro ty, kteří nevěří a nepatří Božímu Synu Ježíši, protože On je vtěleným Slovem, pro ty co Ježíše přijali jako svého Pána dal moc se stát Božími dětmi ("Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi."- Jan 1,12) a pro ně je Jeho Boží Slovo:

  • "Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce.
  • Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat".  (Židům 4,12)


BIBLE
Bible, také nazývána jako Svaté Písmo nebo Boží Slovo, je nejdůležitější k našemu porozumění tomu, co je Bohem požadováno po člověku. Sám Pán Ježíš Kristus identifikoval pravdu s psaným Slovem. Řekl, "Posvěť je svou pravdou; tvé slovo je pravda." (Jan 17:17) Není jiného zdroje, než psané Písmo Svaté, na což výše zmíněné rčení "tvé slovo je pravda", poukazuje. Sám tento zdroj, Bible, je pro věřícího standardní pravdou a autoritou. Proto všichni následovníci Ježíš Krista důvěřují Bohu samému a jen Jeho Slovu. Bible je absolutní zdroj veškeré pravdy, stejně jako Pán deklaroval, "..Písmo nemůže být zrušeno" (Jan 10:35)  

Bible je nezbytná. Musíme vidět Sola Scriptura jako popření i jako potvrzení. Je to popření toho, že by člověk bez Písma byl schopen pravdivě poznat Boha tak, jak by měl být poznán a je to potvrzení toho, že jenom z Bible můžeme přesně poznat Boha. Bez Bible člověk nemá absolutně žádné poznání toho, co ho může spasit. Pokud touží po spasení, musí se obrátit na napsané slovo Písma.

Bible je Slovo Boží, Téměř 4000x v samotném Starém Zákoně, čteme fráze jako Hospodin promluvil“,“Hospodin přikázal“. Apoštol Petr řekl, „Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha.“ (2 Petrova 1:21) 

Někdo usuzuje takto: Kdo mohl napsat Bibli? Jeden nebo více andělů? Nemožné, protože dobří andělé nelžou, ale Bible opětovně říká, „Toto praví Hospodin...“ Možná zlí duchové? Ne, pro démony a satana to není dobré, protože to, co tam je, oni nepřikáží lidem „Pánu, svému Bohu, se budeš klanět a jemu jedinému budeš sloužit.“ Zlí duchové nechtějí, aby člověk činil pokání, jak Bible přikazuje. Byli to pak zlí lidé? Ale zlí zcela jistě nenapíší takové ostré odsouzení hříchu, jaké pravidelně nacházíme v Písmu Svatém, nebo neodsoudí sebe do pekla. Byli to pak dobří lidé? Ne, dobří lidé nemohou psát o věcech, které oko nikdy nevidělo a ucho neslyšelo. Kromě toho dobří lidé nelžou, nenapíší takové věci jako toto: “Veškeré Písmo je Bohem vdechnuté...“  2Tim 3,16 (KMS) jestliže to není pravda.

Jedinou další alternativou je, že Bůh dal Bibli a Bible se takto také prohlašuje. 

Dalším důkazy přichází z již naplněných proroctví. V žádné jiné literatuře nenajdeme tolik jasných a detailních proroctví, která by se kdy později splnila do písmene. Myšlenka, že to vše se stalo náhodou nemůže být brána vážně.

Potom je zde dopad Bible na lidské životy. Milióny lidí přes celá staletí vypovídají, že učení Bible změnilo jejich životy z temnoty k světlu, ze zoufalství k naději a z hříchu ke spravedlnosti a lásce.
Ještě mnoho lidí zbývá skeptických. Nemohou oceňovat krásu Božího Slova, protože neznají Boha. Mnoho z nich slyšelo Ježíše mluvit a učit, ale téměř nikdo nepřipustil, že Jeho slova byla přesná slova Boží. Jen Bůh může otevřít naše hříchem oslepené oči, abychom mohli poznat krásu Jeho Slova.

Já rozpoznám hlas mého Otce, protože jsem Jeho adoptovaným dítětem. Ježíš řekl:“Kdo je z Boha, slyší Boží slova. Vy neslyšíte proto, že nejste z Boha." (Jan 8:47).

Ježíš přišel naplnit písmo
Od začátku do konce evangelia nás ani jeden evangelista nenechává na pochybách o tomto tématu a všichni svědčí o tom, že vše, co Ježíš dělal a co se s Ním dělo, bylo naplněním Písma svatého. Pro příklad jeden citát z úvodu evangelia Marka:  

   
Marek 1,1-3 "Počátek evangelia Ježíše Krista, Syna Božího. Je psáno u proroka Izaiáše: ‚Hle, já posílám posla před tvou tváří, aby ti připravil cestu. Hlas volajícího na poušti: Připravte cestu Páně, vyrovnejte mu stezky!‘"


Učedníci Ježíše byli židé a když později sepisovali zprávu o Ježíši nebo o Ježíši svědčili, vše, co se dělo jim od počátku do konce svědčilo o tom, že se naplnila písma. Stejně to pochopil i apoštol Pavel, vzdělanec v písmech: 

1 Kor 15, 3 "Odevzdal jsem vám totiž především, co jsem sám přijal, že Kristus zemřel za naše hříchy podle Písem a byl pohřben; byl vzkříšen třetího dne podle Písem."


Sk 13,26-29 "Bratří z rodu Abrahamova i vy, kteří s nimi ctíte jediného Boha, nám bylo posláno toto slovo spásy. Ale obyvatelé Jeruzaléma a jejich vůdcové Spasitele nepoznali, odsoudili ho, a tak naplnili slova proroků, která se čtou každou sobotu. Ačkoli na něm nenalezli žádný důvod pro trest smrti, vymohli si na Pilátovi, aby ho dal popravit. Když udělali všechno přesně tak, jak to bylo o něm v Písmu napsáno, sňali jej z kříže a položili do hrobu."


Ježíš sám vydal svědectví o Písmu ve stejném smyslu - Písmo svaté svědčí o něm samotném.

Jan 5, 37-39  "A sám Otec, který mě poslal, vydal o mně svědectví. Vy jste však nikdy neslyšeli jeho hlas ani jste nespatřili jeho tvář a jeho slovo ve vás nezůstává, poněvadž nevěříte tomu, koho on poslal. Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí o mně."

Když Ježíš vyučuje apoštoly, učedníky i zástup o sobě a svém díle, vyučuje ne nějaké svoje nové nápady, do té doby neznámé, ale vyučuje je Písmo, vyučuje je o tom, že přišel, aby se právě na něm naplnilo Písmo.

Lukáš 18, 31-34  "Vzal k sobě svých Dvanáct a řekl jim: „Hle, jdeme do Jeruzaléma a na Synu člověka se naplní všechno, co je psáno u proroků. Neboť bude vydán pohanům a budou se mu posmívat a tupit ho a plivat na něj, zbičují ho a zabijí; a třetího dne vstane.“ Oni však ničemu z toho nerozuli, smysl těch slov jim zůstal skryt a nepochopili, co říkal."


Až později učedníci proroctví písma o Ježíši pochopili, přijali je a uvěřili jim.

Lukáš 24, 44-50 "Řekl jim: „To jsem měl na mysli, když jsem byl ještě s vámi a říkal vám, že se musí naplnit všechno, co je o mně psáno v zákoně Mojžíšově, v Prorocích a Žalmech.“ Tehdy jim otevřel mysl, aby rozuměli Písmu. Řekl jim: „Tak je psáno: Kristus bude trpět a třetího dne vstane z mrtvých; v jeho jménu se bude zvěstovat pokání na odpuštění hříchů všem národům, počínajíc Jeruzalémem.Vy jste toho svědky. Hle, sesílám na vás, co slíbil můj Otec; zůstaňte ve městě, dokud nebudete vyzbrojeni mocí z výsosti.“

 

2. Timoteova 3,15-17
"Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu."

Svědectví Ježíše a apoštolů o Písmu

Je zde uváděno základní svědectví Ježíše o Písmu svatém, ze kterého je zjevné, jaké úctě, vážnosti a autoritě se těšilo Písmo v jeho očích:   

Mt 5,17–19 "Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit. Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane. Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království nebeském vyhlášen za nejmenšího; kdo by je však zachovával a učil, ten bude v království nebeském vyhlášen velkým."
Jednou za Ježíšem přišli saduceové (kteří moc nevěřili Písmům a některým věcem v nich) a dali mu přetěžkou otázku ohledně vzkříšení.  

Mt 22,29 (KMS) "Ježíš jim odpověděl: "Bloudíte, protože neznáte Písma ani Boží moc."
    Zajímavé místo, které výstižně vysvětluje, proč lidé bloudí (a dodnes).
    Podobný názor na Písmo měl i Pavel:  

    Řím 1,1-2 "Pavel, služebník Krista Ježíše, povolaný za apoštola, vyvolený ke zvěstování Božího evangelia, jež Bůh ústy svých proroků předem zaslíbil ve svatých Písmech, Pavel, služebník Ježíše Krista, povolaný apoštol, oddělený pro Boží evangelium, které Bůh předem zaslíbil skrze své proroky ve svatých Písmech, ..." 
    Řím 15,4 "Všecko, co je tam psáno, bylo napsáno k našemu poučení, abychom z trpělivosti a z povzbuzení, které nám dává Písmo, čerpali naději"
    Pavel jasně svědčí o Písmu a jeho autoritě a užitečnosti v jeho době. S tímhle svědectvím souhlasí desítky a desítky míst v evangeliích či listech, která začínají:
    ‚proto také v Písmu stojí...‘, ‚Písmo totiž svědčí:...‘, ‚...podle Písem‘, ‚je napsáno, ...‘, ‚... anebo si myslíte, že Písmo mluví naprázdno?‘, ‚Neboť co říká Písmo?‘, ‚Nevíte snad, co Písmo říká o...‘, ‚Tak se naplnilo Písmo, které říká...‘, ‚Jestliže vskutku plníte královský zákon podle Písma...‘
    Snad každou věc, kterou svatopisci sdělují, poctivě a dobře podkládají Písmem – jasné svědectví toho, že v době prvních církví mělo Písmo docela stejnou autoritu, jako má pro křesťany dnes.
    Můžeme se také podívat na to, jakou autoritu přisuzoval proroctvím v Písmu Petr:  

    2 Pt 1,20–21 (KMS) "Toto především vězte, že žádné proroctví Písma není záležitostí vlastního výkladu. 21Neboť proroctví nikdy nebylo proneseno z lidské vůle, nýbrž unášeni Duchem Svatým mluvili lidé poslaní od Boha."  
    Následuje precizní výčet charakteru lidí, kteří se postaví NAD Písmo, platný dodnes (viz 2 Pt 2,1nn). Takže Petr nakonec píše:  

    2 Pt 3,1–2 "Tímto napomínáním chci probouzet vaše čisté smýšlení, abyste pamatovali na to, co předpověděli svatí proroci, i na to, co ustanovil Pán a Spasitel skrze vaše apoštoly."


    Samotné Písmo ( Sola Scriptura)

    Otázka: Kde Bible říká, že by naše víra měla být založena pouze na učení Bible? Toto je přece jednoduše nebiblické.
    Odpověď: Každý učedník Krista je poslušný svému Pánu a věří Jeho Slovu. Křesťan nedovolí, aby jakékoliv stvoření uchvátilo trůn Jeho Pána. Nadto křesťan věří, že Bible je Slovo Boží. Je oddán jeho učením, přikázáním a instrukcím.
    Můžete odpovídat: 'Ano', křesťan by měl být poslušný Bibli, ale proč kladete důraz na Bibli jako samotnou a jeho konečnou autoritu?

    Co byste přidali k Bibli? „Sola Scriptura“ není to, zda Bible je neselhávající Boží Slovo, nebo ne (my všichni víme, že je spolehlivé). Otázkou je, zda Bible je jediné neselhávající pravidlo víry, anebo ne..zda bychom měli přidat něco jiného, co se rovná autoritě spolu s Biblí.

    Dobrá potom, můžeme přidat humanistické myšlenky a filosofii, jak to liberálové dělají? Ne, protože slovo člověka se nemůže nikdy rovnat Slovu Boha.“Všechna Boží řeč je protříbená, on je štítem těch, kteří se k němu utíkají.“ (Přísloví 30:5) Co potom byste mohl přidat k psanému Slovu Božímu? Nechejte mě pouvažovat nad třemi možnostmi:

    Jsou tu však stále argumenty proti:
    1) „Ale Ježíš nám neodkázal žádné Písmo, ale církev a tradici.“

    Tohle snad může říci jen ten, kdo se leknul rodokmenů na začátku Matouše a dál už nečetl, protože to bylo moc dlouhé a nesrozumitelné. Kromě toho, že Ježíš se nespočetněkrát odkazoval na Písmo, stejně jako učedníci a apoštolové, kromě toho, že Ježíš nepřinesl nějaká nová učení, ale přišel naplnit Písmo, kromě toho, že apoštolové sami napsali ten příběh naplnění Písma Ježíšem či dopisy prodchnuté citacemi z Písma, máme jako křesťané jednu knihu, kterou nechal napsat Ježíš osobně.   

    Zjevení 1,8–11.17–20 (KMS) "Já jsem Alfa i Omega, počátek i konec, praví Pán Bůh, Ten, který jest a který byl a který přichází, ten Všemohoucí. 9Já Jan, váš bratr a spoluúčastník soužení, království a vytrvalosti v Ježíši Kristu, jsem se ocitl pro Boží slovo a svědectví Ježíše Krista na ostrově zvaném Patmos.  V den Páně jsem se ocitl v Duchu a uslyšel jsem za sebou mocný hlas jako zvuk polnice, 11který říkal: „Co vidíš, napiš do svitku a pošli sedmi sborům: Do Efesu, do Smyrny, do Pergama, do Thyatir, do Sard, do Filadelfie a do Laodiceje.“ ............ "Když jsem jej spatřil, padl jsem k jeho nohám jako mrtvý. I položil na mne svou pravici a řekl: „Neboj se. Já jsem první i poslední, 18ten Živý. Byl jsem mrtvý, a hle, žiji na věky věků. Amen. Mám klíče smrti i podsvětí" 
    2) „Ale v době apoštolů měli jen Starý zákon a to se nás netýká, my jsme křesťané a máme Ducha (ještě lépe: jako jediní).“
    Pěkný nesmysl pramenící nejspíše z neznalosti obsahu Písma a historie.
    V době apoštolů i před ní měli samozřejmě nejen Zákon, ale i knihu rodů (stvoření světa, Noe, Abraham a tak), historické knihy, spisy (Žalmy, Píseň písní) a hlavně prorocké knihy.

    - „Ale to je přece Starý zákon, to se nás netýká, my jsme křesťané.“
    Hmm. Zajímavý argument. O co je víc Zákona v Žalmech či Písni písní, než v Matoušově a Lukášově evangeliu? O co je víc Zákona v Danielovi, Izajášovi či Jeremjášovi než v listu Židům? Přes půlku Izajáše a Jeremjáše je Nová smlouva, nepíše se tam skoro o ničem jiném, než o Ježíši, Jeho smlouvě a zaslíbeních v Něm.

    3) „Ale všechno to, co je zde uvedeno, platí jen o Starém zákoně“
    Jejej, když už teda někdo nepochopil, co je Zákon a ještě ke všemu starý a co zákon není, pojďme se podívat na názor apoštola Petra:  

    2 Pt 3,15-16 "A vězte, že ve své trpělivosti vám Pán poskytuje čas ke spáse, jak vám napsal i náš milý bratr Pavel podle moudrosti, která mu byla dána. Mluvil tak o tom ve všech svých listech. Některá místa jsou v nich těžko srozumitelná a neučení a neutvrzení lidé je překrucují, jako i ostatní Písmo, k vlastní záhubě."
    Petr ve své době počítá Pavlovy dopisy mezi Písma. Uvádí zajímavé historické skutečnosti: Kromě toho, že už v té době existovala Písma, která známe pod označením „NZ“ tak už v té době existovali lidé, kterým byla autorita Písma k smíchu a kteří Písmo překrucovali ...

    Bible byla dána jako milosrdná a stála podpora proti všem duchovním zmatkům, temnotám a nejistotám. Opravdově chválím Boha za tento poklad a důvěru, kterou máme v Bibli. Kéž bys i každý brzy poznal obje Jeho Svatého Slova jako své jediné autority.

    "Ježíš Kristus je tentýž včera i dnes i na věky."  Židům 13,8

    17 komentářů:

    1. "Jejej!"
      Oceňuji fialové argumenty, které zaznívají především z řad těch, kteří nepochopili učení římskokatolické církve.

      OdpovědětVymazat
    2. add) Tomáš PavelApr 7, 2012 05:59 PM

      "Jejej!"
      Oceňuji fialové argumenty, které zaznívají především z řad těch, kteří nepochopili učení římskokatolické církve.
      .....................
      To jsou časté argumenty lidí, kteří neuznávají Písmo Svaté za Boží nám danou autoritu.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Lidí možná - ovšem římskokatolická Církev má Písmo ve velké úctě, je součástí mše svaté a bez této Církve byste nemělo dnes v rukou Bibli, abyste ji naprosto bezdůvodně pranýřovalo.

        Vymazat
    3. Bible byla, je i bude bez pomoci a vedení Ducha Svatého mrtvou literou.

      "Můžete s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete udělat." (parodováno podle Járy Cimrmana)

      OdpovědětVymazat
    4. ADD) Tomáš PavelApr 8, 2012 04:51 PM

      Bible byla, je i bude bez pomoci a vedení Ducha Svatého mrtvou literou.

      "Můžete s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete udělat." (parodováno podle Járy Cimrmana)
      -------------------

      ALE JÁ MÁM DUCHA SVATÉHO.....A PROTO TVRDÍM, ŽE DUCH SVATÝ JEN DOSVĚDČUJE PÍSMO (ne ho popírá jako některá dogmata a tradice), PROTO PRO VĚŘÍCÍ, KTEŘÍ PŘIJALI JEŽÍŠE ZA SVÉHO PÁNA A SPASITELE JE BOŽÍ SLOVO ŽIVÉ, VĚŘÍ MU A ROZSUZUJÍ VŠE NA ZÁKLADĚ PÍSMA:
      "Má na sobě plášť zbrocený krví a jeho jméno je Slovo Boží. Zj 19,13
      "Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi."- Jan 1,12

      "Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce. Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat."
      Židům 4,12-13

      "Všechna Boží řeč je protříbená, on je štítem těch, kteří se k němu utíkají.K jeho slovům nic nepřidávej, jinak tě potrestá a budeš shledán lhářem." Přísloví 30,5-6

      Proto ten, kdo je pln Ducha svatého věří Božímu Slovu ..... nemůže Ho ignorovat a popírat

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. "Proto ten, kdo je pln Ducha svatého věří Božímu Slovu ..... nemůže Ho ignorovat a popírat"
        Plně souhlasím a jsem zvědav, kdy konečně svými činy a články potvrdíte poznání, že Kristus založil svoji Církev způsobem, který se Vám bytostně příčí.

        Vymazat
      2. add) Tomáš PavelApr 9, 2012 07:56 AM

        "Proto ten, kdo je pln Ducha svatého věří Božímu Slovu ..... nemůže Ho ignorovat a popírat"
        Plně souhlasím a jsem zvědav, kdy konečně svými činy a články potvrdíte poznání, že Kristus založil svoji Církev způsobem, který se Vám bytostně příčí.
        ----------------
        Ježíš církev nezaložil, On je hlavou církve a skálou, na které se círev staví, ale On sám nezaložil vůbec nic....

        Vymazat
      3. Opravuji slovo "založil" na "ustanovil". Ve výsledku jde ale o prakticky stejné slovo.

        Vymazat
      4. add) PavelApr 12, 2012 02:03 AM

        Opravuji slovo "založil" na "ustanovil". Ve výsledku jde ale o prakticky stejné slovo.
        --------------------
        Ano, ale On je skálou na které se církev buduje... Na Ježíši samotném na Božím slově, skrze Ducha svatého k oslavě Boha Otce!!!

        Vymazat
      5. "Ano, ale On je skálou na které se církev buduje... Na Ježíši samotném na Božím slově, skrze Ducha svatého k oslavě Boha Otce!!!"
        Ale jděte už k šípku s těmi protibiblickými bludy. Vy nemůžete být křesťan. A ani nejste, když takhle przníte Boží Slovo.

        Matouš 16,18 v kontextu
        15 Řekne jim: „A za koho mě pokládáte vy?“
        16 Šimon Petr odpověděl: „Ty jsi Mesiáš, Syn Boha živého.“
        17 Ježíš mu odpověděl: „Blaze tobě, Šimone Jonášův, protože ti to nezjevilo tělo a krev, ale můj Otec v nebesích.
        18 A já ti pravím, že ty jsi Petr; a na této skále zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou.
        19 Dám ti klíče království nebeského, a co odmítneš na zemi, bude odmítnuto v nebi, a co přijmeš na zemi, bude přijato v nebi.“
        http://www.bibleserver.com/text/CEP/Matou%C5%A116%2C18

        Vymazat
      6. Římskokatolická Církev může velice snadno prokázat posloupnost až ke sv. Petrovi. Prokažte svůj původ až do tohoto kořene a teprve potom uznám, že jsem se ve svém tvrzení o Vašem nekřesťanství a těžkém protestanství spletl.

        Vymazat
      7. Tomáš PavelApr 13, 2012 04:43 AM

        "Ano, ale On je skálou na které se církev buduje... Na Ježíši samotném na Božím slově, skrze Ducha svatého k oslavě Boha Otce!!!"
        Ale jděte už k šípku s těmi protibiblickými bludy. Vy nemůžete být křesťan. A ani nejste, když takhle przníte Boží Slovo.

        Matouš 16,18 v kontextu
        15 Řekne jim: „A za koho mě pokládáte vy?“
        16 Šimon Petr odpověděl: „Ty jsi Mesiáš, Syn Boha živého.“
        17 Ježíš mu odpověděl: „Blaze tobě, Šimone Jonášův, protože ti to nezjevilo tělo a krev, ale můj Otec v nebesích.
        18 A já ti pravím, že ty jsi Petr; a na této skále zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou.
        19 Dám ti klíče království nebeského, a co odmítneš na zemi, bude odmítnuto v nebi, a co přijmeš na zemi, bude přijato v nebi.“
        http://www.bibleserver.com/text/CEP/Matou%C5%A116%2C18

        ---------------
        Poku je JEžíš Bůh, tak musí být tou skálou jedině On, jinak by Boží Slovo lhalo, a to přece nechcete říci,nebo snad ano?

        "On je Skála. Jeho dílo je dokonalé, na všech jeho cestách je právo. Bůh je věrný a bez podlosti, je spravedlivý a přímý." 5.Moj 32,4

        " Kdo je Bůh krom Hospodina, kdo je skála, ne-li Bůh náš!" 2.Samuelova 22,32
        "Živ je Hospodin! Buď požehnána moje skála, vyvýšen buď Bůh, má spásná skála!" 2.Samuelova 22,47

        "Kdo je Bůh krom Hospodina, kdo je skála, ne-li Bůh náš!" Žalm 18,32 a mnoho dalších veršů

        "Já jsem Hospodin. To je mé jméno. Svou slávu nikomu nedám, svou chválu nepostoupím modlám." Izajáš 42,8 Proto nemůže být Petr skálou na které se budu církev, když je skalou samotný Bůh.

        Ježíš je tou skálou "pili týž duchovní nápoj; pili totiž z duchovní skály, která je doprovázela, a tou skálou byl Kristus." 1.Korintským 10,4

        APOŠTOL PETR SÁM ŘEKL, KDO JE TOU SKÁLOU:
        "Neboť v Písmu stojí: ‚Hle, kladu na Siónu kámen vyvolený, úhelný, vzácný; kdo v něj věří, nebude zahanben.‘ Vám, kteří věříte, je vzácný, ale nevěřícím je to ‚kámen, který stavitelé zavrhli; ten se stal kamenem úhelným‘, ale i ‚kamenem úrazu a SKÁLOU PÁDU‘. Oni přicházejí k pádu svým vzdorem proti slovu – k tomu také byli určeni." 1.Petrova 2,6-8

        Vymazat
      8. add) Tomáš PavelApr 13, 2012 04:45 AM

        Římskokatolická Církev může velice snadno prokázat posloupnost až ke sv. Petrovi. Prokažte svůj původ až do tohoto kořene a teprve potom uznám, že jsem se ve svém tvrzení o Vašem nekřesťanství a těžkém protestanství spletl.
        --------------------
        Když se podívám zpět v historii já, tak u mne to končí u Ježíše, protože On je tou skálou, spásou i hlavou církve.... u Říma to končí a začíná jen u Petra ..... nějak jste zapomněli na čem skutečně má být víra a církev postaven? Na člověku? Nebo na Bohu?

        Vymazat
      9. U Vás to u Krista končit nemůže - nejednáte v souladu s Jeho učením a těžce Jeho slovo na tomto blogu popíráte. Je mi Vás upřímně líto, ale samo vidíte, že Vám není pomoci - vy máte životní program protestovat, brojit, útočit, zesměšňovat. Škoda, že se s Vámi nedá komunikovat křesťansky.

        Vymazat
      10. add) Tomáš PavelApr 14, 2012 07:00 AM

        U Vás to u Krista končit nemůže - nejednáte v souladu s Jeho učením a těžce Jeho slovo na tomto blogu popíráte. Je mi Vás upřímně líto, ale samo vidíte, že Vám není pomoci - vy máte životní program protestovat, brojit, útočit, zesměšňovat. Škoda, že se s Vámi nedá komunikovat křesťansky.
        --------
        Popírám Boží SLovo? To si snad děláte srandu?
        Konkretizujte! Přesně citujte, kde popírám Ježíše svého Pána? Jinak lžete, pokud to nedokážete.

        Vymazat
      11. A co jiného je vytrhávání veršů a jejich stavění proti sobě jako vzájemné nepřátele? To je snad souhlas s Božím Slovem? Ale tohle nepíšu poprvé, takže o tom už odmítám dále diskutovat a ztrácet čas.

        Vymazat
      12. add) Tomáš PavelApr 15, 2012 08:46 AM

        A co jiného je vytrhávání veršů a jejich stavění proti sobě jako vzájemné nepřátele? To je snad souhlas s Božím Slovem? Ale tohle nepíšu poprvé, takže o tom už odmítám dále diskutovat a ztrácet čas.
        ----------------------
        Pokud by to byla pravda jak tvrdíte, tak mne hned usvědčíte ze lži, protože stačí ten kontext vložit do komentáře, takže prosím Vás pane Tomáši nelžete tu. Je to přece tak jednoduché mne usvědčit máte-li pravdu.

        Vymazat

    Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
    (Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)