úterý 14. dubna 2015

Proč církev upalovala reformátory? Co popírá učení "o reálné přítomnosti Krista v chlebě a víně"?

Proč církev upalovala reformátory?

Protože nechtěli přijmout jejich víru, která popírala Boží Slovo:

Za doby vlády "Krvavé" Marie v Anglii:

v roce 1555 bylo upáleno 71 lidí
v roce 1556 bylo upáleno 89 lidí
v roce 1557 bylo upáleno 88 lidí
v roce 1558 bylo upáleno 40 lidí

Celkem 288 mučedníků z toho 1 byl arcibiskup, 4 biskupové, 21 kněžích, 55 žen a 4 děti.

Ti známí jsou:Rogers, arcibiskup Hooper, Rowland Tylor, biskup Ferrar, John Bradford, biskup Ridley, biskup Latimer, biskup Bonner, Cranmer ...





"Směle však prohlašuji, že jde o otázky, u kterých žádný dobře vyučený čtenář Bible nemůže ani na chvíli váhat s odpovědí.

Takový člověk okamžitě prohlásí, že katolické učení o reálné přítomnosti útočí na samotný kořen evangelia a je hlavní pevností a hradem papežství 

Lidé to možná napoprvé nedokážou prohlédnout, ale jde o bod, na který bychom měli pečlivě pamatovat. 

Vrhá jasné a široké světlo na linii, kterou zastávali reformátoři, a na neochvějnou jistotu, s níž umírali.

"Ať už se lidem zlíbí říkat či myslet si cokoli,

 katolické učení o reálné přítomnosti, je-li dovedeno do svých logických důsledků, zatemňuje každé základní učení evangelia a poškozuje a střetává se s celým systémem pravdy Ježíše Krista.

Jen na chvilku připusťte, že Večeře Páně je oběť, a nikoli svátost - připusťte, že jakmile jsou použita slova posvěcení, Ježíšovo přirozené tělo a krev jsou náhle přítomny na oltáři v podobě chleba a vína - připusťte, že kdokoli jí posvěcený chléb a pije posvěcené víno, skutečně jí a pije Ježíšovo přirozené tělo a krev - připusťte jen na chvíli tyto věci a uvidíte, jaké okamžité důsledky vyplývají z takových předpokladů.  

Zkazíte požehnané učení o Ježíšově dokonaném díle, když zemřel na kříži. Oběť, kterou je třeba opakovat, není dokonalá a dokončená věc. 

 Zkazíte učení o Ježíšově kněžském úřadu. Pokud kromě něho existují nějací další kněží, kteří mohou Bohu nabídnout přijatelnou oběť, bude veliký velekněz okraden o svou slávu

Zkazíte biblické učení o křesťanské službě. Vyvýšíte hříšného člověka do postavení prostředníka mezi Bohem a člověkem. Budete svátostným částem chleba a vína prokazovat čest a úctu, kterou nikdy neměly mít, a vytvoříte modlářství, jaké si všichni věrní křesťané musí hnusit. 

A nakonec, zničíte pravé učení o Ježíšově lidské přirozenosti.  
Pokud tělo narozené z panny Marie může být na více místech v jedné a té samé chvíli, není to tělo jako naše vlastní a Ježíš nebyl "druhým Adamem" vpravdě podle naší přirozenosti. 

Ani na chvíli nepochybuji, že naši umučení reformátoři viděli a chápali tyto věci jasněji než my, a když je viděli a cítili, zvolili si raději zemřít, než přijmout učení o reálné přítomnosti. Cítili je a ani na chvíli nedbali svého pokoření, ale s radostí pokládali své životy. Vepišme si tuto skutečnost hluboko do mysli."


Z knihy Pět anglických reformátorů, kteří zemřeli mučednickou smrtí od J.C.Ryle


zde možno objednat: Poutníkova četba

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)