neděle 30. prosince 2012

Čtyři základní zákony věčného života

Čtyři zákony věčného života

Tento náš přirozený, viditelný svět kolem nás má svoje zákonitosti a pravidla, která důvěrně známe. Když upustím balónek, padá k zemi. Stejně tak má svá pravidla a řády i svět neviditelný, duchovní, nadpřirozený.
Čtyři nejzákladnější zákony, které se dotýkají života každého člověka, jsou tyto:

1. zákon
Existuje osobní Bůh, který stvořil svět a vše, co je v něm. Stvořil také každého člověka, každého z nás miluje a nabízí nám svůj dobrý plán pro náš život.
Proč je tedy tolik lidí, kteří o tom nic nevědí a z Boží lásky a jeho zaopatření se netěší?

2. zákon:
Bůh je svatý a člověk je hříšný, svou vzpourou a pýchou od Boha oddělený. Hřích tvoří hlubokou propast, která nás od Stvořitele odděluje. Proto lidé nemohou sami ze svých sil dosáhnout k Bohu a k plnosti života, který Bůh nabízí. Žádná lidská snaha, úsilí o dobrý život, filozofie či náboženství – nic z toho nedokáže vyřešit problém lidského hříchu a překlenout propast mezi námi a Stvořitelem.
Bůh však na tuto lidskou nouzi sám odpověděl. Jak?


3. zákon:
Bůh poslal na svět svého vlastního syna, Ježíše, aby lidem ukázal, jaký je Bůh. Ježíš zemřel na kříži místo nás a zaplatil tak za naše hříchy. Ježíš Kristus je jediným, Božím řešením problému lidského hříchu. Přišel, aby obnovil přerušené obecenství s Bohem, aby překlenul propast, která nás od něj odděluje.
Nestačí však o tom jen vědět. Nestačí ani tyto tři zákony jenom znát…

4. zákon:
Ježíše Krista musíme osobně přijmout, nechat jej vstoupit do svého života, navázat s ním osobní vztah. Jedině takto – s Ježíšem a skrze Ježíše – se nám znovu otevírá cesta k Boží lásce a k plnému, věčnému životu s ním.
  
"Boží spravedlnost skrze víru v Ježíše Krista pro všecky, kdo věří. Není totiž rozdílu: všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy; jsou ospravedlňováni zadarmo jeho milostí vykoupením v Kristu Ježíši."
Římanům 3,22-24

"Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Vždyť Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět soudil, ale aby skrze něj byl svět spasen. Kdo v něho věří, není souzen. Kdo nevěří, již je odsouzen, neboť neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího."
Jan 3,16-18

"Ježíš mu odpověděl: „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne" 
Jan 14,6 

"Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit" 
Efezským 2,8-9

"‚Blízko tebe je slovo, v tvých ústech a ve tvém srdci‘; je to slovo víry, které zvěstujeme. Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen. Srdcem věříme k spravedlnosti a ústy vyznáváme k spasení, neboť Písmo praví: ‚Kdo v něho věří, nebude zahanben.‘ Není rozdílu mezi Židem a Řekem: Vždyť je jeden a týž Pán všech, štědrý ke všem, kdo ho vzývají, neboť ‚každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen‘." 
Římanům 10,8-13



"Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi. Ti se nenarodili, jen jako se rodí lidé, jako děti pozemských otců, nýbrž narodili se z Boha" 
Jan 1,12-13 

"Amen, amen, pravím vám, kdo slyší mé slovo a věří tomu, který mě poslal, má život věčný a nepodléhá soudu, ale přešel již ze smrti do života." 
Jan 5,24 

"Ježíš mu odpověděl: „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo, a můj Otec ho bude milovat; přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek" 
Jan 14,23 

"Toto vám píšu, děti moje, abyste nehřešili. Avšak zhřeší-li kdo, máme u Otce přímluvce, Ježíše Krista spravedlivého. On je smírnou obětí za naše hříchy, a nejenom za naše, ale za hříchy celého světa. Podle toho víme, že jsme ho poznali, jestliže zachováváme jeho přikázání. Kdo říká: ‚Poznal jsem ho,‘ a jeho přikázání nezachovává, je lhář a není v něm pravdy. Kdo však zachovává jeho slovo, vpravdě v něm láska Boží dosáhla svého cíle. Podle toho poznáváme, že v něm jsme. Kdo říká, že v něm zůstává, musí žít tak, jak žil on." 
1 Jan 2,1-6
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosíme o respektování názorů ostatních diskutujících a dodržování pravidel slušného chování.
(Upozorňuji: tento blog neprezentuje učení žádné křesťanské denominace, ale Boží Slovo.)